|
JEM ZDROWO WĘGLOWODANY INDEKS GIKEMICZNY I INNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
KUNACHOWICZ H. NADOLNA I. PRZYGODA B. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2011, wydanie Icena netto: 46.80 Twoja cena 44,46 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jem zdrowo
węglowodany
indeks
gikemiczny
i
inne składniki odżywcze
Indeks
glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.
Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego
produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej
wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych
chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich
jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu
sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych
zarówno dotyczących udziału węglowodanów w
prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w
zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub
niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera
indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych
produktów.
Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też
będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o
prawidłowo zbilansowaną dietę.
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie
człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
·
Mleko, przetwory mleczne
·
Jaja
·
Mięso, przetwory mięsne
·
Ryby, przetwory rybne
·
Tłuszcze
·
Produkty zbożowe
·
Warzywa, przetwory warzywne
·
Owoce, przetwory owocowe
·
Orzechy, nasiona
·
Cukier, wyroby cukiernicze
·
Napoje
·
Potrawy
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw
280
stron, Format: 20.5x14.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|