|
NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA PODSTAWY PREWENCJI OTYŁOŚCI I CHORÓB NIEZAKAŹNYCH
JAROSZ M. BUŁHAK-JACHYMCZYK B. RED. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2011, wydanie Icena netto: 154.80 Twoja cena 147,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Normy żywienia człowieka
Podstawy prewencji
otyłości i chorób niezakaźnych
Książka jest dziełem
obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski.
Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu
Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i
osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka
składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości
poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom
mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą
się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na
poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia
żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w
zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety,
żywność genetycznie zmodyfikowana.
1.
Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Rodzaje norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla
ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych
składników tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5.
Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia
cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany
przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia
węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia –
zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z
węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno
pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9.
Składniki mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL)
składników mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda
i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Zastosowanie
norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia
indywidualnego
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach
osób
Piśmiennictwo
12. Zastosowanie
norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Wybór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13.
Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości
oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób
niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Zastosowanie
norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na
świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa
(FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie stosowanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby
ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na
świecie
Piśmiennictwo
15. Normy
żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz
wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i
składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście
przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady
ich stosowania
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do
produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii
Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i
składników mineralnych dopuszczonych na polskim
rynku
Piśmiennictwo
16. Rola
suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i składniki suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji
polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa
żywność jako źródło składników o działaniu
fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii
Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność
genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło
składników odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji
stosowane w produkcji żywności
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji
norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od
żywności tradycyjnej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski – tabele
zbiorcze
Skorowidz
464
strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|