|
KALIBRACJA W JAKOŚCIOWEJ I ILOŚCIOWEJ ANALIZIE CHEMICZNEJ
KOŚCIELNIAK P. wydawnictwo: PWN , rok wydania 2024, wydanie Icena netto: 124.70 Twoja cena 118,47 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kalibracja w jakościowej i ilościowej analizie chemicznej
Publikacja Kalibracja w
jakościowej i ilościowej analizie chemicznej w zasadniczej swojej
części jest zbiorem rozmaitych procedur i metod analitycznych,
które – przynajmniej w obszarze analizy ilościowej
– są w różnym stopniu znane i stosowane w
praktyce, ale zebrane razem dają szerszy pogląd na ich specyfikę i
możliwość porównania ich użyteczności analitycznej.
Oddzielną część książki poświęcono zagadnieniom kalibracyjnym w
analizie jakościowej, a zaproponowany całościowy i spójny
podział identyfikacyjnych metod kalibracyjnych ma w pełni pionierski
charakter. Opis poszczególnych rozwiązań kalibracyjnych jest
uzupełniony wieloma przykładami doświadczalnymi. W takim ujęciu książka
ma pełnić przede wszystkim rolę przewodnika po rozmaitych podejściach
do wykonywania kalibracji, pomocnego w wyborze takiego
spośród nich, który jest najbardziej odpowiedni
dla aktualnej sytuacji analitycznej.
Kwestie praktyczne zostały przedstawione na tle ujednoliconego,
spójnego obrazu teoretycznych podstaw kalibracji
analitycznej. Na bazie definicji tego procesu wprowadzono pojęcia
funkcji prawdziwej, rzeczywistej i modelowej obrazujące przemianę
próbki zachodzącą w toku postępowania analitycznego i
logiczną konieczność użycia wzorca (chemicznego, matematycznego,
fizycznego lub biologicznego) jako podstawy procesu kalibracyjnego.
Teoretyczny obraz kalibracji połączono z zagadnieniami
błędów analitycznych, wprowadzając pojęcie i klasyfikację
niekontrolowanych efektów analitycznych oraz przedstawiając
znaczenie eliminacji i kompensacji tych efektów z
kalibracyjnego punktu widzenia.
Rozważania teoretyczne i przykłady doświadczalne prowadzą do
głównej, nowatorskiej tezy będącej koncepcyjną osią całego
opracowania: wszystkie metody analityczne, tak w analizie jakościowej
jak i ilościowej, wymagają kalibracji analitycznej. Takie stanowisko
stoi zatem w sprzeczności z obecnie ogólnie przyjętymi
pojęciami analizy bezkalibracyjnej, bezwzorcowej lub absolutnej.
Należy podkreślić, że książka nie jest skierowana jedynie do
osób zainteresowanych ściśle zagadnieniami kalibracji
analitycznej. Przez pryzmat tej problematyki poruszono w niej
fundamentalne zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania
analitycznego i jakości metod analitycznych. Proces kalibracyjny jest
bowiem traktowany jako integralna część tych metod, w dużej mierze
stanowiąca nie tylko o powodzeniu każdej analizy chemicznej, ale też o
rzetelności otrzymanych wyników. Szeroko omówiono
również możliwość zastosowania metod kalibracyjnych do
rozwiązywania istotnych problemów analitycznych. Autor ma
więc nadzieję, że Czytelnicy znajdą w książce odpowiedzi na
różne pytania i wątpliwości nie tylko o specjalistycznym,
ale też o bardziej ogólnym charakterze.
