|
NIEDOŻYWIENIE ZWIĄZANE Z CHOROBĄ 2 ZAPOBIEGANIE LECZENIE
SZCZYGIEŁ B. RED. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2017, wydanie Icena netto: 99.00 Twoja cena 94,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Niedożywienie związane z
chorobą 2
Zapobieganie,
leczenie
Zgodnie
z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym
uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.
W
książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego
wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Przedstawiono
podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje
Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia
żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym.
Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego
oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych.
Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach
przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane
z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”.
Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych,
pediatrów i internistów, do średniego personelu
medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem
wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Przedmowa
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
The fight against malnutrition
1. Niedożywienie szpitalne
zapobieganie
2. Żywienie w szpitalu jako
element leczenia
2.1. Ustalenie stanu odżywienia chorego
2.2. Ustalenie zapotrzebowania na energię
i białko
2.3. Ustalenie sposobu pokrycia
zapotrzebowania
2.4. Dieta szpitalna jako przyczyna
niedożywienia
2.5. Monitorowanie podaży i spożycia
2.6. Niszczenie żywności w szpitalu
3. Wpływ ciężkiego
niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
3.1. Metaboliczne następstwa niedożywienia
3.2. Czynnościowe następstwa niedożywienia
3.3. Wpływ niedożywienia na przewód
pokarmowy
3.4. Monitorowanie czynności jelit
3.5. Niedożywienie a odporność
3.6. Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie
klinicznym
4. Zaburzenia odporności w
ciężkim niedożywieniu
4.1. Wpływ niedoboru wybranych
składników odżywczych na zaburzenia odporności
4.2. Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w
ciężkim niedożywieniu
5. Rozwój leczenia
żywieniowego w Polsce
5.1. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego
PTL
5.2. Ośrodki leczenia żywieniowego
5.3. Działalność szkoleniowa
5.4. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i
Dojelitowego PTŻPiD
5.5. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w
Polsce
5.6. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u
dzieci
5.7. Warszawskie Forum Żywieniowe
5.8. Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym
przetok przewodu pokarmowego
5.9. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego
TChP
5.10. Współpraca międzynarodowa
6.
Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
7.
Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia
Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i
leczenia żywieniowego
8. Zespoły leczenia
żywieniowego
8.1.Skład zespołu leczenia żywieniowego
8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego
8.3. Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne
9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA
ŻYWIENIOWEGO
10.
Żywienie pozajelitowe
10.1.Wskazania do żywienia pozajelitowego
10.2.Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego
10.3.Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
10.4.Monitorowanie żywienia pozajelitowego
10.5.Powikłania żywienia pozajelitowego
11. Żywienie dojelitowe
11.1.Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
11.2.Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym
11.3.Podział diet przemysłowych
11.4.Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem
11.5.Metody żywienia dojelitowego
11.6.Powikłania żywienia dojelitowego
11.7.Miksowane diety szpitalne i domowe
12.
Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
12.1.Grupy ryzyka
12.2.Objawy
12.3.Patogeneza
12.4.Zapobieganie
13. Żywienia wspomagające
odporność
13.1.Immunomodulacja aminokwasami
13.2.Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi
13.3.Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W
RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
14.
Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
14.1.Głodzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?
14.2.Żywienie w okresie okołooperacyjnym
14.3.Żywienie przed operacją
14.4.Wybór drogi żywienia
15. Leczenie żywieniowe
chorych na nowotwory
15.1.Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory
15.2.Rozpoznanie niedożywienia
15.3.Wybór drogi żywienia
15.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
15.5.Tradycyjna opieka pooperacyjna
15.6.Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii
16. Leczenie żywieniowe
chorych na ostre zapalenia trzustki
16.1.Leczenie żywieniowe w ozt
16.2.Żywienie pozajelitowe
16.3.Żywienie dojelitowe
17.
Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
17.1.Żywienie chorych w okresie wyrównania
17.2.Żywienie chorych w okresie niewyrównania
17.3.Żywienie dojelitowe
17.4.Żywienie pozajelitowe
18.
Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
19. Leczenie żywieniowe w
niewydolności nerek
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN
19.4. Wartość energetyczna diety
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą
nerek
20.
Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
20.1. Rozpoznanie niedożywienia
20.2. Przewlekła niewydolność serca postępowanie
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP
21.
Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego
21.4. Urazy termiczne
21.5. Mnogie obrażenia ciała
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach
21.8. Żywienie modyfikujące odporność
22. Leczenie żywieniowe
pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami
neurologicznymi
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych
22.2. Udary mózgu
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe
22.4. Choroba motoneuronu
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny
22.6. Stwardnienie rozsiane
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
22.9. Polineuropatie
22.10. Miopatie
22.11. Padaczka
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych
23. Leczenie żywieniowe
chorych w wieku podeszłym
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem
23.2. Sarkopenia
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe
23.4. Zespół słabości
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
24.
Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce
326
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|