ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 51.00 48,45   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PODSTAWY TEORII ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA


KARBOWIAK K. WYRZYKOWSKA B.

wydawnictwo: SGGW , rok wydania 2009, wydanie I

cena netto: 51.00 Twoja cena  48,45 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podstawy teorii organizacji i zarządzania



WSTĘP ... 5

1. EWOLUCJA TEORII ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA ... 9
1.1. Przegląd podstawowych pojęć z zakresu zarządzania ... 9
1.2. Funkcje procesu zarządzania ... 11
1.3. Miękkie i twarde podejście do zarządzania ... 12
1.4. Szkoły zarządzania i twórcy teorii organizacji i zarządzania ... 14
1.4.1. Szkoła klasyczna ... 14
1.4.2. Nurt behawioralny ... 23
1.4.3. Nurt neoklasyczny ... 28
1.4.4. Szkoła ilościowa ... 29
1.4.5. Współczesne podejście integrujące ... 31
1.4.6. Teoria chaosu ... 35
1.4.7. Wyzwania współczesnego zarządzania ... 36

2. ORGANIZACJA I JEJ OTOCZENIE ... 39
2.1. Organizacja – istota, uwarunkowania jej działania ... 39
2.2. Cechy organizacji ... 40
2.3. Typologie organizacji ... 43
2.4. Przedsiębiorca – przedsiębiorstwo ... 52
2.5. Otoczenie organizacji ... 53
2.6. Nowoczesne formy organizacji ... 55
2.6.1. Organizacja w ruchu ... 55
2.6.2. Organizacja wirtualna ... 56
2.6.3. Organizacja sieciowa ... 58
2.6.4. Organizacja ucząca się ... 60
2.6.5. Organizacja fraktalna ... 62

3. PLANOWANIE W ORGANIZACJI ... 65
3.1. Istota planowania w organizacji ... 65
3.2. Zarządzanie przez cele (Management by Objectives) ... 66
3.3. Rodzaje planów ... 70
3.4. Funkcje planowania ... 72
3.5. Charakterystyka i cechy planu ... 73
3.6. Bariery w procesie planowania ... 75
3.7. Podstawowe techniki planowania ... 75
3.7.1. Ilościowe metody prognozowania ... 76
3.7.2. Jakościowe techniki prognozowania ... 77

4. ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE ... 83
4.1. Istota i rozwój zarządzania strategicznego ... 83
4.2. Strategia, jej rodzaje, etapy i funkcje ... 93
4.3. Metody analizy strategicznej ... 102

5. PRZEPROWADZANIE ZMIAN W ORGANIZACJI ... 111
5.1. Cykl życia organizacji i jej zmian ... 112
5.2. Istota, cel i przyczyny zmian organizacyjnych ... 114
5.3. Rodzaje zmian organizacyjnych ... 118
5.4. Sposoby przygotowania i wprowadzania zmian ... 123

6. ORGANIZOWANIE W ZARZĄDZANIU ... 133
6.1. Organizowanie – istota ... 133
6.2. Czynniki kształtujące strukturę organizacyjną ... 134
6.3. Cechy struktury organizacyjnej ... 135
6.4. Zasady dotyczące procesu organizowania i projektowania ... 136
6.5. Rodzaje struktur organizacyjnychze względu na rozpiętość kierowania ... 139
6.6. Rodzaje struktur organizacyjnych ze względu na podział uprawnień do podejmowania decyzji ... 140
6.7. Klasyfikacja struktur organizacyjnych ze względu na kryterium podziału pracy ... 142
6.8. Struktury systemów organizacyjnych ... 145
6.9. Metodyka projektowania organizacji ... 149
6.9.1. Metody projektowania organizacyjnego ... 149
6.9.2. Cykl projektowania organizacji ... 150
6.9.3. Formułowanie i podział celu instytucji ... 150
6.9.4. Projektowanie podziału pracy i hierarchii organizacyjnej ... 151
6.9.5. Projektowanie komórek organizacyjnych i szczebli zarządzania ... 152
6.9.6. Błędy i ich skutki w projektowaniu organizacji ... 153
6.10. Formalizacja organizacji ... 153
6.11. Uprawnienia decyzyjne ... 155
6.12. Kompleksowy model struktury organizacji według Mintzberga ... 155
6.13. Wybór struktury organizacyjnej ... 159

7. KONTROLA I CONTROLLING W ORGANIZACJI ... 161
7.1. Istota, cel oraz etapy procesu kontroli ... 161
7.2. Rodzaje i formy kontroli ... 167
7.3. Zarządzanie procesami kontroli ... 172
7.4. Rola controllingu w organizacji ... 175

8. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ ... 181
8.1. Jakość – jej istota i znaczenie ... 181
8.2. Zarządzanie jakością – istota, wskazania i metody ... 186
8.3. Kompleksowe zarządzanie przez jakość (TQM) ... 197
8.4. Systemy zapewnienia jakości ... 206

9. ZARZĄDZANIE SYSTEMAMI INFORMACYJNYMI ... 213
9.1. Informacja – jej istota i zapotrzebowanie na nią w firmie ... 214
9.2. System informacyjny a system informatyczny ... 217
9.3. Wykorzystanie Internetu w zarządzaniu przedsiębiorstwem ... 223
9.4. Rola i znaczenie hurtowni danych ... 227
9.5. Eksploracja danych w hurtowniach danych ... 230

10. NOWOCZESNE KONCEPCJE ZARZĄDZANIA ... 235
10.1. Wyzwania w aspekcie zarządzania ... 235
10.2. Benchmarking – istota ... 236
10.3. Reengineering ... 240
10.4. Outsourcing ... 244
10.5. Zarządzanie wyszczuplone – Lean Management (LM) ... 247
10.6. Zarządzanie czasem – Time Based Management ... 249

BIBLIOGRAFIA ... 253


260 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022