Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw
używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z
nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich
temat.
Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada
historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego
opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Wstęp . . .5
Pokarm bogów. . .9
Słodycz i udręka. . . .35
Niektórzy lubią na ostro. . .53
Skarb Andów . . .73
Potęga mąki . . .93
Jabłka miłości. . . . 111
Magiczne ziarno . . . 131
Płynne złoto . . . 155
Śladami diabła . . . 175
Posłowie . . . 197
Podziękowania. . . 199
200 stron, oprawa miękka