ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DIETA FODMAP KSIĄŻKA KUCHARSKA WSKAZÓWKI DIETETYKA I PLANY ŻYWIENIOWE DLA OSÓB Z ZESPOŁEM JELITA DRAŻLIWEGO


FRAZIER K. MANNING L.

wydawnictwo: SEPTEM , rok wydania 2019, wydanie I

cena netto: 41.89 Twoja cena  39,80 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dieta FODMAP

Książka kucharska wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego


Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.

Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.

Dzięki tej książce dowiesz się:

  • czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego

  • jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości

  • który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie

  • w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę

  • jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP


    • Wprowadzenie (8)

    CZĘŚĆ PIERWSZA. DIETA LOW FODMAP

    1. Stosowanie diety low FODMAP u osób z zaburzeniami trawienia (13)

    2. Elastyczna dieta low FODMAP. Plany posiłków (33)

    CZĘŚĆ DRUGA. PRZEPISY LOW FODMAP

    3. Smoothie i śniadania (59)

    4. Zupy i sałatki (77)

    5. Przekąski i dodatki (95)

    6. Dania z ryb i owoców morza (113)

    7. Potrawy z mięsa i drobiu (135)

    8. Desery (159)

    9. Dodatki, sosy i dressingi (177)

    • Podziękowania (189)
    • Dodatek A. Tabele przeliczników (190)
    • Dodatek B. Brudna dwunastka i czysta piętnastka (191)
    • Bibliografia (192)
    • Źródła informacji (194)
    • O autorkach (195)

200 stron, Format: 20.0x22.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022