ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE WPŁYW NA ZDROWIE CZŁOWIEKA


LANGLEY-EVANS S.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2014, wydanie I

cena netto: 189.00 Twoja cena  179,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie

Wpływ na zdrowie człowieka

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia.

Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka.
W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi.

Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.

Przedmowa
Podziękowania
Przedmowa do wydania polskiego

1. Wprowadzenie
1.1. Kompleksowe podejście do żywienia
1.2. Koncepcja równowagi (bilansu)
1.2.1. Model podaży i zapotrzebowania
1.2.2. Przekarmienie
1.2.3. Niedożywienie
1.2.4. Klasyczne badania równowagi
1.2.5. Ogólny stan odżywienia
1.3. Zmiany wymagań żywieniowych w ciągu życia
1.4. Ocena stanu odżywienia
1.4.1. Pomiary antropometryczne
1.4.2. Ocena spożycia
1.4.3. Wskaźniki biologiczne (biomarkery) stanu odżywienia
1.4.4. Badania kliniczne
1.5. Żywieniowe wartości referencyjne
1.5.1. Brytyjski system żywieniowych wartości referencyjnych
1.5.2. Żywieniowe wartości referencyjne w różnych krajach

2. Zanim zacznie się nowe życie
2.1. Wprowadzenie
2.2. Odżywianie się kobiet a płodność
2.2.1. Determinanty płodności i bezpłodności
2.2.2. Znaczenie tkanki tłuszczowej
2.2.3. Rola leptyny
2.2.4. Antyoksydanty
2.2.5. Kofeina i alkohol
2.3. Odżywianie się mężczyzn a płodność
2.3.1. Determinanty płodności i bezpłodności
2.3.2. Otyłość
2.3.3. Cukrzyca
2.3.4. Alkohol
2.3.5. Cynk
2.3.6. Antyoksydanty
2.3.7. Selen
2.3.8. Fitoestrogeny i estrogeny środowiskowe
2.4. Przygotowanie do ciąży
2.4.1. Dlaczego trzeba przygotować się do ciąży?
2.4.2. Rola witaminy A w funkcjonowaniu wątroby
2.4.3. Kwas foliowy a uszkodzenia cewy nerwowej

3. Ciąża
3.1. Wprowadzenie
3.2. Fizjologiczna charakterystyka ciąży
3.2.1. Przyrost masy ciała i zmiany składu ciała
3.2.2. Zwiększenie objętości krwi i zmiany sercowo-naczyniowe
3.2.3. Zmiany zachodzące w nerkach
3.2.4. Zmiany zachodzące w układzie oddechowym
3.2.5. Zmiany zachodzące w przewodzie pokarmowym
3.2.6. Adaptacyjne zmiany metaboliczne
3.3. Wymagania żywieniowe
3.3.1. Energia, białka, tłuszcze
3.3.2. Mikroskładniki (mikroelementy)
3.4. Dieta a ciąża
3.4.1. Poronienie i poród martwego płodu
3.4.2. Poród przedwczesny
3.4.3. Zaburzenia ciśnienia
3.4.4. Poród patologiczny
3.5. Nudności i wymioty podczas ciąży (NVP)
3.5.1. Nudności i wymioty podczas ciąży jako proces fizjologiczny
3.5.2. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych
3.6. Nienasycenie i awersja
3.6.1. Alotriofagia
3.7. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego
3.8. Ciąże o dużym ryzyku
3.8.1. Cukrzyca ciążowa
3.8.2. Ciąże mnogie
3.8.3. Spektrum alkoholowych uszkodzeń płodu

4. Odżywianie w okresie płodowym a choroby w późniejszym wieku
4.1. Wprowadzenie
4.2. Rozwojowe przyczyny chorób u osób dorosłych
4.2.1. Koncepcja programowania
4.2.2. Programowanie płodowe a choroby
4.3. Dowody wskazujące na wpływ odżywiania się matki na rozwój chorób w późniejszym okresie życia
4.3.1. Epidemiologia
4.3.2. Krytyka hipotezy programowania
4.3.3. Badania doświadczalne
4.4. Podstawy programowania płodowego
4.4.1. Oszczędne fenotypy i genotypy
4.4.2. Predykcyjne reakcje adaptacyjne
4.4.3. Remodeling tkanek
4.4.4. Zaburzenia równowagi hormonalnej
4.4.5. Interakcje składnik odżywczy-gen
4.4.6. Regulacja epigenetyczna
4.5. Implikacje hipotezy programowania
4.5.1. Interwencje służby zdrowia
4.5.2. Międzypokoleniowa transmisja ryzyka choroby

5. Laktacja i karmienie niemowląt
5.1. Wprowadzenie
5.2. Fizjologia laktacji
5.2.1. Anatomia piersi
5.2.2. Synteza mleka
5.2.3. Hormonalna kontrola laktacji
5.2.4. Utrzymanie laktacji
5.2.5. Wymagania pokarmowe podczas laktacji
5.3. Korzyści wynikające z karmienia piersią
5.3.1. Korzyści dla matki
5.3.2. Korzyści dla dziecka
5.3.3. Zalecenie karmienia piersią przez 6 miesięcy
5.4. Trendy w karmieniu piersią
5.4.1. Powody, dla których kobiety nie karmią piersią
5.4.2. Propagowanie karmienia piersią
5.5. Sytuacje, w których nie zaleca się karmienia piersią
5.6. Inne możliwości karmienia niemowląt
5.6.1. Preparaty mleka krowiego
5.6.2. Preparaty dla wcześniaków
5.6.3. Preparaty sojowe
5.6.4. Hydrolizaty białkowe i preparaty aminokwasowe
5.6.5. Pozostałe preparaty

