ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 149.90 142,41   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

METODY I PROGRAMY HODOWLI ZWIERZĄT


STRABEL T.

wydawnictwo: PWN , rok wydania 2024, wydanie I

cena netto: 149.90 Twoja cena  142,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Metody i programy hodowli zwierząt


W książce przedstawiono zagadnienia związane z metodami doskonalenia genetycznego zwierząt, rozszerzone o przykłady ich zastosowania w programach hodowlanych dla bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej i drobiu.

Minimalna wiedza z zakresu dziedziczenia i statystyki jest wprowadzona jako tło umożliwiające zrozumienie mechanizmów i narzędzi wykorzystywanych w pracy hodowlanej. Dobór licznych schematów, wykresów i tabel ułatwia przyswojenie wiedzy oraz na licznych przykładach praktycznych demonstruje skutki jej stosowania. Wiedza prezentowana jest w kontekście ciągłych zmian w produkcji zwierzęcej i wskazuje na potrzebę dostosowania celów hodowlanych do oczekiwań społecznych, aby dalszy rozwój hodowli czynił ją jeszcze bardziej zrównoważoną.

Zagadnienia omawiane w podręczniku wprowadzane są stopniowo, rozpoczynając od podstaw dziedziczenia, zmienności cech i podobieństwa genetycznego, aby przedstawić kluczowe pojęcie selekcji. Następnie są rozwijane o wiedzę z zakresu wartości hodowlanej, w tym genomowej wartości hodowlanej, która stanowi podstawę selekcji genomowej i jest standardem w doskonaleniu wielu ras i gatunków zwierząt gospodarskich. Podręcznik zawiera również informacje na temat zasad prowadzenia doboru do kojarzeń i krzyżowania, korzyści z coraz powszechniej stosowanych biotechnik rozrodu oraz obszarów poszerzającej się współpracy międzynarodowej.

Poszczególne elementy programów hodowlanych są rozwinięciem wcześniej wprowadzonych zagadnień. Przystępnie przedstawiono wiele podejść wykorzystywanych w zaawansowanych programach hodowlanych do maksymalizacji postępu hodowlanego i minimalizacji negatywnych skutków selekcji. Nie brakuje także informacji na temat zasad optymalizacji programów hodowlanych, organizacji hodowli oraz edukacji i doradztwa hodowlanego.

Przedmowa XIII
Podziękowania          XV
Wykaz wybranych akronimów          XVII

1. Uwarunkowania hodowli zwierząt     1

1.1.     Przesłanki społeczno-ekonomiczne rozwoju hodowli          1

1.2.     Początki, rozwój wiedzy i efekty doskonalenia     6
1.2.1. Pierwsze metody i pierwsi hodowcy 6
1.2.2.     Osiągnięcia doskonalenia zwierząt     9
1.2.3.     Inne skutki hodowli zwierząt     10

1.3.     Współczesne wyzwania hodowli zrównoważonej          11
1.3.1.     Zrównoważony rozwój          11
1.3.2.     Ekonomika          14
1.3.3.     Środowisko          14
1.3.4.     Społeczeństwo          16
1.3.5.     Hodowla zrównoważona 17

2. Podstawy genetycznego doskonalenia zwierząt          23

2.1.     Podstawy dziedziczenia          23
2.1.1.     Nośniki informacji genetycznej          23
2.1.2.     Przekazywanie kodu genetycznego 24
2.1.3.     Powstawanie nowych organizmów 29
2.1.4.     Współdziałanie alleli i dziedziczenie          30
2.1.5.     Rodzice a potomstwo 31
2.1.6.     Inne zjawiska tłumaczące mechanizm dziedziczenia          34
2.1.7.     Zmiana frekwencji alleli     35
2.1.7.1.     Dryf genetyczny 35
2.1.7.2.     Mutacje 36
2.1.7.3.     Migracje 36
2.1.8.     Selekcja naturalna     36
2.1.9.     Genom i markery genetyczne          37

2.2.     Cechy i ich podziały          40
2.2.1.     Cechy zwierząt gospodarskich     40
2.2.2.     Zmienność cech     41
2.2.3.     Podstawowe składowe zmienności     47
2.2.4.     Zależności między genotypem, środowiskiem a fenotypem          49
2.2.5.     Odziedziczalność          51
2.2.6.     Inne składowe zmienności 56
2.2.7.     Szacowanie wskaźnika odziedziczalności 58
2.2.8.     Błąd oszacowania wskaźnika odziedziczalności     64
2.2.9.     Zależności między cechami     65
2.2.10.     Szacowanie współczynnika korelacji genetycznej          69
2.2.11.     Błąd szacowania współczynnika korelacji genetycznej          71
2.2.12.     Powtarzalność          71
2.2.13.     Szacowanie współczynnika powtarzalności     73
2.2.14.     Cechy i ich parametry w populacji     75

