ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DIETA KONTRA RAK ŻYWIENIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ


ROGULSKA A.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2016, wydanie I

cena netto: 58.80 Twoja cena  55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dieta kontra rak

Żywienie w chorobie nowotworowej

Wiele badań naukowych dowodzi, że odpowiednia dieta może przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz chronić przed przerzutami.
Prezentujemy Państwu poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.

Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.

Przedmowa

Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?

Produkty antynowotworowe prosto z natury

Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych

Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze?

Dieta w trakcie leczenia onkologicznego

Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków

Dieta bogatobiałkowa

Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik

Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie

Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu

Sól zalecana czy przeciwwskazana?

Zapotrzebowanie na płyny

Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego

Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym

Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii

Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii

Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii

Immunoterapia

Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych

Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku

Nowotwór żołądka

Dieta po resekcji żołądka

Nowotwór jelita grubego

Dieta po resekcji jelita

Nowotwory piersi

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie

Czym są probiotyki?

Prebiotyki

Czym są synbiotyki?

Dieta w przypadku nietolerancji laktozy

Źródła laktozy

Dieta w przypadku nietolerancji glutenu

Przepisy na potrawy bezglutenowe

Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze?

Co to takiego dieta przemysłowa?

Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić?

Brak apetytu

Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu

Suchość i ból jamy ustnej, gardła

Nudności i wymioty

Biegunki i zaparcia

Szybkie uczucie sytości

Zmniejszenie się masy ciała

Zwiększenie się masy ciała

Przepisy na potrawy

Przykładowe jadłospisy

254 strony, Format: 12.5x19.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022