Książkę gorąco polecamy wszystkim wójtom, burmistrzom i prezydentom miast,
starostom, wojewodom, marszałkom, sekretarzom, skarbnikom, naczelnikom wydziałów,
kierownikom referatów, pracownikom urzędów samorządowych, kadrze zarządzającej i
pracownikom jednostek organizacyjnych podległych jednostkom samorządu terytorialnego,
radnym i przewodniczącym rad.
W jedynej tego typu na rynku publikacji znajdą Państwo odpowiedzi na pytania
np.:
Jak zachowywać się w urzędzie jako miejscu pracy
Jak przyjmować a jak zachowywać się w delegacji (również jak się ubrać, przywitać,
siadać itd.)
Jakie są zasady precedencji
Jak organizować służbowe przyjęcia, bankiety
Czy i jakie prezenty można przyjmować a jakie dawać
Jak wykorzystywać telefon w urzędzie (służbowy i prywatny)
Jak kontaktować się z wyborcami
Jak pogodzić prace w urzędzie (wójt, radny, urzędnik) z kandydowaniem w kolejnych
wyborach
W książce porady przeplatają się z przykładami postępowania oraz grafikami.
Spis treści:
Wstęp
ROZDZIAŁ I.
Precedencja, czyli kto bardziej godny szacunku
1.1. Gmina
1.2. Powiat
1.3. Województwo
1.4. Kraj
1.5. Precedencja kościelna, dyplomatyczna,stowarzyszeń i innych środowisk
ROZDZIAŁ 2.
Uniwersalne zasady w odniesieniu do sytuacji
2.1. Pozdrawianie i ukłony
2.1.1. Witanie z elegancją
2.1.2. Witanie w gabinecie lub mała liczba osób
2.1.3. Witanie się delegacji
2.1.4. Witanie dużej liczby osób
2.1.5. Witanie przez całowanie w rękę
2.2. Elegancja w ruchu
2.2.1. Prowadzenie i towarzyszenie
2.2.2. Ustępowanie godniejszemu
2.2.3. Pomaganie, wstawanie i usługiwanie gościowi przy stole
2.3. Przedstawianie - obowiązek gospodarza
2.4. Tytułowanie w rozmowie
2.4.1. Trudne nazwiska
2.4.2. Tytuły, honory, godności
ROZDZIAŁ 3.
Interesant mile widziany, czyli elegancja komunikacji służbowej
3.1. Pierwszy kontakt
3.1.1. Sekretariat - wyższy standard obsługi interesanta
3.1.2. Interesant z klasą
3.2. Bilet wizytowy, czyli wizytówka ciągle w cenie
3.2.1. Rodzaje wizytówek
3.2.2. Napisy na wizytówkach
3.2.3. Wręczanie i przyjmowanie wizytówek
3.2.4. Wymiana wizytówki
3.3. Rozmowa w stylu uprzejmym i w stylu urzędowym
3.3.1. Język oficjalny czy potoczny?
3.3.2. Wyrazy i zwroty obcego pochodzenia
3.3.3. Trudne komunikaty ze strony urzędu - zaprzeczanie i odmowa
3.3.4. Reakcja na ataki słowne wobec osoby lub instytucji
3.3.5. Przeprosiny - jak to robić elegancko
3.4. Uroczystość publiczna zasiadano i stojąca
3.5. Wręczanie orderów i odznaczeń
3.6. Zebranie i debata publiczna
3.6.1. Prowadzenie zebrania - przewodniczenie
3.6.2. Odbieranie głosu
3.6.3. Zabieranie głosu - sygnalizowanie zabrania głosu, walka o głos
3.7. Media a savoir-vivre - telefon
3.7.1. Odbieranie telefonów w urzędzie
3.7.2. Prowadzenie rozmowy. Pauzy. Wyjątkowa uprzejmość
3.7.3. Kolizja rozmów - telefon w trakcie rozmowy bezpośredniej
3.7.4. Kolizja rozmów - drugi telefon
3.7.5. Poszerzenie grona słuchaczy. Telekonferencja
3.7.6. Rozmowy prywatne w pracy
3.7.7. Telefony komórkowe - elektroniczna smycz czy posłuszny pomocnik?
3.8. Elegancja w korespondencji służbowej
ROZDZIAŁ 4.
Życie biurowe
4.1. Komplementowanie - klucz do dobrej atmosfery
4.2. Przyjęcie pochwały i komplementu
4.3. Krytyka bardzo powściągliwa
4.4. Dary, nagrody, prezenty, upominki, kwiaty, czyli materialne wyrazy szacunku
4.4.1. Upominki między instytucjami
4.4.2. Wręczanie kwiatów
4.5. Elegancki język ciała - urok mimiki i gracja gestu
ROZDZIAŁ 5.
Wygląd i ubiór w sytuacjach służbowych
5.1. Wygląd i ubiór kobiety
5.1.1. Kostiumy, garsonki i sukienki
5.1.2. Kobieta na służbowym przyjęciu
5.2. Wygląd i ubiór mężczyzny
5.2.1. Strój wizytowy i smoking
5.2.2. Strój wyjściowy - najlepszy przyjaciel urzędnika
5.2.3. Strój koordynowany, czyli garniturowa szczypta luzu
5.2.4. Strój weekendowy, czyli elegancja w terenie
ROZDZIAŁ 6.
Spotkania towarzyskie i umacnianie więzi społecznych
6.1. Kawa i herbata - skromne przyjęcie
6.2. Lampka wina i podpisywanie porozumień
6.3. Koktajl - krótka forma spotkania "na stojąco"
6.4. Lunch roboczy i obiad bufetowy - na siedząco, ale mniej oficjalnie
6.5. Typy stołów i przydział miejsc
6.6. Formy zasiadane: śniadanie, obiad, obiad bufetowy
6.6.1. Zasady dobierania menu
6.6.2. Struktura menu
6.6.3. Wino do obiadu
6.6.4. Rodzaje kieliszków i temperatura alkoholu
6.7. Przemówienia i toasty
Zakończenie
Bibliografia
Spis ilustracji i tabel
176 stron, A5, oprawa miękka