|
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
JAROSZ M. RESPONDEK W. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2015, wydanie Icena netto: 46.80 Twoja cena 44,46 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie
tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem
życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa,
nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i
otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje
zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą
rolę odgrywa właściwa dieta.
Z
tego poradnika czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego
modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt
wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia.
Książka
zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze
podstawowej opieki zdrowotnej.
Wprowadzenie
Nadciśnienie
tętnicze - co to jest i jak się je rozpoznaje?
Częstość występowania
nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i
w Polsce
Sytuacja epidemiologiczna na świecie
Sytuacja epidemiologiczna w Polsce
Przyczyny dużej częstości występowania nadciśnienia tętniczego
Czynniki
prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego
Predyspozycje genetyczne
Czynniki środowiskowe (dieta, otyłość, palenie tytoniu i
inne)
Dieta
Otyłość
Palenie tytoniu
Mała aktywność fizyczna
Nadciśnienie tętnicze jako objaw stanów chorobowych (choroby
nerek, układu krążenia)
Zwężenie tętnicy nerkowej
Pierwotny hiperaldosteronizm
Guz chromochłonny nadnerczy (phaeochromocytoma)
Zespół Cushinga
Obturacyjny bezdech nocny
Objawy
kliniczne i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia
tętniczego
Podstawowe zasady
profilaktyki nadciśnienia tętniczego
Dlaczego należy leczyć
nadciśnienie tętnicze?
Niefarmakologiczne metody
leczenia nadciśnienia tętniczego
Zmiana stylu życia
Dieta
Masa ciała
Palenie tytoniu
Aktywność fizyczna
Zalecenia żywieniowe
Zmniejszenie spożycia sodu
Zmniejszenie spożycia tłuszczu
Zwiększenie spożycia warzyw i owoców
Zwiększenie spożycia niskotłuszczowych produktów mlecznych
Inne składniki pożywienia
Podstawy
leczenia farmakologicznego
Inhibitory konwertazy (IKA)
Leki moczopędne (diuretyki)
Leki blokujące receptory beta-adrenergiczne (beta-blokery)
Leki blokujące kanał wapniowy (Ca-blokery)
Leki blokujące receptory alfa-adrenergiczne
Przykładowe
jadłospisy
Piśmiennictwo
148
stron, Format: 14.6x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|