Alkoholowe dzieje Polski
Czasy rozbiorów i powstań
Wiek XIX to czasy przełomu cywilizacyjnego, także w produkcji i piciu alkoholu.
Staropolskie biesiadowanie odchodziło w niepamięć, węgrzyna zastępował coraz
częściej szampan, w dobrym towarzystwie nie wypadało pić wódki, arak zaś
najczęściej dolewano do herbaty.
Jerzy Besala barwnie opisuje, jakie były nowe wzorce, mody i trunki w różnych
warstwach i grupach społecznych, w jaki sposób pito i jakie były motywy spożywania
alkoholu, nie zapominając przy tym o tle zdarzeń i wiernie oddając ducha czasów.
JERZY BESALA ukończył studia historyczne na Uniwersytecie
Warszawskim. Specjalizuje się w dziejach Polski szlacheckiej i jest autorem kilkudziesięciu
książek. Opublikował m.in. biografię Stanisław Żółkiewski (1988), trzytomowe dzieło
Małżeństwa królewskie: Piastowie, Jagiellonowie, Władcy elekcyjni (2006-2007), Stefan
Batory (2010), Zygmunt Stary i Bona Sforza (2012) oraz m.in. popularne Tajemnicze dzieje
Polski. Szczególną wagę przywiązuje do psychologicznego rozumienia postaci, co znalazło
odbicie w cyklu "Miłość i strach. Dzieje uczuć kobiet i mężczyzn"
(2010-2014), zaplanowanym na pięć tomów. Jest też autorem licznych artykułów w
prasie, współpracuje z "Polityką", "Newsweekiem-Historia",
"Wiedzą i Życiem" i in.
800 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa twarda