Prezentowany podręcznik zawiera m.in. problematykę związaną z organizacją
i funkcjonowaniem wspólnotowego rynku rolnego, przepływem żywności, bezpieczeństwem
zdrowotnym środków spożywczych, kontrolą i zarządzaniem rynkiem spożywczym oraz
wprowadzaniem do obrotu organizmów modyfikowanych genetycznie.
Skierowany jest przede wszystkim do studentów prawa, administracji, a także studiów
licencjackich z zakresu administracji i zarządzania rolnictwem. Opracowanie może
służyć również pracownikom organów urzędowej kontroli żywności oraz sektora
spożywczego i być bardzo pomocne w pracy administracji rządowej mającej istotny wpływ
na zapewnienie bezpieczeństwa obrotu i spożycia produktów żywnościowych.
Prof. dr hab. Aleksander Oleszko jest wykładowcą na
Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, kierownikiem Katedry Prawa Rolnego i
Gospodarki Gruntami. Specjalizuje się w prawie obrotu nieruchomościami, prawie o
księgach wieczystych i hipotece, prawie o notariacie oraz prawie rolnym.
226 stron, miękka oprawa