|
ŻYWIENIE W CHOROBACH KOSTNO STAWOWYCH
WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2011, wydanie Icena netto: 70.80 Twoja cena 67,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie w chorobach
kostno stawowych
O
ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń
może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w
tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz
również smacznie.
W
książce omówiono niektóre z chorób
układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie,
uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres,
zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz
objawy, z których najważniejszym jest ból
pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i
składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów
spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze
choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w
ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i
wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu
kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii,
mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
CZĘŚĆ
PIERWSZA
Wstęp
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ
kostno-stawowy
Ważniejsze
choroby układu kostno-stawowego
Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
·
Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica
Zapotrzebowanie
organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
·
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
·
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
·
Makropierwiastki
·
Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda
Wolne
rodniki
Charakterystyka
ważniejszych produktów spożywczych
Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona
Żywność
modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady
żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości
Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka
i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
·
Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
·
Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
·
Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane
potrawy zalecane w chorobach układu kostnego
Wiadomości podstawowe
·
Miary gospodarcze
·
Naczynia kuchenne
·
Konserwowanie żywności
·
Przechowywanie żywności
·
Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
·
Napoje
·
Pieczywo
·
Dodatki do pieczywa
·
Zupy
·
Przekąski
·
Potrawy z mięsa
·
Potrawy z ryb
·
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
·
Potrawy jarskie
·
Potrawy z warzyw i owoców - surówki
·
Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
·
Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
·
Sosy i pasty
·
Desery
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw
184 strony, Format: 20.5x14.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|