ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE OSÓB Z CUKRZYCĄ I CHOROBAMI TOWARZYSZĄCYMI


JEZNACH-STEINHAGEN A. RED.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2020, wydanie I

cena netto: 154.80 Twoja cena  147,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana.

Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów.

W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.

Książka dedykowana lekarzom i dietetykom.

1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej              1
Anna Jeznach-Steinhagen
Klasyfikacja cukrzycy według WHO                6

2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą                    11
Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Ocena stanu odżywienia                    . 11
Wybrane metody oceny sposobu żywienia             . 20

3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych.
Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety                   . 31
Anna Jeznach-Steinhagen
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu             31
Makroskładniki pokarmowe                   36
Mikroskładniki pokarmowe                   45

4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy.
Przegląd badań naukowych                 55
Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek
Dieta śródziemnomorska                    55
Diety niskowęglowodanowe                   56
Spożycie błonnika zbożowego                  58
Spożycie produktów mlecznych                 . 58
Spożycie czerwonego mięsa                   59
Spożycie kawy                        . 59
Spożycie zielonej herbaty                    60

5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2                     . 63
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen
Dieta śródziemnomorska                    70
Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension)        70
Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym           71
Indeks insulinowy żywności i jego zastosowanie w insulinooporności  . 78

6. Żywienie w cukrzycy typu 1                . 85
Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen
Węglowodany                        . 86
Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu 1          . 87
Białka                           . 90
Tłuszcze                          . 91
Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu osobistej  pompy insulinowej. Metody edukacji pacjenta            96
Węglowodany w posiłku a dawkowanie insuliny           105
Wpływ białka i tłuszczu na glikemię               . 106

7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii                      111
Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen
Różne schematy insulinoterapii a żywienie             112
Rodzaje insulinoterapii a żywienie                . 116

8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową          125
Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen
Kontrola glikemii                       127
Zalecenia dietetyczne                     . 128
Wartość energetyczna diety                   128
Uwagi dotyczące diety                     135
Zalecenia poporodowe                     138

9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek        141
Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk
Przewlekła choroba nerek                    142
Postępowanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie nerek       . 145
Zapotrzebowanie energetyczne                 . 147

10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy        . 155
Hanna Stolińska
Hiperglikemia w nadczynności tarczycy              . 156
Hipoglikemia w niedoczynności tarczycy              157
Witaminy i składniki mineralne                 . 159
Warość eneregtyczna diety oraz zawartość makroskładników      162

11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią    169
Ewa Lange
Występowanie celiakii u osób z cukrzycą typu 1           176
Dieta bezglutenowa                      177

12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi   191
Dorota Szostak-Węgierek
Triada lipidowa                        191
Chylomikronemia na czczo                   . 197
Nasilona lipemia poposiłkowa                  197
Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego zapalenia   . 197
Nadciśnienie tętnicze                     . 198
Niewydolność serca                      199

13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki             . 201
Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska
Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów                 . 202
Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia żywieniowego  203
Zastosowanie leczenia żywieniowego               204

14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby              . 215
Anna Jeznach-Steinhagen
Wartość energetyczna diety                   219
Prebiotyki i probiotyki                     223
Aktywność fizyczna                      225

15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą    . 229
Hanna Stolińska

16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifikowanych do zabiegów bariatrycznych         239
Iwona Boniecka
Zalecenia dotyczące spożywania napojów             . 245
Etapy diety po operacji bariatrycznej               . 246
Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu 1               249

17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą           . 253
Dariusz Włodarek
Dieta DASH                         254
Dieta o niskim indeksie glikemicznym               255
Dieta śródziemnomorska                    256
Dieta niskowęglowodanowa                   258
Dieta niskotłuszczowa                     262
Przerywane poszczenie (intermittent fasting, IF)          . 266

18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą   . 271
Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen
Definicja i epidemiologia niedożywienia              271
Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy cukrzycowej     274
Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą, kacheksja    275
Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą, sarkopenia        277
Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z cukrzycą        . 280
Doustne suplementy pokarmowe w cukrzycy            282
Diety do podawania przez zgłębnik lub stomię dla osób z cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie dojelitowe)              . 284
Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral nutrition)  285

19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy        287
Joanna Ostrowska
Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem się   . 288
Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się 294

20. Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą            . 297
Agnieszka Bzikowska-Jura
Zjawisko głodu w ujęciu psychologicznym             . 298
Jedzenie jako reakcja na bodźce emocjonalne            . 299
Jedzenie jako reakcja na bodźce zewnętrzne             300
Otyłość w paradygmatach psychologicznych            . 301
Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w mózgu u osób otyłych                        . 301
Funkcje wykonawcze                     . 303
Dieta a funkcje poznawcze                   . 303
Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie otyłości          . 304
Leczenie żywieniowe diapresji                  305
Podsumowanie                        306

21. Dieta sportowca z cukrzycą                . 309
Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz
Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego życia?  . 309
Postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę typu 1                           . 311
Strategie zapobiegające występowaniu hipoglikemii         . 319
Odrębności dotyczące postępowania z pacjentami chorującymi
na cukrzycę typu 2                      . 324

22. Niskokaloryczne substancje słodzące            . 327
Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka
Substancje słodzące jako znaczący aspekt żywieniowy z punktu widzenia
pacjentów z cukrzycą typu 2                   327
Niskokaloryczne substancje słodzące               . 333

23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy            . 339
Anna Jeznach-Steinhagen
Skład mikrobioty                       339
Funkcje mikrobioty jelitowej                  . 340
Zaburzenia metaboliczne                    344

ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych                   . 351

364 strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022