Mikrobiologia w
kosmetologii
Mikrobiologia w
kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne
wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w
salonach kosmetycznych oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii
ogólnej i immunologii infekcyjnej.
Książka
przedstawia, m.in.:
- rolę wirusów,
bakterii i grzybów w kosmetologii;
- zakażenia skóry
i jej przydatków;
- drobnoustroje występujące
w kosmetykach.
Publikacja skierowana jest do studentów kosmetologii,
pracowników salonów kosmetycznych, Wellness
& SPA oraz osób, które podnoszą swoje
kwalifikacje zawodowe z zakresu kosmetologii.
Przedmowa
1.
Wprowadzenie
– Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka
2.
Podstawy
mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej
2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów –
Eugenia Gospodarek
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia
Gospodarek
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów
– Małgorzata Prażyńska
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów
– Eugenia Gospodarek
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych
3.
Podstawy
immunologii –
Agnieszka Mikucka
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna
3.2. Immunologia skóry
3.3. Immunoprofilaktyka
4.
Drogi
transmisji drobnoustrojów
– Alicja Sękowska
5.
Kolonizacja,
zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach
– Agnieszka Mikucka
6.
Ogólne
zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej –
Eugenia Gospodarek
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów
6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów
7.
Wirusy
– znaczenie w kosmetologii –
Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany
skórne
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny
Papillomaviridae
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae
8.
Bakterie
– znaczenie w kosmetologii –
Eugenia Gospodarek
9.
Grzyby – znaczenie w kosmetologii –
Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg
9.1. Grzybice powierzchniowe
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym
9.1.3. Dermatofity
9.1.4. Drożdże
9.1.5. Grzyby pleśniowe
9.2. Diagnostyka mikologiczna
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym
10.
Pasożyty
– znaczenie w kosmetologii –
Anna Michalska
11.
Zakażenia skóry i jej przydatków –
aspekty kliniczne –
Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski
11.1. Wstęp
11.2. Zakażenia wirusowe
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)
11.2.2. Półpasiec (zoster)
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)
11.3. Zakażenia bakteryjne
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe
(staphylo-streptodermiae)
11.4. Grzybice skóry
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity
(grzybice właściwe)
12.
Drobnoustroje
występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach –
Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i
kosmetyków
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków
13.
Działania prewencyjne w kosmetologii –
Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek,
Krzysztof Skowron
13.1. Sterylizacja
13.1.1. Podział metod sterylizacji
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji
13.2. Dezynfekcja
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu
13.2.4. Środki dezynfekcyjne
13.3. Aseptyka i antyseptyka
13.4. Środki ochrony kosmetyków
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków
14.
Bezpieczeństwo
mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym –
Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna
Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach
kosmetycznych
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków
14.5. Higiena rąk personelu
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce
14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego
14.8. Gospodarka odpadami
15.
Zakład
kosmetyczny – aspekty prawne –
Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka
15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń
oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja
15.3. Postępowanie z odpadami w zakładzie kosmetycznym
15.4. Skład i jakość kosmetyków
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami
Skorowidz
148
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawwa miękka