2.3.     Genetyczne podobieństwo zwierząt i kojarzenie w czystości rasy          80
2.3.1.     Rodowody i pokrewieństwo          80
2.3.2.     Inbred          84
2.3.3.     Obliczanie współczynnika inbredu          87
2.3.4.     Skutki inbredu          88
2.3.5.     Spokrewnienie 91
2.3.6.     Obliczanie wielkości spokrewnienia addytywnego          93
2.3.7.     Macierz spokrewnień addytywnych          95
2.3.8.     Outbred 97
2.3.9.     Inbred i spokrewnienie molekularne     98
2.3.10.     Inbred stary i nowy     101
2.3.11.     Inbred w populacjach niepodlegających selekcji          102

2.4.     Podstawy selekcji i jej konsekwencje     103
2.4.1.     Podstawy selekcji          103
2.4.2.     Różnica selekcyjna i reakcja na selekcję          105
2.4.3.     Ostrość selekcji i odstęp międzypokoleniowy     108
2.4.4.     Dokładność selekcji          112
2.4.5.     Rodzaje selekcji na cechy ilościowe     115
2.4.6.     Addytywne genetyczne odchylenie standardowe      118
2.4.7.     Skutki selekcji          118
2.4.8.     Skorelowana reakcja na selekcję          122

2.5.     Wartość hodowlana i jej dokładność     124
2.5.1.     Pojęcie wartości hodowlanej     124
2.5.2.     Szacowanie wpływów alleli     124
2.5.3.     Podstawowe własności ocen wartości hodowlanej          130
2.5.4.     Podstawy oceny wartości hodowlanej     132
2.5.5.     Indeks rodowodowy a indeks rodzicielski          134
2.5.6.     Oczekiwana wartość użytkowa potomstwa     136
2.5.7.     Dokładność selekcji opartej na fenotypie własnym          139
2.5.8.     Znaczenie informacji od krewnych          140
2.5.9.     Indeks selekcyjny          142
2.5.10.     Obliczanie wag indeksu selekcyjnego          145
2.5.11.     Rodzaje indeksów selekcyjnych          148
2.5.11.1.     Klasyczny indeks selekcyjny          149
2.5.11.2.     Indeks ekonomiczny     149
2.5.11.3.     Indeks syntetyczny          149
2.5.11.4.     Indeks zbiorczy          149
2.5.12.     Dokładność indeksu selekcyjnego          150
2.5.13.     Czynniki warunkujące dokładność konwencjonalnych wartości hodowlanych          158
2.5.14.     Zmienność ocen wartości hodowlanej     159
2.5.15.     Zmienność wartości hodowlanych potomstwa     163

2.6.     Ocena wartości hodowlanej     164
2.6.1.     Początki oceny wartości hodowlanej 164
2.6.2.     Eliminacja wpływów niegenetycznych          165
2.6.3.     Definiowanie grup jednoczesnego porównania          168
2.6.4.     Stacje testowe     171
2.6.5.     Metoda BLUP          171
2.6.6.     Źródła informacji w metodzie BLUP          177
2.6.6.1.     Ocena na potomstwie     178
2.6.6.2.     Ocena z udziałem krewnych bocznych          179
2.6.7.     Selekcja z udziałem BLUP          180
2.6.8.     Modele oceny wartości hodowlanej     182
2.6.8.1.     Modele wielocechowe     182
2.6.8.2.     Modele powtarzalnościowe i z losowymi regresjami 184
2.6.8.3.     Modele z efektami matczynymi     185
2.6.8.4.     Grupy nieznanych rodziców          185
2.6.8.5.     Modele oceny wielorasowej     186
2.6.8.6.     Uwzględnianie inbredu w czasie oceny wartości hodowlanej     186
2.6.8.7.     Ocena przy dużej ilości informacji     187
2.6.9.     Ocena komponentów wariancji dla złożonych modeli          187

2.7.     Ekonomika w hodowli zwierząt     188
2.7.1.     Źródła kosztów i zysków w hodowli     188
2.7.2.     Uwzględnianie ekonomiki w celu hodowlanym     190
2.7.3.     Indeks ekonomiczny     191
2.7.4.     Wyznaczanie wag indeksu ekonomicznego     192
2.7.5.     Indeks ekonomiczny na bazie wartości hodowlanych          194

2.8.     Selekcja i sposoby jej prowadzenia          194
2.8.1.     Uwarunkowania prowadzenia selekcji          194
2.8.2.     Selekcja na cechy ilościowe     196
2.8.3.     Genetyczna różnica selekcyjna          199
2.8.4.     Selekcja na cechy o prostym dziedziczeniu          200
2.8.5.     Jednoczesne doskonalenie wielu cech     204
2.8.5.1.     Selekcja z udziałem indeksów wielocechowych          204
2.8.5.2.     Niezależne poziomy brakowania a indeksy selekcyjne          206

