ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

NIEDOŻYWIENIE ZWIĄZANE Z CHOROBĄ 2 ZAPOBIEGANIE LECZENIE


SZCZYGIEŁ B. RED.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2017, wydanie I

cena netto: 99.00 Twoja cena  94,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Niedożywienie związane z chorobą 2

Zapobieganie, leczenie

Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.

W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.

Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”.

Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.

Przedmowa      

I. CZĘŚĆ OGÓLNA

The fight against malnutrition

1.  Niedożywienie szpitalne zapobieganie

2.  Żywienie w szpitalu jako element leczenia
2.1.    Ustalenie stanu odżywienia chorego
2.2.    Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko
2.3.    Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania
2.4.    Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia
2.5.    Monitorowanie podaży i spożycia
2.6.    Niszczenie żywności w szpitalu

3.   Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
3.1.   Metaboliczne następstwa niedożywienia
3.2.   Czynnościowe następstwa niedożywienia
3.3.   Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy
3.4.   Monitorowanie czynności jelit
3.5.   Niedożywienie a odporność
3.6.   Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym

4.  Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
4.1.   Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności
4.2.   Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu

5.  Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
5.1.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL
5.2.   Ośrodki leczenia żywieniowego
5.3.   Działalność szkoleniowa
5.4.   Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTŻPiD
5.5.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce
5.6.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci
5.7.   Warszawskie Forum Żywieniowe
5.8.   Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego
5.9.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP
5.10. Współpraca międzynarodowa

6.  Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce

7.  Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego

8.   Zespoły leczenia żywieniowego
8.1.Skład zespołu leczenia żywieniowego
8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego
8.3. Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne
9.   Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym

II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

10.  Żywienie pozajelitowe
10.1.Wskazania do żywienia pozajelitowego
10.2.Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego
10.3.Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
10.4.Monitorowanie żywienia pozajelitowego
10.5.Powikłania żywienia pozajelitowego

11.  Żywienie dojelitowe
11.1.Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
11.2.Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym
11.3.Podział diet przemysłowych
11.4.Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem
11.5.Metody żywienia dojelitowego
11.6.Powikłania żywienia dojelitowego
11.7.Miksowane diety szpitalne i domowe

12.  Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
12.1.Grupy ryzyka
12.2.Objawy
12.3.Patogeneza
12.4.Zapobieganie

13.  Żywienia wspomagające odporność
13.1.Immunomodulacja aminokwasami
13.2.Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi
13.3.Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność

III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH

14.  Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
14.1.Głodzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?
14.2.Żywienie w okresie okołooperacyjnym
14.3.Żywienie przed operacją
14.4.Wybór drogi żywienia

15.  Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
15.1.Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory
15.2.Rozpoznanie niedożywienia
15.3.Wybór drogi żywienia
15.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
15.5.Tradycyjna opieka pooperacyjna
15.6.Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii

16.  Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
16.1.Leczenie żywieniowe w ozt
16.2.Żywienie pozajelitowe
16.3.Żywienie dojelitowe

17.  Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
17.1.Żywienie chorych w okresie wyrównania
17.2.Żywienie chorych w okresie niewyrównania
17.3.Żywienie dojelitowe
17.4.Żywienie pozajelitowe

18.  Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit

19.  Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN
19.4. Wartość energetyczna diety
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek

20.  Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
20.1. Rozpoznanie niedożywienia
20.2. Przewlekła niewydolność serca postępowanie
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP

21.   Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego
21.4. Urazy termiczne
21.5. Mnogie obrażenia ciała
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach
21.8. Żywienie modyfikujące odporność

22.   Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych
22.2. Udary mózgu
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe
22.4. Choroba motoneuronu
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny
22.6. Stwardnienie rozsiane
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
22.9. Polineuropatie
22.10. Miopatie
22.11. Padaczka
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych

23.   Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem
23.2. Sarkopenia
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe
23.4. Zespół słabości
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne

24.   Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce

326 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022