|
ŻYWIENIE KOBIET W CIĄŻY
CICHOCKA A. SZOSTAK-WĘGIEREK D. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2018, wydanie IIcena netto: 46.80 Twoja cena 44,46 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie kobiet w ciąży
Lekarze i dietetycy są
zgodni co do tego, że brak dostatecznej liczby korzystnych
składników w diecie zagraża zdrowiu nie tylko kobiety
ciężarnej, lecz także oczekiwaneego przez nią dziecka. Jakie to
składniki? Gdzie je można znaleźć? W jakich ilościach spożywać? Czy
posiłki o różnorodnych smakach, upajające mocą
zapachów i mieniące się bogactwem kolorów,
zapewnią zdrowie przyszłej matce i jej nie narodzonemu dziecku? A może
powinna ona jeszcze sięgnąć po suplementy? Jeśli tak, to kiedy? Przed
ciążą, czy w czasie ciąży? A co z tyciem? Nie bać się nadwagi, czy też
cały czas się pilnować? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w
tym poradniku. Przygotowali go specjaliści z Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie.
Poruszone problemy zainteresują zarówno kobiety ciężarne,
jak i opiekujących się nimi lekarzy.
Wprowadzenie
Znaczenie
prawidłowego żywienia się kobiety podczas ciąży
Masa ciała matki przed ciążą i przyrost masy ciała matki podczas ciąży
Białko
Kwas foliowy
Witaminy antyoksydacyjne
Witamina A
Wapń
Żelazo
Cynk
Jod
Magnez
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz izomery trans nienasyconych
kwasów tłuszczowych
Ogólne
zasady prawidłowego żywienia się kobiet
Dekalog prawidłowego żywienia się kobiety w okresie rozrodczym
1.
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
2.
Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywna ruchowo
3.
Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym
źródłem kalorii
4.
Spożywaj codziennie 3 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić
jogurtem, kefirem a częściowo także serem
5.
Mięso spożywaj z umiarem
6.
Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców
7.
Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności
zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających
cholesterol
8. Zachowaj umiar w
spożyciu cukru i słodyczy
9. Ograniczaj
spożycie soli
10. Unikaj alkoholu
Zasady
żywienia kobiety ciężarnej w oparciu o 10 zasad zdrowego żywienia
1. Dbaj o
różnorodność spożywanych produktów
2. Dbaj o prawidłowy
przyrost masy ciała
3. Produkty zbożowe
powinny być dla Ciebie głównym źródłem
kalorii
4. Spożywaj
codziennie 3-4 duże szklanki chudego mleka
5. Mięso spożywaj
codziennie, ale z umiarem
6. Spożywaj
codziennie dużo warzyw i owoców
7. Ograniczaj
spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych,
a także wszelkich produktów zawierających cholesterol
8. Zachowaj umiar w
spożyciu cukru i słodyczy
9. Ograniczaj
spożycie soli
10. Zrezygnuj z alkoholu. Ogranicz spożycie kawy i mocnej
herbaty
Najczęstsze pytania
stawiane przez kobiety ciężarne
Dieta
dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w I trymestrze
ciąży
Dieta
dla kobiet w II i III trymestrze ciąży
Wybrane
przepisy kulinarne
Potrawy z płatków owsianych
Surówki, sałatki i inne potrawy z warzyw i owoców
Dania z ryb
Piśmiennictwo
160
stron, Format: 14.0x20.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|