Publikacja jest aktualnie niedostępna
W książce wszechstronnie omówiono zasady prawidłowej organizacji
rachunkowości według faz procesu informacyjnego. Punktem wyjścia są problemy
organizacji rachunkowości i ramy prawne, które wyznacza obowiązująca ustawa o
rachunkowości.
Głównym zadaniem rachunkowości jest opracowanie i dostarczenie odbiorcom rzetelnych
i wiarygodnych informacji ekonomicznych, stanowiących podstawę do realnej oceny stanu
majątkowego, sytuacji finansowej jednostki gospodarczej oraz jej wyniku finansowego.
Autorka przedstawia zatem zagadnienia dotyczące:
- dokumentów księgowych (kontrola, obieg, dekretacja, archiwizowanie),
- organizacji ewidencji księgowej (księgi rachunkowe, zakładowy plan kont,
prowadzenie ksiąg rachunkowych za pomocą komputera),
- inwentaryzacji (odmiany, przedmiot, sposoby prowadzenia, rozliczenie),
- organizacji sprawozdawczości finansowej,
- prac kontrolno-analitycznych (kontrola wewnętrzna, metody badań, źródła
informacji kontrolnych).
Książka jest adresowana zarówno do osób odpowiedzialnych za rachunkowość w
firmach, jak i tych, które ją prowadzą. Może również służyć jako podręcznik dla
studentów uczelni i wydziałów ekonomicznych.
Spis treści:
Wstęp
1. Organizacja rachunkowości zagadnienia wstępne
1.1. Istota i zakres organizacji rachunkowości
1.2. Ogólne zasady organizacji rachunkowości
1.3. Narzędzia organizacyjne w rachunkowości
1.4. Organizacja działu rachunkowości
2. Prawo bilansowe a organizacja rachunkowości w jednostce gospodarcze
2.1. Zasady prawidłowej rachunkowości
2.2. Obowiązek prowadzenia ksiąg rachunkowych
2.3. Dokumentacja zasad rachunkowości
2.4. Odpowiedzialność za rachunkowość firmy
3. Organizacja dokumentacji księgowej
3.1. Dowody księgowe i ich podział
3.2. Cechy prawidłowego dokumentu księgowego
3.3. Kontrola dokumentów księgowych
3.4. Organizacja obiegu dowodów księgowych
3.5. Dekretacja
3.6. Archiwizowanie dowodów księgowych
4. Organizacja ewidencji księgowej
4.1. Księgi rachunkowe i ich postać
4.2. Konstrukcja zakładowego planu kont
4.3. Warunki prawidłowości ksiąg rachunkowych
4.4. Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych za pomocą komputera
5. Inwentaryzacja i jej organizacja
5.1. Istota inwentaryzacji i jej odmiany
5.2. Przedmiot inwentaryzacji i częstotliwość jej przeprowadzania
5.3. Organizacja inwentaryzacji
5.4. Sposoby prowadzenia inwentaryzacji
5.5. Organizacja spisu z natury
5.6. Rozliczanie różnic inwentaryzacyjnych
6. Organizacja sprawozdawczości finansowej
6.1. Elementy sprawozdania finansowego
6.2. Cechy prawidłowego sprawozdania finansowego
6.3. Zasady sporządzania sprawozdania finansowego
6.4. Organizacja prac sprawozdawczych
6.5. Procedury związane ze sprawozdaniem finansowego
7. Organizacja czynności kontrolno-analitycznych
7.1. Istota i funkcje kontroli wewnętrznej
7.2. Rodzaje kontroli wewnętrznej
7.3. Metody badań kontrolno-analitycznych
7.4. Źródła informacji kontrolnych i analitycznych
7.5. Organizacja czynności kontrolno-analitycznych
Akty prawne
Załączniki
Bibliografia
227 stron