ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 299.00 284,05   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TABELE SKŁADU I WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ŻYWNOŚCI


KUNACHOWICZ H. PRZYGODA B. NADOLNA I. IWANOW K.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2019, wydanie II

cena netto: 299.00 Twoja cena  284,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia.

Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.

Niniejsze tabele zawierają dane o wartości energetycznej i zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych w produktach spożywczych oraz potrawach.

1. Wstęp
1.1. Znaczenie tabel składu i wartości odżywczej żywności
1.2. Omówienie dotychczasowych polskich wydań tabel i ich charakterystyka
1.3. Co nowego wprowadzono w aktualnym wydaniu tabel?
1.4. Sposób opracowania tabel
1.5. Omówienie składników odżywczych
1.6. Podziękowanie

2. Introduction
2.1. The importance of food composition and nutritive value tables
2.2. Previous Polish editions of tables and their characteristics
2.3. Changes introduced in the current edition of the tables
2.4. How the tables were developed
2.5. Description of the nutrients
2.6. Acknowledgments

3. Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
Food products – composition and nutritive value
3.1. Mleko i przetwory mleczne
Milk and milk products
3.2. Jaja
Eggs
3.3. Mięso i przetwory mięsne
Meat and meats products
3.4. Ryby i przetwory rybne
Fish and fish products
3.5. Tłuszcze jadalne
Fats and oils
3.6. Przetwory zbożowe
Cereal products
3.7. Warzywa i przetwory warzywne
Vegetables and vegetable products
3.8. Owoce i przetwory owocowe
Fruits and fruit products
3.9. Orzechy
Nuts
3.10. Nasiona i ziarna
Seeds and grans
3.11. Cukier i wybory cukiernicze
Sugar and confectionery
3.12. Napoje
Beverages
3.13. Drożdże
Yeast
3.14. Inne produkty
Other products

4. Tabele składu i wartości odżywczej potraw
Dishes – composition and nutritive value
4.1. Zupy
Soups
4.2. Potrawy rybne
Fish dishes
4.3. Potrawy mięsne
Meat dishes
4.4. Potrawy warzywno-mięsne
Vegetable-meat dishes
4.5. Potrawy z warzyw
Vegetable dishes
4.6. Potrawy z kasz, mąki i ziemniaków
Groat, flour and potato dishes
4.7. Potrawy z jaj
Egg dishes
4.8. Desery
Desserts
4.9. Przystawki
Other dishes

5. Zawartość składników mineralnych w naturalnych wodach mineralnych, wodach źródlanych, wodach stołowych oraz wodach leczniczych
The content of minerals in natural mineral waters, spring waters, table waters and medicinal waters

6. Piśmiennictwo
References

7. Skorowidz polsko-angielski
Index polish-english

8. Skorowidz angielsko-polski
Index english-polish

1182 strony, Format: 21.0x25.0cm, oprawa twarda

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022