ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

DIETETYCZNA KUCHNIA WEGETARIAŃSKA


WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 82.80 Twoja cena  78,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Dietetyczna kuchnia wegetariańska

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich.

Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej.

Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.


Część ogólna

Wstęp
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
  Energia
  Białka
    Białka pochodzenia zwierzęcego
    Białka pochodzenia roślinnego
  Węglowodany
    Indeks glikemiczny
  Błonnik
  Tłuszcze (lipidy)
    Kwasy tłuszczowe nasycone
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
  Witaminy
    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
    Witaminy rozpuszczalne w wodzie
  Składniki mineralne
    Makropierwiastki
    Mikropierwiastki
Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej
  Produkty zbożowe
    Mąki
    Pszenica i produkty z pszenicy
    Żyto i produkty z żyta
    Owies i produkty z owsa
    Ryż i produkty z ryżu
    Jęczmień i produkty z jęczmienia
    Kukurydza i produkty z kukurydzy
    Proso i produkty z prosa
    Gryka i produkty z gryki
    Pozostałe zboża
  Nasiona roślin strączkowych
    Świeże rośliny strączkowe
    Suszone nasiona roślin strączkowych
  Warzywa
    Charakterystyka niektórych warzyw
    Warzywa kapustne
    Warzywa okopowe
  Kiełki
    Warzywa morskie - algi (glony morskie)
  Owoce
    Niektóre owoce jagodowe
    Owoce cytrusowe
    Niektóre pozostałe owoce
  Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego
  Orzechy i ziarna
  Nabiał i jego substytuty
    Mleko krowie
    Mleko kozie
    Sery
    Jajka
    Substytuty jajek
  Oleje i tłuszcze stałe
    Oleje i oliwa z oliwek
    Tłuszcze stałe
  Przyprawy
    Przygotowanie i stosowanie przypraw
    Rośliny dostarczające części zielnych
    Rośliny dostarczające liści
    Rośliny dostarczające kwiatów
    Rośliny dostarczające owoców lub nasion
    Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy
    Rośliny dostarczające kory
    Warzywa przyprawowe
    Sosy przyprawowe
  Dodatki słodzące
    Naturalne środki słodzące
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
  Miary gospodarcze
  Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego
  Sposoby sporządzania potraw
Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu
  1. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego)
    Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej
    Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej
  2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka
    Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka
    Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka
  3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka
    Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka
    Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g)4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
    Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
    Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
  5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
    Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
    Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  6. Dieta z ograniczeniem sodu
    Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej
    Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu
  7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna
    Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej
    Sposób sporządzania kleików
    Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej

Część szczegółowa

Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie
  Napoje
    Przepisy
  Chleb domowy
    Przepisy
  Dodatki do pieczywa
    Przepisy
  Zupy
    Przygotowanie wywaru z warzyw
    Przygotowanie wywaru z owoców
    Przygotowanie zup mlecznych
    Przygotowanie głównego składnika zupy
    Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich
    Przyprawianie zup
    Zakwasy
    Przepisy
  Dodatki do zup
    Przepisy
  Potrawy jarskie
    Przepisy
  Potrawy z warzyw i owoców
    Obróbka wstępna
    Obróbka termiczna
    Surówki
    Sałatki
    Warzywa gotowane
    Przepisy
  Sosy
    Sosy zimne
    Sosy gorące
    Sosy słodkie
  Desery
    Przepisy
Aneks
  Potrawy z ryb
    Przepisy
Piśmiennictwo
Spis potraw
  Aneks - wybrane potrawy z ryb

224 strony, Format: 20.0x14.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022