Dieta FODMAP
Książka kucharska wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem
jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące.
To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy
alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej.
Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące
dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na
przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem
FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki
te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów.
Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo
wykluczyć je z talerza.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy
okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się
udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w
sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia
najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej
niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy
wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie.
Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło
wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób
dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.
Dzięki tej książce dowiesz się:
czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie
w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP
CZĘŚĆ PIERWSZA. DIETA LOW FODMAP
1. Stosowanie diety low FODMAP u osób z zaburzeniami trawienia (13)
2. Elastyczna dieta low FODMAP. Plany posiłków (33)
CZĘŚĆ DRUGA. PRZEPISY LOW FODMAP
3. Smoothie i śniadania (59)
4. Zupy i sałatki (77)
5. Przekąski i dodatki (95)
6. Dania z ryb i owoców morza (113)
7. Potrawy z mięsa i drobiu (135)
8. Desery (159)
9. Dodatki, sosy i dressingi (177)
- Podziękowania (189)
- Dodatek A. Tabele przeliczników (190)
- Dodatek B. Brudna dwunastka i czysta piętnastka (191)
- Bibliografia (192)
- Źródła informacji (194)
- O autorkach (195)
200 stron, Format: 20.0x22.5cm, oprawa miękka