W opracowaniu zawarto wiele praktycznych informacji ułatwiających zaplanowanie oraz
wykonanie prac zapewniających prawidłowe i rzetelne sporządzenie sprawozdania
finansowego. W części pierwszej publikacji opracowano plan czynności związanych z
przygotowaniem danych do bilansu, zwracając szczególną uwagę na zasady inwentaryzacji
i rozliczania różnic inwentaryzacyjnych. W drugiej części przedstawiono zasady sporządzania
poszczególnych bilansów ze wskazaniem kont księgowych, które są podstawą dla
wykazywanych w nich danych. Omówiono także zasady wyceny aktywów i pasywów, schematy
ewidencyjne związane z ustalaniem wyniku finansowego na koniec roku w jednostkach i zakładach
budżetowych oraz w gospodarstwach pomocniczych.
Dr Anna Zysnarska jest wykładowcą w Katedrze Rachunkowości
Uniwersytetu Gdańskiego, doświadczonym dydaktykiem, autorką publikacji z zakresu
rachunkowości.
Spis treści:
Wstęp
Przygotowanie ksiąg rachunkowych do zamknięcia roku
Procedura sporządzenia bilansu
Inwentaryzacja składników aktywów i pasywów
Zakres zadań i obowiązków uczestników inwentaryzacji
Sposoby przeprowadzenia inwentaryzacji
Różnice inwentaryzacyjne – ich wycena, rozliczanie i ewidencja księgowa
Sporządzenie bilansu
Ogólna charakterystyka sprawozdań finansowych i zasad ich sporządzania
Wycena bilansowa aktywów i pasywów według ustawy o rachunkowości i innych szczególnych
przepisów
Bilans jednostki budżetowej, zakładu budżetowego, gospodarstwa pomocniczego jednostki
budżetowej
Bilans z wykonania budżetu
Skonsolidowany bilans jednostki samorządu terytorialnego
Bibliografia
120 stron, B5, oprawa miękka klejona