Książka jest zbiorem artykułów różnych autorów. Wszystkie dotyczą
sposobów spożywania pokarmu i napojów oraz związanych z nimi zwyczajów i wierzeń w
różnych kulturach i epokach.
Odmienna jest też perspektywa, z której tematyka jest poruszana - niektórzy autorzy
przedstawiają ją w ujęciu etnologicznym, inni historycznym lub teologicznym. Każdy z
autorów jest specjalistą w dziedzinie, o której pisze (wielu z nich prowadziło
badania, mieszkając wśród opisywanej przez siebie społeczności), toteż artykuły są
rzetelnymi opracowaniami przedstawianych tematów.
Spis treści:
Franz-Theo Gottwald Słowo wstępne
Potrawy, napoje i ich resakralizacja przez spożywanie
Lothar Kolmer
Wprowadzenie
Rytuały zjednoczenia
Składanie ofiar i jedzenie
Peter Heine
Rytuały i tabu żywieniowe w islamie
Martka Keil
"Czym różni się ta noc od wszystkich innych nocy?" . .
Gerhard Baudy
Święte mięso i społeczne ciało
Jeść i być jedzonym
Christian Ratsch
Ki'a wo'och - "Niech będzie wyborna potrawa twoja!"
Gabriele Herzog-Schróder
Jeść i być jedzonym
Holger von Jaruntowski
Posiłek ze zmarłymi - Dias de Muertos
Reguła Trauffer
Chiny: uroczysty posiłek ku czci żywych i przodków
Jakob Rósel
Porządek potraw i rytuały związane z jedzeniem w bramińskich Indiach .
Uczty i ceremonie
Jean-Loup Rousselot
Potlacz - uroczysty posiłek Indian północno-zachodniego wybrzeża
Alexander Grau
"Jak najprzyjemniej się upijemy?"
Gunther Wenz
Coena Domini
Plony a tożsamość kulturowa
Ingńd Bell
Papua-Nowa Gwinea: ofiary z plonów na Wyspach Trobrianda
Przyjmowanie i wykluczanie
Lothar Kolmer
Przyjmowanie i wykluczanie
Współpracownicy i autorzy
272 strony, oprawa miękka