|
TABELE SKŁADU I WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ŻYWNOŚCI
KUNACHOWICZ H. PRZYGODA B. NADOLNA I. IWANOW K. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2019, wydanie IIcena netto: 299.00 Twoja cena 284,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Tabele składu i wartości
odżywczej żywności
Wiedza
na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz
bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania
chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia.
Tabele
składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób
żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można
również porównywać wartość energetyczną i
odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach
żywienia.
Niniejsze
tabele zawierają dane o wartości energetycznej i zawartości
kilkudziesięciu składników odżywczych w produktach
spożywczych oraz potrawach.
1. Wstęp
1.1. Znaczenie tabel składu i wartości odżywczej żywności
1.2. Omówienie dotychczasowych polskich wydań tabel i ich
charakterystyka
1.3. Co nowego wprowadzono w aktualnym wydaniu tabel?
1.4. Sposób opracowania tabel
1.5. Omówienie składników odżywczych
1.6. Podziękowanie
2. Introduction
2.1. The importance of food composition and nutritive value tables
2.2. Previous Polish editions of tables and their characteristics
2.3. Changes introduced in the current edition of the tables
2.4. How the tables were developed
2.5. Description of the nutrients
2.6. Acknowledgments
3. Tabele
składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
Food products – composition and nutritive value
3.1. Mleko i przetwory mleczne
Milk and milk products
3.2. Jaja
Eggs
3.3. Mięso i przetwory mięsne
Meat and meats products
3.4. Ryby i przetwory rybne
Fish and fish products
3.5. Tłuszcze jadalne
Fats and oils
3.6. Przetwory zbożowe
Cereal products
3.7. Warzywa i przetwory warzywne
Vegetables and vegetable products
3.8. Owoce i przetwory owocowe
Fruits and fruit products
3.9. Orzechy
Nuts
3.10. Nasiona i ziarna
Seeds and grans
3.11. Cukier i wybory cukiernicze
Sugar and confectionery
3.12. Napoje
Beverages
3.13. Drożdże
Yeast
3.14. Inne produkty
Other products
4.
Tabele składu i wartości odżywczej potraw
Dishes – composition and nutritive value
4.1. Zupy
Soups
4.2. Potrawy rybne
Fish dishes
4.3. Potrawy mięsne
Meat dishes
4.4. Potrawy warzywno-mięsne
Vegetable-meat dishes
4.5. Potrawy z warzyw
Vegetable dishes
4.6. Potrawy z kasz, mąki i ziemniaków
Groat, flour and potato dishes
4.7. Potrawy z jaj
Egg dishes
4.8. Desery
Desserts
4.9. Przystawki
Other dishes
5.
Zawartość składników mineralnych w naturalnych wodach
mineralnych, wodach źródlanych, wodach stołowych oraz wodach
leczniczych
The content of minerals in natural mineral waters, spring waters, table
waters and medicinal waters
6. Piśmiennictwo
References
7. Skorowidz
polsko-angielski
Index polish-english
8. Skorowidz
angielsko-polski
Index english-polish
1182
strony, Format: 21.0x25.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|