ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 58.80 55,86   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

CUKRZYCA TYPU 2 PRZEWODNIK DLA CHORYCH


DUDA-SOBCZAK A. GAWRECKI A. JURUĆ A.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2019, wydanie I

cena netto: 58.80 Twoja cena  55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Cukrzyca typu 2

Przewodnik dla chorych

Coraz więcej osób choruje na cukrzycę.

Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę.

Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog.

Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
 
Nowoczesne źródło wiedzy o cukrzycy typu 2. Objaśnia mechanizm choroby i terapię. Uprzystępnia zasady żywienia. Zawiera przykładowe jadłospisy.

Spośród poradników adresowanych do polskiego czytelnika wyróżnia się tym, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przybliża:

  • psychologiczne aspekty jedzenia i motywację do odchudzania
  • znaczenie chorób współistniejących
  • zasady zwiększaniu wysiłku fizycznego
  • znaczenie super żywności i substancji słodzących.


Przedmowa

1. WSTĘP Andrzej Gawrecki
Na czym polega cukrzyca typu 2?
Dlaczego w cukrzycy typu 2 działanie insuliny nie jest prawidłowe?
Dlaczego warto kontrolować stężenie glukozy we krwi?
Rys historyczny
Jak leczono cukrzycę w starożytności?
Skala zachorowań, epidemiologia zjawiska
Aktualne metody leczenia cukrzycy typu 2
Jakie informacje dotyczące cukrzycy należy przekazać pacjentom?

2. TRAWIENIE I BILANS ENERGETYCZNY Sylwia Karbowska
Pożywienie jako źródło energii niezbędnej do życia
Jakie składniki obecne w pożywieniu są niezbędne dla człowieka?
W jaki sposób jedzenie, które dostarczymy, jest przez nas wykorzystywane, czyli losy pokarmu od talerza do komórek naszego organizmu
Ile energii potrzebuje nasz organizm w ciągu doby?
Bilans energetyczny

3. PLAN ZDROWEGO ODŻYWIANIA Sylwia Karbowska
Ustalenie prawidłowej masy ciała
Jaka powinna być Twoja prawidłowa masa ciała?
Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w ciągu doby
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia?
Ustalenie deficytu kalorycznego
Ustalenie liczby posiłków w ciągu dnia
Źródła pokarmów zaspokajające zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w ciągu dnia
Grupy produktów spożywczych dostarczających cennych składników odżywczych
Białka, tłuszcze – czy podnoszą wartości cukru?
Białka – do czego nam są potrzebne i jakie są ich źródła?
Po co są nam potrzebne białka?
Zapotrzebowanie na białko
Gdzie możemy znaleźć białka?
Tłuszcze – ich rola, zagrożenia i źródła w produktach spożywczych
Węglowodany – zasadniczy składnik pokarmowy wpływający
bezpośrednio na wzrost glikiemii
Witaminy – niezbędne składniki pokarmowe
Witamina „na zdrowe oczy”, czyli witamina A
Witamina D – mocne kości
Witamina E – witamina młodości
Witamina K – na dobrą krzepliwość krwi
Witamina C – witamina odporności
Witaminy z grupy B
Składniki mineralne – po co są nam potrzebne i jakie są ich źródła
w pożywieniu
Wapń – niezbędny do budowy kości
Magnez
Sód i potas
Żelazo
Jak prawidłowo przyrządzać posiłki – zdrowe techniki kulinarne
Jak dbać o prawidłowe wartości glikemii, jedząc poza domem?

