ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE OSÓB W WIEKU STARSZYM PORADY LEKARZY I DIETETYKÓW


JAROSZ M.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2019, wydanie I

cena netto: 46.80 Twoja cena  44,46 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie osób w wieku starszym

Porady lekarzy i dietetyków

Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku.

Autorzy radzą, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak  i psychiczną.

Wstęp

Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
Sytuacja demograficzna na świecie
Sytuacja demograficzna w Polsce
Stulatkowie

Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka
Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się
Postrzeganie osób w wieku starszym

Przyczyny niedoboru makro- i mikro-składników u osób w wieku starszym

Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Nieprawidłowe żywienie
Mała aktywność fizyczna
Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym

Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Zapotrzebowanie na energię
Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe
Zapotrzebowanie na witaminy
Zapotrzebowanie na składniki mineralne

Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Produkty wzbogacane
Woda
Produkty zbożowe
Warzywa i owoce
Mleko i jego przetwory
Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy
Tłuszcze
Cukier i słodycze
Sól

Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Rola wody w organizmie
Zapotrzebowanie na wodę
Skutki zdrowotne odwodnienia
Jak uzupełniać niedobór wody?

Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym

Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę
Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę

Piśmiennictwo

162 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022