|
ŻYWIENIE OSÓB Z CUKRZYCĄ I CHOROBAMI TOWARZYSZĄCYMI
JEZNACH-STEINHAGEN A. RED. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2020, wydanie Icena netto: 154.80 Twoja cena 147,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie osób z
cukrzycą i chorobami towarzyszącymi
Cukrzyca
jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia
dietetycznego wciąż niedoceniana.
Książka
powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą
z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i
chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń
klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów.
W
sposób kompleksowy omawia zasady żywienia
pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw
zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania,
podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych
przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z
pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi
onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi
przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych
przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej
półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych
treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej
pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i
przystępną.
Książka dedykowana lekarzom i dietetykom.
1. Zaburzenia gospodarki
węglowodanowej
1
Anna Jeznach-Steinhagen
Klasyfikacja cukrzycy według
WHO
6
2.
Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z
cukrzycą
11
Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Ocena stanu
odżywienia
. 11
Wybrane metody oceny sposobu
żywienia
. 20
3. Podstawowe
informacje o składnikach odżywczych.
Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki
diety
. 31
Anna Jeznach-Steinhagen
Zapotrzebowanie energetyczne
organizmu
31
Makroskładniki
pokarmowe
36
Mikroskładniki
pokarmowe
45
4.
Rola diety w zapobieganiu cukrzycy.
Przegląd badań
naukowych
55
Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek
Dieta
śródziemnomorska
55
Diety
niskowęglowodanowe
56
Spożycie błonnika
zbożowego
58
Spożycie produktów
mlecznych
. 58
Spożycie czerwonego
mięsa
59
Spożycie
kawy
. 59
Spożycie zielonej
herbaty
60
5. Dieta
w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu
2
. 63
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen
Dieta
śródziemnomorska
70
Dieta DASH (Dietary Approches to Stop
Hypertension)
70
Dieta o niskim indeksie i ładunku
glikemicznym
71
Indeks insulinowy żywności i jego zastosowanie w
insulinooporności . 78
6. Żywienie
w cukrzycy typu 1
. 85
Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen
Węglowodany
. 86
Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu
1
. 87
Białka
. 90
Tłuszcze
. 91
Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu
osobistej pompy insulinowej. Metody edukacji
pacjenta
96
Węglowodany w posiłku a dawkowanie
insuliny
105
Wpływ białka i tłuszczu na
glikemię
. 106
7. Odrębność
żywienia przy różnych schematach i rodzajach
insulinoterapii
111
Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen
Różne schematy insulinoterapii a
żywienie
112
Rodzaje insulinoterapii a
żywienie
. 116
8.
Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową
125
Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen
Kontrola
glikemii
127
Zalecenia
dietetyczne
. 128
Wartość energetyczna
diety
128
Uwagi dotyczące
diety
135
Zalecenia
poporodowe
138
9. Żywienie
pacjenta z cukrzycową chorobą nerek
141
Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk
Przewlekła choroba
nerek
142
Postępowanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie
nerek . 145
Zapotrzebowanie
energetyczne
. 147
10.
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami
tarczycy
. 155
Hanna Stolińska
Hiperglikemia w nadczynności
tarczycy
. 156
Hipoglikemia w niedoczynności
tarczycy
157
Witaminy i składniki
mineralne
. 159
Warość eneregtyczna diety oraz zawartość
makroskładników
162
11. Zalecenia
żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią
169
Ewa Lange
Występowanie celiakii u osób z cukrzycą typu
1
176
Dieta
bezglutenowa
177
12. Żywienie
osób z cukrzycą i schorzeniami
kardiologicznymi
191
Dorota Szostak-Węgierek
Triada
lipidowa
191
Chylomikronemia na
czczo
. 197
Nasilona lipemia
poposiłkowa
197
Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego
zapalenia . 197
Nadciśnienie
tętnicze
. 198
Niewydolność
serca
199
13. Zalecenia
żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem
trzustki
. 201
Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska
Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych,
witamin oraz mikro- i
makroelementów
. 202
Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia
żywieniowego 203
Zastosowanie leczenia
żywieniowego
204
14.
Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową
stłuszczeniową chorobą wątroby
. 215
Anna Jeznach-Steinhagen
Wartość energetyczna
diety
219
Prebiotyki i
probiotyki
223
Aktywność
fizyczna
225
15.
Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z
cukrzycą
. 229
Hanna Stolińska
16. Zasady
opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifikowanych do
zabiegów bariatrycznych
239
Iwona Boniecka
Zalecenia dotyczące spożywania
napojów
. 245
Etapy diety po operacji
bariatrycznej
. 246
Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu
1
249
17.
Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym
alternatywnych, u pacjentów z
cukrzycą
. 253
Dariusz Włodarek
Dieta
DASH
254
Dieta o niskim indeksie
glikemicznym
255
Dieta
śródziemnomorska
256
Dieta
niskowęglowodanowa
258
Dieta
niskotłuszczowa
262
Przerywane poszczenie (intermittent fasting,
IF)
. 266
18.
Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z
cukrzycą
. 271
Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen
Definicja i epidemiologia
niedożywienia
271
Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy
cukrzycowej 274
Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą,
kacheksja 275
Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą,
sarkopenia
277
Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z
cukrzycą
. 280
Doustne suplementy pokarmowe w
cukrzycy
282
Diety do podawania przez zgłębnik lub stomię dla osób z
cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie
dojelitowe)
. 284
Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral
nutrition) 285
19. Psychogenne
zaburzenia odżywiania w cukrzycy
287
Joanna Ostrowska
Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem
się . 288
Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się
294
20.
Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty
otyłości i depresji współistniejącej z
cukrzycą
. 297
Agnieszka Bzikowska-Jura
Zjawisko głodu w ujęciu
psychologicznym
. 298
Jedzenie jako reakcja na bodźce
emocjonalne
. 299
Jedzenie jako reakcja na bodźce
zewnętrzne
300
Otyłość w paradygmatach
psychologicznych
. 301
Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w
mózgu u osób
otyłych
. 301
Funkcje
wykonawcze
. 303
Dieta a funkcje
poznawcze
. 303
Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie
otyłości
. 304
Leczenie żywieniowe
diapresji
305
Podsumowanie
306
21.
Dieta sportowca z cukrzycą
. 309
Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota
Zozulińska-Ziółkiewicz
Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego
życia? . 309
Postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę
typu
1
. 311
Strategie zapobiegające występowaniu
hipoglikemii
. 319
Odrębności dotyczące postępowania z pacjentami chorującymi
na cukrzycę typu
2
. 324
22.
Niskokaloryczne substancje słodzące
. 327
Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka
Substancje słodzące jako znaczący aspekt żywieniowy z punktu widzenia
pacjentów z cukrzycą typu
2
327
Niskokaloryczne substancje
słodzące
. 333
23. Rola
mikroflory jelitowej w cukrzycy
. 339
Anna Jeznach-Steinhagen
Skład
mikrobioty
339
Funkcje mikrobioty
jelitowej
. 340
Zaburzenia
metaboliczne
344
ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego
(ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników
węglowodanowych (WW) wybranych produktów
spożywczych
. 351
364
strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|