Etnolog i antropolog Claude Lévi-Strauss (1908-2009), jeden z
najsłynniejszych w XX wieku intelektualistów francuskich, znany jest przede wszystkim
jako współtwórca strukturalizmu.
W jego dorobku są jednak także prace o bardziej empirycznym charakterze jak
właśnie niniejszy tom, pierwszy z nieznanej dotąd w języku polskim czterotomowej serii
"Mythologiques" (1964-1971).
Autor analizuje prawie dwieście (spośród ośmiuset w całej serii)
mitów południowoamerykańskich Indian, które skupiają się wokół spraw
"kuchni".
Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez
"kuchnię" badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i
człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej
w tych mitach jest relacja natura-kultura. Lévi-Strauss prowadzi w tym tomie
"analizę strukturalną", wydobywając inną logikę ludów
"pierwotnych" i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej "innej
logiki" tom urzeka też inną, często oszałamiającą wyobraźnią mitotwórczą
Indian.
Literackie walory tego dzieła (i całej serii) splatają się z próbą
zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.
382 strony, oprawa miękka