Podręcznik zawiera wyczerpujące omówienie uwarunkowań działalności
przedsiębiorstw handlowych, stanowiących podstawę do sformułowania wariantów
rozwiązań i podjęcia decyzji.
Autorki prezentują w książce wieloaspektowość procesu zarządzania z
uwzględnieniem klasycznych funkcji zarządzania, odrębności działalności i
zarządzania w przedsiębiorstwie handlowym, a także rzeczowe oraz informacyjne
uwarunkowania jego skuteczności.
Spis treści:
Wprowadzenie
1. Przedsiębiorstwo handlowe Jako podmiot podejmujący decyzje rynkowe
1.1. Istota, cele i funkcje przedsiębiorstw handlowych
1.2. Warunki działania
1.3. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwach handlowych
1.3.1. Decyzje konstytutywne
1.3.2. Decyzje taktyczne
Pytania kontrolne
2. Podstawy zarządzania marketingowego
2.1. Koncepcja zarządzania marketingowego
2.2. Zarządzanie marketingowe a zarządzanie strategiczne
2.3. Funkcje zarządzania marketingowego
2.4. Pojęcie i cechy decyzji marketingowych
Pytania kontrolne
3. Planowanie działalności przedsiębiorstwa
3.1. Identyfikacja otoczenia i możliwości przedsiębiorstwa
3.2. Segmentacja rynku i wybór segmentów docelowych
3.3. Wybór oferty towarowo-usługowej
3.4. Wybór strategii marketingowych i planu działań
Pytania kontrolne
4. Marketingowe zorganizowanie przedsiębiorstwa
4.1. Dobór komórek organizacyjnych i systemu powiązań między nimi
4.2. Powiązania przedsiębiorstwa w kanałach dystrybucji
Pytania kontrolne
5. Zakup i sprzedaż jako kluczowe obszary marketingu w przedsiębiorstwie
handlowym
5.1. Decyzje marketingowe w sferze zakupu towarów
5.1.1. Badania rynku zakupu
5.1.2. Strategiczne i operatywne decyzje w sferze zakupu towarów
5.1.3. Instrumenty kształtowania zakupu
5.2. Decyzje marketingowe w sferze sprzedaży
5.2.1. Polityka asortymentowa
5.2.2. Lokalizacja
5.2.3. Polityka cen
5.2.4. Instrumenty promocji
Pytania kontrolne
6. Kontrola skuteczności działań marketingowych
6.1. Istota kontroli marketingu
6.2. Przedmiot kontroli marketingu
Pytania kontrolne
Zakończenie
Literatura zalecana
208 stron, B5, oprawa miękka