|
WŁAŚCIWE I SMACZNE ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ
MULLER S.-D. PFEUFFER C. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2020, wydanie Icena netto: 58.80 Twoja cena 55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Właściwe i smaczne
żywienie w dnie moczanowej
Cierpią Państwo na
bóle w stawach powodowane przez dnę moczanową, popularnie
zwaną artretyzmem? Jeśli tak, to z pewnością wiedzą Państwo, że
zasadnicze znaczenie w zapobieganiu dolegliwościom związanym z tą
chorobą ma właściwa dieta, polegająca na ograniczeniu spożycia
produktów zawierających związki purynowe - przede wszystkim
mięsa i wędlin.
W tej bogato ilustrowanej
książce można znaleźć najważniejsze informacje o przyczynach i leczeniu
dny moczanowej oraz wiele ciekawych i prostych przepisów
kulinarnych.
Przedmowa
Wprowadzenie
Co to jest hiperurykemia i co to jest dna moczanowa?
Dna moczanowa – choroba stara jak świat
Dna w zespole metabolicznym
Puryny i kwas moczowy
Przyczyny dny moczanowej
Postacie dny moczanowej
Stadia hiperurykemii i dny moczanowej
Ryzyko dny moczanowej
Napad dny moczanowej
Co się dzieje w czasie napadu dny moczanowej?
Pomoc w czasie napadu i po napadzie dny moczanowej
Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów w trakcie
ostrego napadu dny moczanowej
Jak można zapobiegać napadom dny moczanowej?
Dlaczego dieta niskokaloryczna może wywołać napad dny moczanowej?
Gdzie wytraca się kwas moczowy?
Leki
Prawidłowe
odżywianie się i przyjmowanie płynów w hiperurykemii i dnie
moczanowej
Które artykuły żywnościowe są odpowiednie dla chorych z dną
moczanową?
Odpowiednia waga
Czy Twoja waga znajduje się w zielonym polu?
Zapotrzebowanie na energię
Zbyt wiele kalorii pochodzących z tłuszczu
„atakuje” brzuch
Prawidłowe odchudzanie się przy hiperurykemii i dnie moczanowej
Węglowodany w pożywieniu ubogim w puryny
Białka w pożywieniu ubogim w puryny
Tłuszcze w pożywieniu ubogim w puryny
Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów przy
podwyższonych stężeniach lipidów we krwi (hiperlipidemii)
Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów w cukrzycy
Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów w
nadciśnieniu tętniczym
Prawidłowe przyjmowanie płynów
Uważaj na alkohol!
20
rad dla osób chorych na hiperurykemię i dnę moczanową
Przykładowe jadłospisy
Jadłospis zawierający 300 mg kwasu moczowego
Jadłospis zawierający 500–600 mg kwasu moczowego
Przepisy
Urozmaicone
śniadania
Muesli z kiwi i pomarańczą
Muesli z gruszkami i cynamonem
Muesli z truskawkami i ziarnami zbóż
Muesli z brzoskwinią
Luksusowe śniadanie z małą ilością puryn
Muesli z okrągłych owoców
Jogurt z jeżynami
Niedzielne śniadanie
Niedzielne bułeczki
Bułeczka pełnoziarnista „Morza południowe”
Bułeczka z porzeczkami
Chleb z serem i truskawkami
Pikantna masa do smarowania chleba z sera romadur
Smaczny
obiad
Zupa pomidorowa z bazylią
Francuska zupa cebulowa
Zupa kremowa z porów z ziarnami zbóż
Jajka w sosie musztardowym
Potrawa z indyczki „Szanghaj”
Gnocchi z grzybami i mozzarellą
Placki marchwiowe
Twarożek z czosnkiem
Ziemniaki w mundurkach z twarogiem i chrzanem
Jajecznica śródziemnomorska
Warzywa z soczewicą
Potrawka z cukinii i grzybów
Ziemniaki pieczone po śródziemnomorsku
Zapiekanka z ziemniaków i pora
Ryż pieczony z pomidorami
Kalarepa z nadzieniem warzywnym i puree z parmezanem
Lasagne z warzywami „Giovanni”
Kluseczki serowe
Spaghetti z warzywami
Paella z warzywami
Ryż z owocami i warzywami
Dorsz z sosem pomidorowo-pomarańczowym
Łódeczki z jajek i cykorii
Ziemniaki z potrawka z warzyw
Filet z flądry z pieczarkami
Filet rybny w warzywach
Łosoś w szpinaku
Pieczeń rzymska
Fasola szparagowa z pomidorami
Szybki gulasz cygański
Lekkie
kolacje
Sałatka z cykorii po maltańsku
Sałatka jesienna
Sałatka grecka
Gazpacho
Talerz z surówką
Sałatka z jabłka i porów
Potrawa z marchewki i białej kapusty
Kolorowa sałatka z kurczaka
Marynowana mozzarella z pomidorami
Marynowane kulki jogurtowe „a la Kreta”
Fitnessburger
Chleb z pomidorem i rzeżuchą
Chleb wiosenny
Pikantna pasta jabłkowo-marchewkowa
Masa do smarowania chleba z rzeżuchą i chrzanem
Masa do smarowania chleba z selerem i jabłkiem po
śródziemnomorsku
Masa do smarowania chleba z awokado i czosnkiem
Słodkie
przekąski i desery
Kisiel owocowy
Twarożek bananowy
Jogurt jabłkowo-gruszkowy
Szaszłyk owocowy z jogurtem i cynamonem
Potrawa z moreli i jeżyn
Tort jabłkowy
Elegancki sernik
Pasta z mrożonymi czarnymi jagodami
Shake z czarnych jagód
Drink z mango i wanilii
Koktajl mleczny z rokitnikiem zwyczajnym
Trzy smaczne drinki
Drink pikantny
Drink z soku z czerwonych buraków
Shake z soku z marchwi i jabłek
Skorowidz
potraw
126
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|