ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 70.29 66,78   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

GOTOWANIE DLA GEEKÓW


POTTER J.

wydawnictwo: HELION , rok wydania 2019, wydanie II

cena netto: 70.29 Twoja cena  66,78 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Gotowanie dla geeków

Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!

Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!

W tej książce między innymi:

  • przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie
  • przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach
  • co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia
  • co wpływa na wrażenia smaku i zapachu
  • karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne

Spis przepisów (v)
Spis laboratoriów (viii)
Spis wywiadów (ix)
Przedmowa (1)

1. Witajcie w kuchni! (5)

2. Smak, zapach i aromat (55)

3. Czas i temperatura (135)

4. Powietrze i woda (235)

5. Zabawa ze sprzętem (305)

6. Zabawa z chemią (375)

Jak być sprytniejszym geekiem? (441)
Przechytrzyć alergie (445)
Skorowidz (451)

462 stronyn oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- TEORIA DYSONANSU POZNAWCZEGO
FESTINGER L.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022