Właściwa i w pełni funkcjonalna gospodarka kasowa jest jednym z najważniejszych
ogniw w procesie zarządzania przedsiębiorstwem. Podstawowym narzędziem do realizacji
tego celu jest instrukcja kasowa niezbędna w każdej jednostce budżetowej i
gospodarczej, niezależnie od rodzaju prowadzonej przez nią działalności. Opisuje ona
m.in. zasady prowadzenia gospodarki kasowej przez jednostkę organizacyjną, tryb
wykonywania operacji kasowych, sposób ich udokumentowania oraz procedury związane z
obiegiem dokumentów kasowych.
Spis treści
Wstęp
Zagadnienia ogólne
1.1. Ogólne zasady rozliczeń pieniężnych
1.2. Zasady gospodarki kasowej
1.3. Miejsce kasy w strukturze organizacyjnej
1.4. Niezbędne elementy prawidłowo opracowywanej Instrukcji kasowej
1.4.1. Procedura uproszczona
1.5. Zapas gotówki w kasie
2. Obrót kasowy
2.1. Wpłaty kasowe
2.2. Wypłaty kasowe
2.3. Osoba płatnika
2.4. Czeki gotówkowe
2.5. Depozyty
3. Dokumentacja czynności dokonywanych w kasie
3.1. Dowód wpłaty gotówki do kasy - KP
3.2. Dowód wypłaty gotówki z kasy - KW
4. Poprawianie błędów w dowodach kasowych
5. Ewidencja obrotu kasowego
6. Wycena dokonanych operacji gospodarczych
7. Fałszywe znaki pieniężne
8. Wymiana zużytych lub zniszczonych znaków pieniężnych
9. Raport kasowy
10. Niedobory i nadwyżki kasowe
10.1. Kwalifikacja niedoborów
10.2. Kradzież gotówki z kasy
10.3. Niezawiniony niedobór gotówki
11. Spis z natury środków pieniężnych w kasie
12. Kasjer
12.1. Obowiązki kasjera
12.2. Prawidłowe powierzenie mienia
12.3. Odpowiedzialność kasjera
13. Przechowywanie dokumentów kasowych
14. Ochrona wartości pieniężnych
14.1. Ochrona kasy oraz obrotu gotówkowego
14.2. Ochrona wartości pieniężnych w transporcie
15. Definicje
16. Podstawa prawna
17. Załączniki
72 strony, B5, miękka oprawa