style="font-weight: bold;">Wege
Dieta roślinna w praktyce
„Wege
– dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po
diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy
wegetarianin, weganin oraz dietetyk.
Nie
wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść
mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny
być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie
ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy
B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do
niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi
dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę
roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i
niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach
odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto
zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady
zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje
o składnikach, które należy suplementować.
Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale
również dietetycy i lekarze, gdyż w programie
studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub
nie ma w ogóle.
„Wege
– dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik
dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w
książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w
internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka
lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu
treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla
specjalistów żywienia, jak i dla osób,
które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie
informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz
własnym doświadczeniem autorki.
Co znajdziesz w książce:
- Informacje poparte badaniami
naukowymi
- Przegląd wiadomości na temat
diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o
potencjalnych niedoborach i ich skutkach
- Jakie znaczenie dla
organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich
szukać w produktach roślinnych
- Jak powinny wyglądać
prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia
roślinnego
- W jaki sposób
bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również
kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych
fizycznie
- Praktyczne porady na temat
robienia zakupów, komponowania posiłków,
odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Dla kogo jest ta książka:
- Dla wegan i wegetarian
- Dla osób
zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie
- Dla rodziców
dzieci na diecie roślinnej
5
Przedmowa
9
Wstęp
11 Rodzaje diet wegetariańskich
13 Jak szukać rzetelnych informacji
14 Weganizm a zdrowie
23 Makroskładniki a dieta wegańska
25 Białko
33 Tłuszcze
43 Węglowodany
59
Mikroskładniki a dieta wegańska
61 Witamina B12 (kobalamina)
70 Witamina A
72 Witamina B2
73 Kwas foliowy
74 Wapń
79 Żelazo
83 Cynk
85 Selen
87 Jod
109
Związki
antyodżywcze w diecie roślinnej
112 Kwas fitynowy
115 Szczawiany
118 Polifenole
119 Izoflawony
120 Glukozynolany
122 Lektyny
123 Saponiny
124 Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny)
135
Bilansowanie diety roślinnej
137 Dieta dla osób zdrowych dorosłych
143 Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja
oraz nabiał?
152 Dieta wegańska w czasie ciąży
160 Dieta wegańska podczas laktacji
164 Dieta dla niemowląt i małych dzieci
177 Bilansowanie diety roślinnej dla seniorów
180 Bilansowanie diety osób aktywnych fizycznie
188 Bilansowanie diety dla odchudzających się
197 Bilansowanie diety dla osób, które chciałyby
przytyć
227
Najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej
229 Kontrowersje związane z soją
234 Zespół jelita drażliwego
240 Bezpieczeństwo żywności
245 Kupowanie żywności przetworzonej – produkty o wyższej i
niższej wartości
249 Porady przydatne w kuchni
254 Jak czytać etykiety produktów spożywczych
255 Jedzenie w podróży
259 Suplementacja
271
Surowa
dieta wegańska (raw vegan diet)
281
Diety roślinne w praktyce — przykładowy jadłospis
283 Przykładowy jadłospis dla weganki (1800 kcal)
286 Przykładowy jadłospis dla osoby po 60. roku życia (2000 kcal)
289 Przykładowy jadłospis dla weganina (2400 kcal)
293 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie redukującej (1600 kcal)
296 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie surowej (2000 kcal)
300 Przykładowy jadłospis dla osoby aktywnej fizycznie (3000 kcal)
303 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal)
306 Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży (2300 kcal)
309 Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej (2700 kcal)
312 Przykładowy jadłospis dla niemowlaka (700 kcal)
314 Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000
kcal)
324
strony. Format: 16.5x20.5cm, oprawa miękka