|
NOWOCZESNA DIETETYCZNA KSIĄŻKA KUCHARSKA
WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2020, wydanie IIcena netto: 94.80 Twoja cena 90,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Nowoczesna dietetyczna
książka kucharska
Książka doświadczonej
dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do
przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na
składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych
(diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla
osób planujących jadłospisy w szpitalach i
placówkach zbiorowego żywienia.
Część ogólna
Ekologiczne
i zdrowotne podstawy żywienia
Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera)
Zapotrzebowanie
energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
·
Rola i znaczenie tłuszczów
·
Źródła tłuszczów
·
Wartość odżywcza tłuszczów
·
Zastosowanie tłuszczów w żywieniu
·
Normy spożycia tłuszczów
Węglowodany
·
Klasyfikacja i źródła węglowodanów
·
Normy spożycia węglowodanów
Witaminy
Składniki mineralne
·
Wapń
·
Magnez
·
Żelazo
·
Sód i potas
·
Selen
Woda
Równowaga
kwasowo-zasadowa
Ocena zdrowotna jakości
produktów spożywczych
Wymienniki
produktów w ramach grup i między grupami
Produkty zbożowe
·
Pieczywo
·
Mąka
·
Kasze
·
Muesli
·
Całe ziarno - pszenica
·
Makarony
·
Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie
Nasiona roślin strączkowych
Mleko
·
Mleko kozie
Sery
·
Tofu
Ziemniaki
·
Słodkie ziemniaki
Warzywa i owoce
Tłuszcze
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
·
Substytuty jajek
Cukier i słodycze
Dietetyczna
i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych
Amarantus (szkarłat)
Bakłażan
Banany
Borówka (czarna jagoda, czernica)
Brokuły
Buraki
Cebula
Chrzan
Czarna porzeczka
Czosnek
Cytryny
Dyniowate
Fasola, soja, soczewica
Grejpfrut
Herbata
Jabłka
Jarmuż
Jogurt
Kapusta
Karczochy
Kawa
Kiełki
Kukurydza
Marchew
Miód
Mleko
Oliwa z oliwek
Orzechy
Otręby
Owies
Pyłek kwiatowy
Ryby i owoce morza
Seler
Warzywa i owoce
Ziołowe herbatki
Dietetyczna
ocena przypraw i dodatków słodzących
Przyprawy korzenne
Przyprawy ziołowe
Warzywa przyprawowe
Dodatki słodzące
·
Naturalne środki słodzące
·
Sztuczne środki słodzące
Wybrane
zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Konserwowanie i przechowywanie żywności
Dodatki do żywności
Sposoby przyrządzania potraw
·
Obróbka wstępna surowca
·
Obróbka cieplna (termiczna)
·
Podprawianie i wykańczanie potraw
Charakterystyka
i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu
1. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością
włókna roślinnego
·
Zasady diety profilaktycznej
·
Przykłady tygodniowych jadłospisów
2. Dieta łatwo strawna ze zwiększoną zawartością białka
·
Zasady diety ze zwiększoną zawartością białka
·
Tygodniowy jadłospis dla diety ze zwiększoną zawartością białka
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka
·
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka
·
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka
(40–50 g)
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i włókna
roślinnego
·
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i
włókna roślinnego
·
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu
i włókna roślinnego
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego
·
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego
·
Tygodniowy jadłospis dla diety fatwo strawnej z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
6. Dieta z ograniczeniem sodu
·
Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie
nadciśnieniowej
·
Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna
·
Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej
·
Sposób sporządzania kleików
·
Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej
Część
szczegółowa
Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Chleb
domowy
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Dodatki
do pieczywa
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Przystawki
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Zupy
Uwagi ogólne
Przygotowanie wywaru z warzyw
Przygotowanie wywaru z owoców
Przygotowanie zup mlecznych
Przygotowanie głównego składnika zupy
Podprawianie zup dietetycznych
Przyprawianie zup
Przepisy szczegółowe
Dodatki
do zup
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy
z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
·
Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego
·
Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny
·
Potrawy z ryb
Uwagi ogólne
Obróbka wstępna mięsa
Obróbka termiczna
Przepisy szczegółowe
Potrawy
z niewielką ilością mięsa i ryb - tzw. potrawy półmięsne
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy
jarskie
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy
z warzyw i owoców
·
Surówki
·
Sałatki
·
Warzywa gotowane
Uwagi ogólne
Obróbka wstępna
Obróbka termiczna
Zalecenia przy gotowaniu warzyw
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Przepisy szczegółowe
Sosy
·
Sosy zimne
·
Sosy gorące
·
Sosy do potraw słodkich
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Wypieki
domowe
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Piśmiennictwo
631
stron, Format: 14.0x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|