Celem książki jest przybliżenie zasad uproszczonej księgowości dla
działalności gospodarczej prowadzonej przez podmioty z branży usług gastronomicznych,
ze szczególnym uwzględnieniem małych i średnich przedsiębiorstw.
Autorzy przedstawiają zasady ewidencji dotyczące podatników rozliczających się w
formie karty podatkowej oraz ryczałtu ewidencjonowanego. Istotna część pozycji dotyczy
prowadzenia podatkowej książki przychodów i rozchodów. W tym obszarze omówione
zostały zasady ogólne w podatku dochodowym i stosowane rodzaje ewidencji, jak również
zagadnienia związane z rozliczaniem podatku od towarów i usług w przypadku świadczenia
usług gastronomicznych. Tak przygotowana publikacja może pomóc w wyborze odpowiednich
form opodatkowania w zależności od potrzeb przedsiębiorcy, właściwie rozliczać się
z urzędem skarbowym oraz przyczynić się do zmniejszenia ryzyka popełnienia błędów.
Ważnym atutem książki jest zamieszczenie w niej przez autorów licznych
przykładów związanych z wyżej wymienionymi formami ewidencji.
Spis treści:
Wprowadzenie
Rozdział 1. Podatek od towarów i usług w działalności gastronomicznej i
hotelarskiej
1.1. Podmiot opodatkowania
1.2. Podstawowe obowiązki podatnika
1.3. Mali podatnicy i metoda kasowa rozliczenia podatku od towarów i usług
1.4. Przedmiot opodatkowania
1.5. Podstawa opodatkowania
1.6. Dokumentacja transakcji kupna i sprzedaży przez podatników VAT
1.7. Stawki podatku VAT
Rozdział 2. Karta podatkowa jako forma opodatkowania działalności
gastronomicznej i hotelarskiej podatkiem dochodowym
2.1. Warunki dopuszczające opodatkowanie kartą podatkową
2.2. Zakres opodatkowania kartą podatkową
2.3. Kryteria ustalenia wysokości podatku i stawki karty podatkowej
2.4. Prowadzenie ksiąg, składanie zeznań i deklaracji
2.5. Rodzaje ewidencji prowadzone w karcie podatkowej
Rozdział 3. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych jako forma opodatkowania
działalności gastronomicznej i hotelarskiej podatkiem dochodowym
3.1. Podmioty objęte ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych
3.2. Ewidencje prowadzone w ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych
3.3. Obowiązki podatników w zryczałtowanym podatku dochodowym
3.4. Zasady ustalania podatku
Rozdział 4. Zasady ogólne w podatku dochodowym od osób fizycznych a
działalność gastronomiczna i hotelarska
4.1. Podstawowe informacje o podatku dochodowym od osób fizycznych
4.2. Zasady ewidencji w podatkowej księdze przychodów i rozchodów
4.2.1. Zakres podmiotowy podatkowej księgi przychodów i rozchodów
4.2.2. Zasady ogólne prowadzenia księgi
4.2.3. Rodzaje poszczególnych kolumn w podatkowej księdze przychodów i rozchodów
4.2.4. Rodzaje dowodów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów
4.2.5. Zasady sporządzania spisu z natury
4.3. Zasady ustalania i ewidencji przychodów
4.3.1. Pojęcie przychodów
4.3.2. Ewidencja przychodów
4.4. Zasady ustalania i ewidencji kosztów
4.4.1. Pojęcie kosztów
4.4.2. Ewidencja kosztów
4.5. Zasady ustalania dochodu
Rozdział 5. Ewidencja prowadzona przez podatników podatku dochodowego w
przypadku uproszczonych form sprawozdawczości w przykładach
5.1. Ewidencja zatrudnienia - podatnicy karty podatkowej
5.2. Indywidualne karty przychodów pracowników - podatnicy karty podatkowej oraz
ryczałtu
od przychodów ewidencjonowanych
5.3. Ewidencja przychodów - podatnicy ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych
5.4. Wykaz środków trwałych i ewidencja wyposażenia - podatnicy zryczałtowanego
podatku
od przychodów ewidencjonowanych
5.5 Ewidencja w podatkowej księdze przychodów i rozchodów na przykładach
Załącznik. Wyciąg z Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług
Bibliografia
148 stron, B5, miękka oprawa