2.9.     Selekcja wspomagana markerami          208
2.9.1.     Założenia selekcji wspomaganej markerami          208
2.9.2.     Genomowa wartość hodowlana     212
2.9.3.     Obliczanie genomowej wartości hodowlanej 216
2.9.3.1.     GBLUP          216
2.9.3.2.     SNP-BLUP          217
2.9.3.3.     Metoda jednego kroku          217
2.9.3.4.     Inne aspekty oceny genomowej wartości hodowlanej     218
2.9.4.     Walidacja oceny genomowej     219
2.9.5.     Dokładność genomowej wartości hodowlanej     221
2.9.6.     Optymalizacja oceny genomowej wartości hodowlanej          223
2.9.7.     Pozyskiwanie genomowych wartości hodowlanych      224
2.9.7.1.     Mikromacierze          224
2.9.7.2.     Imputacja 225
2.9.7.3.     Organizacja pobierania materiału genetycznego          225
2.9.8.     Korzyści z genotypowania i skutki selekcji genomowej          227
2.9.8.1.     Tempo postępu genetycznego          228
2.9.8.2.     Zmiana dokładności oceny wartości hodowlanej          229
2.9.8.3.     Ostrość selekcji 231
2.9.8.4.     Skrócenie odstępu międzypokoleniowego          232
2.9.8.5.     Wykorzystanie zmienności mendlowskiej      233
2.9.8.6.     Wzrost zinbredowania          234
2.9.8.7.     Doskonalenie nowych cech     234
2.9.8.8.     Ściślejsza kontrola prowadzonych rodowodów          234
2.9.8.9.     Dokładniejsze monitorowanie zmian w populacjach     235
2.9.8.10.     Zmiana frekwencji alleli     235
2.9.8.11.     Obniżanie zmienności genetycznej          235
2.9.8.12.     Dobór do kojarzeń          236
2.9.8.13.     Selekcja genomowa a małe populacje     236
2.9.8.14.     Inne zmiany     238
2.9.9.     Selekcja genomowa a zrównoważony rozwój          238
2.9.10.     Utrzymanie oceny genomowej 239
2.9.11.     Poszukiwanie QTL 240
2.9.12.     Wykorzystanie sekwencji DNA w ocenie wartości hodowlanej          243

2.10.    Dobór do kojarzeń i krzyżowanie          244
2.10.1.     Rola doboru do kojarzeń 244
2.10.2.     Dobór do kojarzeń a postęp genetyczny          245
2.10.3.     Dobór do kojarzeń a zinbredowanie          247
2.10.4.     Dobór do kojarzeń a wady genetyczne          248
2.10.5.     Dobór do kojarzeń i selekcja          249
2.10.6.     Krzyżowanie          249
2.10.6.1.     Heterozja          249
2.10.6.2.     Komplementarność populacji     251
2.10.6.3.     Systemy krzyżowania          252
2.10.6.4.     Krzyżowanie a rozpowszechnianie postępu genetycznego          253
2.10.7.     Tworzenie nowych ras     253
2.10.7.1.     Nowe rasy     253
2.10.7.2.     Rasy syntetyczne          254

2.11.     Biotechniki rozrodu w doskonaleniu genetycznym          254
2.11.1.     Przesłanki do stosowania biotechnik rozrodu 254
2.11.2.     Sztuczne unasienianie     256
2.11.3.     Przenoszenie i pozyskiwanie zarodków          258
2.11.4.     Seksowanie nasienia i zarodków          260
2.11.5.     Klonowanie 263
2.12.    Współpraca międzynarodowa w hodowli zwierząt     264
2.12.1.     Współpraca w zakresie kontroli użytkowości     265
2.12.2.     Współpraca w zakresie oceny wartości hodowlanej      266
2.12.2.1.     Podnoszenie jakości oceny wartości hodowlanej     266
2.12.2.2.     Współdzielenie populacji referencyjnej          267
2.12.2.3.     Międzynarodowa współpraca naukowa i organizacyjna          267
2.12.2.4.     Współpraca w celu rozszerzania ocenianej populacji          268
2.12.3.     Międzynarodowa ocena wartości hodowlanej     268
2.12.3.1.     Interbull          268
2.12.3.2.     Interbeef          271
2.12.3.3.     Intergenomics 272
2.12.3.4.     InterGenomics Holstein     272
2.12.3.5.     Genomowe wartości hodowlane dla małych populacji 272
2.12.4.     Jedno zwierzę – różne wartości hodowlane     272
2.13.    Interakcja genotyp–środowisko          274
2.13.1.     Perspektywa międzynarodowa          274
2.13.2.     Perspektywa lokalna     276

