|
ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
SZAWŁOWSKI A.W. GROMADZKA-OSTROWSKA J. PALUSZKIEWICZ P. SŁODKOWSKI M. SOBOCKI J RED. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2020, wydanie Icena netto: 358.80 Twoja cena 340,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie w chorobach
nowotworowych
Podręcznik kompleksowo
omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej.
Obok
podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na
powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia
żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na
poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i
chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w
różnych typach nowotworów. Porusza
również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki
protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i
suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w
trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla
onkologów, chirurgów,
jak również dla dietetyków pracujących z
pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Patronat merytoryczny : Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
I
Żywienie jako czynnik
przyczynowy i profilaktyczny nowotworów
Część
ogólna
1
Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii
Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska 3
2 Żywienie
jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii
Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna
Gromadzka-Ostrowska 7
3 Metabolizm
w zaburzeniach odżywiania
Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Joanna Gromadzka-Ostrowska 87
4 Narzędzia
pomocne w programowaniu żywieniowym
Jacek Wilczak 103
5 Wpływ
żywienia na powstanie i rozwój nowotworów
Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek
133
6 Otyłość
jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej
leczenia
Wiesław Tarnowski, Paweł Jaworski 279
7 Zasady
profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem
Joanna A. Didkowska 295
8
Zasady prawidłowego żywienia
Dariusz Włodarek 313
9 Żywienie
a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a
psychodietetyką
Anna Kieszkowska-Grudny 323
I Żywienie jako czynnik
przyczynowy i profilaktyczny nowotworów
Część
szczegółowa
10 Składniki
odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów
Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna
Gromadzka-Ostrowska 337
11
Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce
nowotworów
Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak 419
12
Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w
zachorowaniu na nowotwory
Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak 467
II Żywienie jako czynnik
leczniczy nowotworów
Część
ogólna
13 Historia
leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce
Bruno Szczygieł 545
14 Niedożywienie
szpitalne
Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 575
15
Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii
Andrzej W. Szawłowski 589
16 Wpływ
sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy
Piotr Paluszkiewicz 595
17 Ocena
stanu odżywienia u chorych onkologicznych
Przemysław Matras 609
18 Konsekwencje
żywieniowe nowotworów złośliwych
Andrzej W. Szawłowski 627
19
Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego
Andrzej W. Szawłowski 637
20 Zjawisko
anoreksji u chorych na nowotwory
Jarosław Szefel, Sylwia Małgorzewicz 673
21 Niedożywienie
w chorobach nowotworowych
Marek Kunecki 691
22 Aspekty
psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory
Mariola Kosowicz, Magdalena Hajduczek-Zgażańska, Urszula Ziętalewicz,
Marta Kulpa 709
II Żywienie jako czynnik
leczniczy nowotworów
Część
szczegółowa
23 Zasady
leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
Andrzej W. Szawłowski 723
24 Wydatki
energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na
nowotwory
Aneta Jachnis, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski 731
25 Kalorymetria
pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne
Anna Ukleja, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski, Bruno
Szczygieł 745
26 Sposoby
terapii żywieniowej u chorych na nowotwory: żywienie drogą przewodu
pokarmowego, żywienie pozajelitowe
Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski 757
27 Domowe
żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie
Anna Zmarzły 769
28 Opieka
nad chorym ze stomią odżywczą
Krystyna Majewska, Karolina Dąbrowska 779
29 Zapotrzebowanie
na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych
Tomasz Banasiewicz 785
30 Odżywianie
wspomagające odporność w onkologii
Piotr Paluszkiewicz 793
31 Wskazania
do leczenia żywieniowego w onkologii
Andrzej W. Szawłowski 799
32 Rola
i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby
nowotworowej
Anna Zmarzły, Tomasz Dzierżanowski, Jacek Sobocki 827
33
Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory
Tomasz Banasiewicz, Adam Bobkiewicz, Jarosław Cwaliński, Piotr
Klimczak 841
34
Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego
Maciej Słodkowski, Włodzimierz Cebulski 867
35 Preparaty
stosowane w żywieniu dojelitowym
Karolina Dąbrowska, Jacek Sobocki 879
36
Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka 885
37 Ocena
skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
Marcin Folwarski, Jacek Sobocki 905
38 Powikłania
leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie
Marek Kunecki 913
39 Zespół
żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa
Krystyna Majewska 953
40
Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej
Janusz Książyk 957
41 Specyfika
odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii
Zyta B. Wojszel 969
42 Wpływ
żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych
Wiesław Janusz Kruszewski 981
43 Zalecenia
dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej
Ewa Lange, Jacek Wilczak 991
44 Aspekty
prawne związane z leczeniem żywieniowym
Paweł Ratajczyk 1039
Skorowidz 1045
1058
stron, Format: 21.0x25.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|