|
100 ROŚLIN W TWOJEJ KUCHNI
SZUSTAKOWSKA-CHOJNACKA M. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 82.80 Twoja cena 78,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka 100 roślin w Twojej kuchni
Ponad 900
przepisów kulinarnych
Poradnik
przygotowany przez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę.
Książka zawiera informacje
o 100 popularnych roślinach powszechnie stosowanych w kuchni.
Autorka
opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze i
przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka
i mają wpływ na jego zdrowie (niektóre z nich
przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich
leczenie). Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata,
kakao. Książka zawiera również ponad 900
przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania główne,
przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury
pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów
świata. A w tabelach są zebrane informacje o zawartości
składników odżywczych w różnych roślinach i
przetworach oraz zalecane normy żywieniowe.
Wstęp
OWOCE
Agrest
Ananas
Awokado
Banan
Berberys zwyczajny
Brzoskwinia
Borówka czernica
Czarna porzeczka
Cytryna
Dereń
właściwy
Dziki bez
czarny
Dzika róża
Figa
Głóg
Grejpfrut
Gruszka
Jabłka
Jałowiec pospolity
Jarząb
pospolity
Jeżyna fałdowana
Kawon -
arbuz
Kiwi
Malina
Mandarynka
Melon
Morela
Orzech
Pomarańcza
Rokitnik zwyczajny
Śliwka
Tarnina
Truskawka i
poziomka
Winogrona
Wiśnia i czereśnia
Żurawina
WARZYWA
Bakłażan
Bób, soczewica, soja
Brokuł
Brukselka
Burak
ćwikłowy
Cebula
Chrzan pospolity
Czosnek pospolity
Dynia, kabaczek, cukinia
Fasola, fasolka szparagowa
Groch zwyczajny, groszek zielony
Karczoch
Koper ogrodowy
Marchew
Ogórek
Papryka
Pietruszka
zwyczajna
Pomidor
Por
Rabarbar
Rzepa
Rzodkiewka
ogrodowa
Seler
zwyczajny
Szczaw
Szparag
Szpinak
Ziemniaki
Warzywa kapustne
Warzywa liściowe
ZIOŁA
LECZNICZE I PRZYPRAWOWE
Arcydzięgiel litwor
Bazylia ogrodowa
Biedrzeniec anyż
Cząber ogrodowy
Cynamon
Dziurawiec
zwyczajny
Estragon
Gorczyca
biała
Goździkowiec
korzenny
Imbir lekarski
Kardamon
malabarski
Kminek zwyczajny
Kolendra
siewna
Krwawnik pospolity
Lebiodka pospolita
(oregano)
Lipa drobnolistna i
szerokolistna
Łopian
większy
Majeranek
ogrodowy
Melisa
lekarska
Mięta
pieprzowa
Mniszek
lekarski
Nagietek lekarski
Ogórecznik lekarski
Pieprz czarny i pieprz biały
Pokrzywa zwyczajna
Rozmaryn lekarski
Rumianek pospolity
Skrzyp polny
Szałwia lekarska
Świetlik
łąkowy
Tymianek pospolity
Wanilia płaskolistna
Wawrzyn szlachetny (liść laurowy)
UŻYWKI
Herbata
Kawa
Kakao
TABELE
Bibliografia
Indeks
492
strony, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|