|
ŻYWIENIE CHORYCH Z NOWOTWORAMI
JAROSZ M. SAJÓR I. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2013, wydanie Icena netto: 70.80 Twoja cena 67,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie chorych z
nowotworami
Autorzy prezentują w
poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy,
dietetyków, pacjentów oraz osób
opiekujących się chorymi.
W
szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i
objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z
chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń
żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy
utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu,
suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej
i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W
publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do
stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące
trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i
wyleczonych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać
zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki
zdrowotnej.
Wstęp
1.
Najczęstsze
nowotwory złośliwe w populacji
2. Rola żywienia w leczeniu
nowotworów złośliwych
Energia
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w
pożywieniu
3. Zespół
wyniszczenia nowotworowego (kacheksja)
Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych
·
Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane
z obecnością nowotworu
·
Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące
skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie
·
Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego
·
Pogorszenie stanu psychicznego
·
Choroby współistniejące
Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego
Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii,
radioterapii i leczenia operacyjnego
Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego
4.
Dietoterapia
jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe
Ogólne zalecenia żywieniowe
Szczegółowe zasady dietetyczne
Zmiany masy ciała
Utrata apetytu, anoreksja
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
Suchość w jamie ustnej (kserostomia)
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku
Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku
Nudności i wymioty
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
Biegunki
Zaparcia
Osłabienie
Obrzęk limfatyczny
Niedokrwistość
Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim
5.
Zalecenia
żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej
6. Znaczenie aktywności
fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego
zakończeniu
7. Diety alternatywne a
nowotwory
Piśmiennictwo
120
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|