|
WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYBRANYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH I TYPOWYCH POTRAW
PRZYGODA B. KUNACHOWICZ H. NADOLNA I. IWANOW K. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2019, wydanie VIIcena netto: 94.80 Twoja cena 90,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Wartość odżywcza wybranych
produktów spożywczych i typowych potraw
Zapotrzebowanie zdrowego
człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest
zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu
czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj
wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków
klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna
być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z
różnorodnych produktów spożywczych.
Nieprawidłowy
pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może
powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być
przyczyną wielu chorób dietozależnych.
Tabele
składu i wartości odżywczej informują w sposób
szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu,
węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i
witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest
niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i
całodziennych jadłospisów.
Nowe wydanie książki, w podręcznym formacie, przygotowane tak, by
łatwiej można było z niej korzystać. Przedstawione w niej dane zostały
opracowane w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczych żywności
Instytutu żywności i żywienia im. Prof. Dra Aleksandra Szczygła w
Warszawie. Publikacja uzupełniona o nowe produkty i potrawy pomoże
diabetykom w ocenie sposobu żywienia pod katem prawidłowości w stosunku
do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których
ważna jest wartość energetyczna i odżywcza produktów.
150
stron, Format: 28.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|