|
PRODUKTY NOWEJ GENERACJI WYBRANE ZAGADNIENIA
BADORA A. WOŹNIAK L. RED. wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2019, wydanie Icena netto: 65.25 Twoja cena 61,99 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Produkty
nowej generacji
Wybrane zagadnienia
W książce
omówiono zagadnienia związane z nowymi technologiami
stosowanymi w różnych grupach produktów:
kosmetykach, napojach energetyzujących, używkach, suplementach diety
oraz, przede wszystkim, żywności.
Pokazano, jak na przestrzeni wieków zmieniła się rola
kosmetyków w codziennym życiu ludzi oraz jaki wpływ
wywierają one obecnie, jakie są korzystne, jak i negatywne skutki dla
zdrowia, wynikające ze stosowania kosmetyków powstałych przy
wykorzystaniu nanotechnologii oraz tych wykonanych metodami
tradycyjnymi z użyciem naturalnych komponentów.
Przedstawiono wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie
człowieka. Podkreślono szczególnie, że suplementy diety mogą
w znaczący sposób pomóc w chorobach
cywilizacyjnych XXI wieku. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniu żywności
i jej bezpieczeństwa. Żywność jest uznawana za bezpieczną tylko wtedy,
gdy w następstwie odpowiedniego jej przygotowania i skonsumowania,
zgodnie z przeznaczeniem, nie wystąpią żadne negatywne skutki dla
zdrowia ludzkiego.
PREFACE
Aleksandra Badora, Leszek Woźniak
Rozdział 1. KOSMETYKI
Marta Szulc, Aleksandra Badora
1.1. Innowacyjne produkty kosmetyczne
1.2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków
1.3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych
Literatura
Rozdział 2.
NAPOJE ENERGETYZUJĄCE
Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora
2.1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku
2.2. Opakowania napojów energetyzujących
Literatura
Rozdział 3. PAPIEROSY
KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI
Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora
3.1. Papierosy dostępne na rynku
3.2. Opakowania papierosów
Literatura
Rozdział 4.
BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA
Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora
4.1. Charakterystyka suplementów diety
4.2. Wybrane rośliny w suplementach diety
4.3. Suplementy diety a wybrane choroby
4.4. Suplementy diety i ich skutki uboczne
Literatura
Rozdział 5.
KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA
Joanna Szafranek, Aleksandra Badora
5.1. Kwasy omega
5.2. Źródła kwasów omega
5.3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega
5.4. Aspekty zdrowotne kwasów omega
5.5. Produkty bogate w kwasy omega
Literatura
Rozdział 6.
AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI
Monika Flis, Aleksandra Badora
6.1. Akryloamid w żywności
6.2. WWA w żywności
6.3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej
Literatura
PODSUMOWANIE
Aleksandra Badora, Leszek Woźniak
STRESZCZENIE
SUMMARY
SPIS TABEL, RYSUNKÓW I FOTOGRAFII
236
stron, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|