6. Żywienie dzieci
6.1. Wprowadzenie
6.2. Okres niemowlęcy i okres dzieci młodszych (od urodzenia do lat 5)
6.2.1. Główne etapy rozwoju
6.2.2. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
6.2.3. Spożycie składników odżywczych przez niemowlęta i młodsze dzieci
6.2.4. Zmiana sposobu spożywania pokarmów z dziecięcego na dorosły
6.3. Dzieci starsze (5–13 lat)
6.3.1. Zapotrzebowanie na składniki żywieniowe dzieci starszych
6.3.2. Szkolne posiłki i propagowanie zdrowego jedzenia
6.3.3. Znaczenie śniadania
6.4. Otyłość u dzieci
6.4.1. Wzrost częstości występowania otyłości
6.4.2. Przyczyny otyłości
6.4.3. Konsekwencje otyłości u dzieci
6.4.4. Leczenie otyłości dziecięcej
6.4.5. Zapobieganie otyłości dziecięcej

7. Odżywianie się w okresie dojrzewania
7.1. Wprowadzenie
7.2. Rozwój fizyczny
7.2.1. Tempo wzrastania
7.2.2. Skład ciała
7.2.3. Okres pokwitania i dojrzewania płciowego
7.2.4. Wzrastanie kości
7.3. Rozwój psychospołeczny
7.4. Zapotrzebowanie żywieniowe w okresie nastoletnim
7.4.1. Makroskładniki i energia
7.4.2. Mikroskładniki
7.5. Spożycie żywności w okresie dojrzewania
7.5.1. Czynniki wpływające na wybór pokarmu
7.5.2. Jedzenie poza domem
7.5.3. Pomijanie posiłków i przekąski (pojadanie)
7.6. Potencjalne problemy z odżywianiem się
7.6.1. Odchudzanie się i kontrola masy ciała
7.6.2. Nastolatek wegetarianin
7.6.3. Sport i aktywność fizyczna
7.6.4. Zaburzenia odżywiania się
7.6.5. Nastolatka w ciąży
7.6.6. Alkohol
7.6.7. Palenie tytoniu
7.6.8. Używanie narkotyków

8. Wiek dorosły
8.1. Wprowadzenie
8.2. Zmiana zapotrzebowania na składniki odżywcze
8.3. Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania się
8.4. Stany chorobowe wynikające z niezdrowego odżywiania się i stylu życia
8.4.1. Otyłość
8.4.2. Cukrzyca typu 2
8.4.3. Zespół metaboliczny
8.4.4. Choroba sercowo-naczyniowa
8.4.5. Nowotwory

9. Wiek starszy i podeszły
9.1. Wprowadzenie
9.2. Populacja ludzi starzejących się
9.3. Proces starzenia się
9.3.1. Wpływ na układy fizjologiczne
9.3.2. Mechanizmy starzenia się komórek
9.3.3. Wpływ odżywiania się na proces starzenia się
9.4. Wymagania żywieniowe osób starszych
9.4.1. Makroskładniki i energia
9.4.2. Mikroskładniki
9.4.3. Specjalne zalecenia dla osób w wieku podeszłym
9.5. Problemy zdrowego żywienia osób starszych
9.5.1. Niedożywienie i wiek podeszły
9.5.2. Ubóstwo
9.5.3. Izolacja społeczna
9.5.4. Edukacja
9.5.5. Zmiany fizyczne
9.5.6. Zwalczanie niedożywienia u osób w wieku podeszłym
9.6. Powszechne problemy związane z odżywianiem się
9.6.1. Choroby kości
9.6.2. Odporność i zakażenia
9.6.3. Choroby przewodu pokarmowego
9.6.4. Niedokrwistość

10. Odżywianie się zgodne z wymaganiami indywidualnymi
10.1. Wprowadzenie
10.2. Indywidualne reakcje na zróżnicowanie pokarmów
10.2.1. Determinowanie przez geny sposobu odżywiania się
10.2.2. Determinowanie przez geny wykorzystania i biodostępności substancji odżywczych
10.2.3. Żywieniowa regulacja ekspresji genów
10.3. Identyfikacja biomarkerów ryzyka choroby
10.3.1. Nutrigenomika
10.3.2. Proteomika
10.3.3. Metabolomika
10.4. Genetyczne uwarunkowanie ryzyka choroby i odpowiedzi na składniki odżywcze
10.4.1. Otyłość
10.4.2. Choroba sercowo-naczyniowa
10.4.3. Nowotwory
10.5. Interakcja składnik odżywczy-gen a długość życia
10.6. Jaka jest przyszłość doradztwa żywieniowego?

Słownik terminów
Skorowidz

280 stron, Format: 20.5x28.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022