|

POROZMAWIAJMY O JEDZENIU ZWIERZĄT ETYKA WEGETARIANIZMU
HUEMER M. wydawnictwo: PWN , rok wydania 2020, wydanie Icena netto: 42.69 Twoja cena 40,56 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Porozmawiajmy o jedzeniu
zwierząt
Etyka
wegetarianizmu
Dlaczego postulaty
obrońców praw zwierząt wydają się szalone? Skoro zwierzęta
zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby robić inaczej? Jaki jest
związek między inteligencją a zdolnością do przeżywania cierpienia? Czy
decyzja pojedynczej osoby o niejedzeniu mięsa ma znaczenie? Dlaczego
ci, którzy popierają wegetarianizm, często sami jedzą mięso?
Czy lepiej żyć na fermie przemysłowej, niż nigdy się nie urodzić?
To
tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej
książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem,
angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te
kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i
retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne.
Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia
najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a
posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
Jeśli
zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, ta
książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium
argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że
wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić,
stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
To
pierwsza tego rodzaju książka – zbierająca wszystkie
wątpliwości na temat wegetarianizmu i swobodnie korzystająca z dorobku
filozofii w rozprawianiu się z nimi, a przede wszystkim poruszająca się
w sferze intelektualnej, a nie emocjonalnej. Dzięki temu ta lektura ma
szansę rozwinąć każdego, kto po nią sięgnie, bo zamiast straszyć lub
wzruszać, zachęca do samodzielnego stawiania pytań.
Marta
Dymek, autorka Jadłonomii
Przedmowa
9
Wstęp 13
Moja droga do weganizmu 13
Cele i odbiorcy 17
Podziękowania 21
Dzień 1
Argumenty
dotyczące cierpienia, inteligencji i ryzyka
Wegetarianizm jako stanowisko etyczne 24
Argumenty na rzecz wegetarianizmu: kwestia bólu i cierpienia
26
Argumenty za jedzeniem mięsa: kwestia inteligencji 29
Całkowita ilość bólu powodowanego przez chów
przemysłowy 33
Błędy poznawcze wegetarian i osób jedzących mięso 37
Kwestia inteligencji i skali bólu 38
Kwestia ludzi niepełnosprawnych intelektualnie 41
Kwestia niepewności etycznej 43
Przywiązywanie wagi do życia zwierząt i ludzi 49
Dzień 2
Kolejne
argumenty za jedzeniem mięsa
Podsumowanie argumentów z poprzedniej rozmowy 53
Możliwość humanitarnego pozyskiwania mięsa 55
Czy klienci są odpowiedzialni za praktyki przemysłu mięsnego? 55
Czy decyzje jednej osoby mogą mieć wpływ na przemysł mięsny 58
W jaki sposób przemysł reaguje na spadek popytu 61
Zwierzęta hodowlane żyją tylko dlatego, że ludzie jedzą mięso 63
Utylitarystyczne i nieutylitarystyczne argumenty przeciwko jedzeniu
mięsa 64
Czy zwierzęta czują ból? 67
Zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego więc my nie możemy ich jeść? 69
Wolna wola i sprawczość moralna 70
Czy powinniśmy powstrzymać zwierzęta przed zabijaniem się nawzajem? 71
Czy prawa implikują obowiązki? 71
Czy moralność chroni tych, którzy nie są w stanie zrozumieć
jej zasad? 72
Etyka jako wynik umowy społecznej 73
Czy spożywanie mięsa jest naturalne? 74
Czy zwierzęta nie mają duszy? 77
Czy Biblia uzasadnia jedzenie mięsa? 78
Ocenianie osób jedzących mięso 80
Dzień 3
Świadomość
i racjonalne przekonania
Teoria stopni świadomości 83
Lepiej być ostrożnym 86
Używanie terminu „tortury” 88
Dlaczego mielibyśmy przyznawać priorytet kwestii poprawy dobrostanu
zwierząt? 88
Czy chów przemysłowy jest największym problemem, z jakim
zmaga się nasz świat? 89
O odrzucaniu poglądów, które wydają się
„szalone” 92
Czym etyka różni się od matematyki i nauki 94
Dlaczego postulaty obrońców zwierząt wydają się
„szalone”? 95
Kwestionowanie empirycznych założeń wegetarian 98
Kwestionowanie etycznych założeń wegetarian 98
Błędy poznawcze przemawiające za jedzeniem mięsa 99
Tendencja do opowiadania się za status quo 100
Szowinizm gatunkowy 101
Społeczny dowód słuszności 103
Kierowanie się własnym interesem 103
Empatia i heurystyka afektu 104
Problem z intuicjami dotyczącymi dużych liczb 106
Empatia i psychopatia 109
Unikanie dogmatyzmu 112
Warto zachować ostrożność 113
Dzień 4
Wegańskie
życie, abstrakcyjna teoria i moralna motywacja
Poszukiwanie dobrych wegańskich potraw 117
Powstrzymywanie się od jedzenia jajek i produktów mlecznych
118
Zjadanie małży 119
Wartość życia 119
Dlaczego możemy zjadać rośliny? 120
Zabijanie owadów 122
Czy wegetarianie są hipokrytami? 123
Nieświadomy szowinizm gatunkowy 124
Czy owady czują? 125
Mięso z wolnego wybiegu i certyfikowanych hodowli
o wysokim dobrostanie 126
Prawa zwierząt 127
Debata nad właściwą teorią etyczną 129
Czy istnieją obiektywne wartości? 130
Moralny sceptycyzm 132
Dlaczego filozofowie nie powinni zasiadać
na ławie przysięgłych 132
Czy rezygnacja z mięsa nie jest „zbyt trudna”? 135
Czy jesteśmy zbyt samolubni, by zrezygnować z mięsa? 139
Konformizm społeczny i egzekwowanie norm moralnych 139
Czy weganie nie są za bardzo czepialscy? 142
Jak osoby jedzące mięso reagują na wegan 142
Dlaczego powinno się promować weganizm wśród osób
jedzących mięso? 143
Jak bardzo złe jest jedzenie mięsa? 146
Porównywanie osób jedzących mięso do
nazistów 148
Posłowie 151
Opisowa bibliografia 161
184
strony, Format: 12.5x19.5cm, oprawa miękka
Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
- NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ BARNES C. MERCER G.
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|