|
ZAPARCIA
DZIENISZEWSKI J. JAROSZ M. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2009, wydanie Icena netto: 46.80 Twoja cena 44,46 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zaparcia
Wiele
osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki
przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować
wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba
przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak
najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech,
obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym. nieprawidłowe żywienie
oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu
zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne.
W tym poradniku Czytelnik
znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia. jakich potraw należy
unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać
posiłki, aby pozbyć się zaparć.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z
Instytutu Żywności i Żywienia.
Od
Autorów
Co
rozumiemy przez zaparcia stolca?
Definicja „lekarska” zaparć stolca
Odczucia (definicje) pacjenta
Jak funkcjonuje jelito grube?
Co się dzieje w jelicie grubym w czasie wypróżnienia?
Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień?
Przyczyny
zaparç stolca
Patofizjologia zaparć stolca
Przyczyny
Co rozumiemy przez przewlekle zaparcie?
Konsekwencje
zdrowotne zaparć stolca
Podstawowe
zasady diagnostyki
Zasady
niefarmakologicznego leczenia zaparć stolca
Podstawowe zalecenia ogólne
Zrozumienie istoty zaburzeń i wyjaśnienie ich przyczyn
Usunięcie przyczyn psychonerwicowych
Zwiększenie ilości włókien roślinnych (błonnika) w diecie
oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów i
węglowodanów prostych
Zwiększenie ilości wypijanych płynów
Zwiększenie aktywności fizycznej
Wzmocnienie tłoczni brzusznej poprzez gimnastyk
Powrót do odruchu regularnego oddawania stolca
Zaprzestanie lub ograniczenie palenia tytoniu
Zabiegi fizykoterapeutyczne
Leczenie
żywieniowe
Podstawowe zalecenia dietetyczne
Produkty spożywcze, potrawy i napoje zalecane i nie zalecane osobom z
zaparciami stolca
Modyfikacja zaleceń dietetycznych w zależności od rodzaju zaparć 1
Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami
atonicznymi
Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami
spastycznymi
Niekonwencjonalne sposoby żywieniowe stosowane w zawarciach
stolca
Probiotyki a zaparcia stolca
Dieta bogatoresztkowa
Produkty z dużą i małą zawartością błonnika
Dieta z ograniczeniem tłuszczu
Produkty z dużą i małą zawartością tłuszczu
Jadłospisy
dla osób cierpiących na zaparcia
Jadłospisy dla osób z zaparciami atonicznymi
Jadłospisy dla osób z zaparciami skurczowymi
(spastycznymi)
Zwalczanie
nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciała
Farmakologiczne
leczenie zaparć stolca
Leki o działaniu osmotycznym
Antrachinony (np. senes, aloes, rzewień)
Polifenole (np. bisakodyl)
Oleje (olej rycynowy, parafina)
Enemy (woda, sól fizjologiczna, fosforany)
Leki zmiękczające stolec (oleje, glicerol, sorbitol)
Piśmiennictwo
164
strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|