4. OD CZEGO ZALEŻĄ WARTOŚCI CUKRU Agata Juruć
Indeks glikemiczny i jego wpływ na wartości glikemii
Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu posiłku o wysokim IG?
Co jeszcze wpływa na wartość IG?
Czym jest ładunek glikemiczny?
Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowych wartości cukru
Jakie korzyści wynikają ze spożywania błonnika?
Źródła błonnika pokarmowego
Kto nie powinien stosować diety wysokobłonnikowej?
Substancje słodzące
Stewia – naturalny słodzik dla diabetyków
Czy warto stosować słodzik zamiast cukru?
Napoje alkoholowe
Produkty zalecane i niewskazane
Jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych?
Wartość energetyczna
Wykaz składników
Termin spożycia
Dodatki do żywności
Syrop glukozowo-fruktozowy
Glutaminian sodu
Izomery „trans”
Właściwości superfoods w kuchni diabetyka
Młody jęczmień
Nasiona chia
Quinoa
Jagody goji
Amarantus
Spirulina
Fakty i mity na temat żywienia i diet w cukrzycy
Można jeść słodycze, ale przeznaczone dla diabetyków
Warto pić sok z grejpfruta, bo skutecznie obniża stężenie cukru
W trakcie słodzenia należy zastępować cukier biały cukrem brązowym lub miodem
Cynamon pomaga w walce z wysokim stężeniem cukru
Chory z cukrzycą powinien jeść mało i często
Nie wolno łączyć chleba z wędliną ani ziemniaków z mięsem, ponieważ to sprzyja tyciu
Warto łączyć szpinak z sokiem z cytryny lub kaszę gryczaną z natką pietruszki

5. METODY LECZENIA A ZALECENIA ŻYWIENIOWE Andrzej Gawrecki
Doustne leki przeciwcukrzycowe
Leki zmniejszające insulinooporność, czyli uwrażliwiające organizm na działanie insuliny
Leki zwiększające wydzielanie insuliny
Leki zmniejszające wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego
Leki zwiększające sekrecję insuliny zależnie od posiłku
Leki powodujące cukromocz, czyli utratę cukru z moczem Insulinoterapia w cukrzycy typu 2
Co sprawia, że leczenie insuliną różni się u poszczególnych pacjentów?
Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a intensywna czynnościowa insulinoterapia
Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a żywienie osoby z cukrzycą typu 2
Metoda intensywnej czynnościowej insulinoterapii a żywienie osoby z cukrzycą typu 2
Mieszanki insulinowe a żywienie osoby z cukrzycą typu 2
Czy dwie iniekcje mieszanki w czasie doby wystarczą?
Czy obojętne jest, ile czasu przed posiłkiem należy podać insulinę?
Czy przy cukrzycy typu 2 może być stosowana osobista pompa insulinowa?

6. WYSIŁEK FIZYCZNY W CUKRZYCY TYPU 2 Andrzej Gawrecki
Rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej dla osób z cukrzycą typu 2
Jak obliczyć tętno, które będzie oznaczało umiarkowany wysiłek fizyczny?
Zasady podejmowania aktywności fizycznej przez osobę z cukrzycą typu 2
Doustne leki stosowane w leczeniu cukrzycy

7. ŻYWIENIE W ZALEŻNOŚCI OD CHORÓB WSPÓŁISTNIEJĄCYCH Anna Duda-Sobczak
Choroby nerek
Przewlekła choroba nerek
Kamica nerkowa
Dna moczanowa
Nadciśnienie tętnicze
Postępowanie niefarmakologiczne
Zalecane zmiany stylu życia
Warto spróbować – dieta DASH
Otyłość
Dlaczego otyłość jest groźna dla zdrowia?
Postępowanie w otyłości
Zaburzenia gospodarki lipidowej
Dlaczego zaburzenia gospodarki lipidowej są groźne?
Kiedy spełnione będą kryteria dobrego wyrównania gospodarki lipidowej u osób z cukrzycą?
Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla zdrowia?
Choroby przewodu pokarmowego
Choroba refluksowa
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Uchyłki jelita grubego
Nieswoiste zapalenia jelit
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Operacje bariatryczne
Kiedy rozważać leczenie bariatryczne?
Przeciwwskazania do zabiegu bariatrycznego
Jakie są wyniki leczenia?
Postępowanie po zabiegu

8. PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY JEDZENIA I MOTYWACJA DO ODCHUDZANIA Agata Juruć
Psychologiczne czynniki związane z jedzeniem
Jedzenie a stres
Kiedy zgłosić się do specjalisty – zaburzenia jedzenia występujące w cukrzycy typu 2
Moja motywacja do odchudzania i plan działania

JADŁOSPISY Sylwia Karbowska, Agata Juruć
Jadłospis 1300 kcal
Jadłospis 1700 kcal

Piśmiennictwo

174 strony, Format: 13.0x21.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022