|
TRENING WYTRZYMAŁOŚCIOWY
MAFFETONE P. wydawnictwo: GALAKTYKA , rok wydania 2022, wydanie Icena netto: 89.90 Twoja cena 85,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Trening wytrzymałościowy
Jak budować maksymalną wydolność i szybkość bez
przetrenowania i kontuzji
Jesteś biegaczem,
kolarzem, pływakiem, narciarzem biegowym lub innym sportowcem pragnącym
zwiększyć swoją wytrzymałość? Jeżeli tak, to Trening wytrzymałościowy
jest właśnie dla ciebie.
Philip
Maffetone przedstawia rzetelną wiedzę na temat tego, jak osiągnąć
optymalny potencjał sportowy i przez lata cieszyć się zdrowiem oraz
unikać kontuzji. Jego zindywidualizowane podejście to unikalny system
dopracowywany przez trzy dekady szkolenia i leczenia
sportowców – od amatorów do
zawodowców, a nawet mistrzów świata.
Doktor Maffetone
wyjaśnia, jak zbudować solidną bazę tlenową, która zapewni
zwiększone spalanie tłuszczu, stałe dostawy energii oraz sprawny układ
odpornościowy, i obala przy tym wiele powszechnych mitów.
Z książki dowiesz się
m.in., że:
• warto trenować
wolniej, aby być szybszym podczas zawodów,
• drogie buty do
biegania mogą powodować kontuzje,
• rozciąganie
nie jest konieczne i może prowadzić do kontuzji,
• spożywanie
zdrowych tłuszczów pomaga budować wytrzymałość, zmniejsza
stany zapalne i poprawia
funkcjonowanie
mózgu,
• węglowodany
przetworzone zmniejszają poziom energii i zaburzają
równowagę hormonalną,
• wiek nie
stanowi żadnej przeszkody w dążeniu do osiągania lepszych
wyników,
• i wiele
więcej...
PRZEDMOWA 7
WSTĘP . 9
WPROWADZENIE Moja droga ku wytrzymałości 14
CZĘŚĆ I Budowanie
podstaw wytrzymałości
ROZDZIAŁ 1 Czym jest wytrzymałość? 30
ROZDZIAŁ 2 Trening mózgu, mięśni i
metabolizmu .47
ROZDZIAŁ 3 Rozwijanie maksymalnej funkcji tlenowej
– jak dbać o serce, budując podstawę wytrzymałości
78
ROZDZIAŁ 4 Test maksymalnej funkcji tlenowej – jak
najefektywniej wykorzystać możliwości swojego ciała podczas treningu i
zawodów100
ROZDZIAŁ 5 Rozgrzewka i schłodzenie – dwa kluczowe
elementy każdego treningu. 118
ROZDZIAŁ 6 Inne metody treningu tlenowego i beztlenowego.131
ROZDZIAŁ 7 Stres treningowy – dobry, zły i
brzydki.146
ROZDZIAŁ 8 Zespół przetrenowania.162
ROZDZIAŁ 9 Indywidualizacja planu treningowego –
dlaczego trzeba zwolnić, żeby osiągnąć sukces.179
ROZDZIAŁ 10 Rywalizacja – jak przygotować się do
zawodów187
ROZDZIAŁ 11 Zalety treningu wysokościowego – na zewnątrz i
„w środku”. 208
CZĘŚĆ II Dieta i
odżywianie
ROZDZIAŁ 12 Dieta, odżywianie i energia – wprowadzenie 226
ROZDZIAŁ 13 Układ pokarmowy – trawienie jelitowe i
wchłanianie składników odżywczych. 232
ROZDZIAŁ 14 Węglowodany i test dwutygodniowy242
ROZDZIAŁ 15 Moc białka – o wiele więcej niż tylko duże
mięśnie .270
ROZDZIAŁ 16 Tłuszcze jadalne – zdrowie, regeneracja i
zapobieganie urazom 285
ROZDZIAŁ 17 Woda i elektrolity – kluczowe składniki
wytrzymałości 304
ROZDZIAŁ 18 Co jeść i pić, aby zwiększyć wytrzymałość – rola
ergogeników. 316
ROZDZIAŁ 19 Fitoskładniki i żywność organiczna – czyli
dlaczego warto jeść warzywa oraz owoce. 326
ROZDZIAŁ 20 Suplementy diety – uważaj, co
połykasz! . 340
ROZDZIAŁ 21 Jak dbać o wątrobę i nerki – detoks i
równowaga kwasowo-zasadowa. 362
ROZDZIAŁ 22 Trening na talerzu – zdrowe przepisy, zakupowe
porady i kuchenne inspiracje. 369
CZĘŚĆ III Znaczenie
profilaktyki zdrowotnej i urazowej
ROZDZIAŁ 23 Anatomia urazu – problemy fizyczne, chemiczne i
mentalne. 394
ROZDZIAŁ 24 Rehabilitacja i samodzielna ocena urazu fizycznego. 407
ROZDZIAŁ 25 Równowaga i dysfunkcje układu
mięśniowego . 417
ROZDZIAŁ 26 Ból – czym jest i jak go kontrolować431
ROZDZIAŁ 27 Sprawny, ale wątły – dlaczego śmierć to kontuzja
ostateczna i jak można jej zapobiec 439
ROZDZIAŁ 28 Mózg sportowca – jak sprawić, by
lepiej funkcjonował. 448
ROZDZIAŁ 29 Spalanie tkanki tłuszczowej i inne kwestie wielkiej
wagi .470
ROZDZIAŁ 30 Stopy – strukturalna podstawa ciała .478
ROZDZIAŁ 31 Buty – najlepsze lekarstwo dla stóp.
503
ROZDZIAŁ 32 Słońce – witamina D i wydolność 537
ROZDZIAŁ 33 Ocena kondycji fizycznej i stanu zdrowia . 550
ROZDZIAŁ 34 W poszukiwaniu odpowiedniego specjalisty 559
POSŁOWIE 573
INDEKS 574
580 stron, Format:
16.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|