Indeks
skrótów IX
1. Wstęp 1
2. Podstawy kalibracji
analitycznej 7
2.1. Zasada i definicja kalibracji analitycznej 10
2.2. Wzorzec i modelowanie kalibracyjne 14
2.3. Procedura i metoda kalibracyjna 16
2.4. Kalibracja a błędy analityczne 18
2.4.1. Ocena precyzji i dokładności wyniku analitycznego 19
2.4.2. Efekty analityczne 25
2.4.3. Eliminacja i kompensacja efektów 29
2.5. Prawidłowe postępowanie kalibracyjne 33
3. Modelowanie chemiczne
w analizie jakościowej 37
3.1. Ogólne zasady kalibracji w analizie jakościowej 38
3.2. Klasyfikacja metod kalibracyjnych w analizie jakościowej 41
3.3. Metody kalibracji zewnętrznej 42
3.3.1. Metoda wzorca zewnętrznego 43
3.3.2. Metoda próbki porównawczej 52
3.3.3. Metoda profilu porównawczego 60
3.3.4. Metoda dyskryminacyjna 64
3.3.5. Metoda dodatku wzorca 69
3.2. Metody kalibracji wewnętrznej 71
3.4.1. Metoda wzorca wewnętrznego 72
3.4.2. Metoda pośrednia 78
4. Modelowanie chemiczne
w analizie ilościowej 85
4.1. Formułowanie funkcji modelowej 86
4.1.1. Liniowość funkcji modelowej 87
4.1.2. Matematyczne metody formułowania funkcji modelowej 89
4.2. Efekty niekontrolowane w analizie ilościowej 93
4.2.1. Efekt preparatywny 95
4.2.2. Efekt interferencyjny 96
4.2.3. Efekt specjacyjny 100
4.3. Wstrzykowa analiza przepływowa 102
4.4. Funkcje kalibracyjne w ujęciu matematycznym 107
4.5. Ogólne zasady kalibracji w analizie ilościowej 109
4.6. Klasyfikacja metod kalibracyjnych w analizie ilościowej 110
5.Metody interpolacyjne 113
5.1. Metody kalibracji zewnętrznej 113
5.1.1. Metoda wzorca zewnętrznego 114
5.1.2. Metoda rozcieńczeń 127
5.2. Metody kalibracji wewnętrznej 139
5.2.1. Metoda wzorca wewnętrznego 140
5.2.2. Metoda pośrednia 149
6. Metody ekstrapolacyjne
163
6.1. Metody kalibracji zewnętrznej 164
6.1.1. Metoda dodatków wzorca 165
6.1.2. Ekstrapolacyjna metoda rozcieńczeń 180
6.2. Metody kalibracji wewnętrznej 188
6.2.1. Ekstrapolacyjna metoda wzorca wewnętrznego 189
6.2.2. Ekstrapolacyjna metoda pośrednia 193
7. Metody indykatywne
201
7.1. Metoda z udziałem reakcji chemicznej 201
7.2. Metoda bez udziału reakcji chemicznej 218
8. Metody
niekonwencjonalne 227
8.1. Metoda ekstrapolacyjno-interpolacyjna 227
8.2. Interpolacyjna metoda dodatków wzorca 233
8.3. Metoda dodawania próbki do wzorca 237
8.4. Analiza rozcieńczenia wzorca 239
8.5. Analiza rozcieńczenia izotopowego 245
8.5.1. Metody radiometrycz ne 245
8.5.2. Spektrometria mas z rozcieńczeniem izotopowym 249
9. Kalibracyjne badanie
efektu preparatywnego 257
9.1. Badania teoretyczno-doświadczalne 258
9.2. Badania doświadczalne 260
9.2.1. Zasada zastępczej metody odzysku 262
9.2.2. Metoda SRM a dokładność wyniku analitycznego 264
9.2.3. Metoda RSM a efekt interferencyjny 269
10. Kalibracyjne badanie
efektu interferencyjnego 277
10.1. Badania rozpoznawcze 278
10.2. Badania podstawowe 281
10.3. Zintegrowana metoda kalibracyjna 283
10.4. Planowanie doświadczeń 293
10.4.1. Detekcja i ocena efektów interferencyjnych 294
10.4.2. Formułowanie powierzchni kalibracyjnych 299
10.4.3. Analiza wieloskładnikowa 303
10.5. Metoda dodatków wzorca punktu H 311
10.5.1. Zasada metody 313
10.5.2. Wersja kinetyczna metody 317
10.5.3. Wersja chemiczna metody 319
11. Inne rodzaje
modelowania w analizie jakościowej i ilościowej 327
11.1. Modelowanie teoretyczne 329
11.1.1. Modelowanie na podstawie reguł i praw 330
11.1.2. Modelowanie oparte na zbiorach informacji teoretycznych i
doświadczalnych 335
11.1.3. Modelowanie oparte na opisie zjawisk i procesów
fizykochemicznych 339
11.2. Modelowanie fizyczne 344
11.3. Modelowanie biologiczne 347
12. Priorytety i
perspektywy 355
385 stron, Format:
16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|