3. Programy hodowlane          279

3.1.     Pojęcie programu hodowlanego      279
3.2.     Strategie hodowlane     279
3.2.1.     Selekcja między rasami     281
3.2.2.     Krzyżowanie          281
3.2.3.     Selekcja w ramach ras     282
3.3.     Wybór strategii doskonalenia     282
3.4.     Organizacja pracy hodowlanej 284

Ad I. Cel hodowlany 285
1.     Formułowanie celu hodowlanego          285
2.     Doskonalone cechy     289
3.     Rola czasu w programach hodowlanych          290
4.     Liczba cech w programie hodowlanym     291
5.     Indeksy ekonomiczne w praktyce          292
6.     Tworzenie indeksów życzeniowych          294
7.     Interpretacja wag w indeksach syntetycznych          296
8.     Historia rozwoju celów hodowlanych na przykładzie bydła mlecznego     296

Ad II.     System gromadzenia danych (ocena wartości użytkowej)          300
1.     Zakres i sposób gromadzenia informacji     300
2.     Nowe technologie          304
3.     Wykorzystanie technologii sztucznej inteligencji          306
4.     Jakość gromadzonych informacji 308

Ad III.    Metody i narzędzia oceny wartości hodowlanej 310
1.     Procedura oceny wartości hodowlanej     312
2.     Wyrażanie wartości hodowlanej          314
3.     Publikowanie wyników oceny wartości hodowlanej          318
4.     Obciążenie oceny wartości hodowlanych          323
5.     Ośrodki obliczeniowe 324
6.     Utrzymanie i rozwój systemów oceny wartości hodowlanej     324

Ad IV.     Selekcja i dobór do kojarzeń 326
1.     Ścieżki selekcyjne          326
2.     Hodowla zarodowa          328
3.     Dobór do kojarzeń a selekcja          330
4.     Optymalny udział przodków          335
5.     Dobór do kojarzeń w praktyce          337
6.     Genetyczne zarządzanie stadem     338
7.     Komponenty warunkujące użytkowość mieszańców      339
8.     Szacowanie podstawowych komponentów warunkujących użytkowość mieszańców     341
9.     Przewidywanie użytkowości mieszańców     343
10.     Systemy krzyżowania 344
11.     Ograniczanie zinbredowania 351

Ad V.     Struktura przekazywania uzyskanego postępu do populacji produkcyjnej 357

Ad VI. Następstwa prowadzenia pracy hodowlanej i ich monitorowanie 360
1.     Zmiana wartości hodowlanej     361
2.     Zmniejszanie zmienności genetycznej          364
3.     Wzrost poziomu zinbredowania          367
4.     Wady genetyczne i ich rozprzestrzenianie          371
5.     Skutki ekonomiczne     374
6.     Monitorowanie skutków pracy hodowlanej 375

3.5.     Programy hodowlane MOET i hodowli zachowawczej 378
3.5.1.     Programy hodowlane MOET     378
3.5.2.     Programy hodowli zachowawczej          381

3.6.     Organizacja hodowli     382
3.6.1.     Uczestnicy programów hodowlanych          382
3.6.2.     Uregulowania prawne 386

3.7.     Projektowanie i optymalizacja programów hodowlanych          388
3.7.1.     Projektowanie programów hodowlanych 388
3.7.2.     Struktura programów hodowlanych          389
3.7.2.1.     Zdolności reprodukcyjne          390
3.7.2.2.     Infrastruktura społeczna     390
3.7.2.3.     Cel hodowlany     392
3.7.2.4.     Doskonalone cechy 392
3.7.2.5.     Parametry cech     392
3.7.2.6.     Interakcja genotyp–środowisko 393
3.7.3.     Optymalizacja i rozwój programów hodowlanych          393
3.7.3.1.     Przesłanki do ulepszania programów hodowlanych 393
3.7.3.2.     Wykorzystanie programów symulacyjnych          395
3.7.4.     Czynniki ograniczające ostrość selekcjii skuteczność programów hodowlanych 396

3.8.     Edukacja i doradztwo hodowlane     397
3.8.1.     Potrzeba kształcenia     397
3.8.2.     Edukacja rolnicza          398
3.8.3.     Doradztwo hodowlane     399
3.8.3.1.     Obszary do doskonalenia     399
3.8.3.2.     Podmioty realizujące          400

4. Doskonalenie wybranych gatunków zwierząt gospodarskich          401

4.1.     Bydło mleczne          401
4.1.1.     Uwarunkowania          401
4.1.2.     Cel hodowlany i ocena użytkowości     402
4.1.3.     Ocena wartości hodowlanej     405
4.1.4.     Selekcja genomowa i ścieżki doskonalenia     406
4.1.5.     Krzyżowanie 409
4.1.6.     Efekty doskonalenia     410

4.2.     Trzoda chlewna 410
4.2.1.     Organizacja, cele hodowlane i ocena użytkowości          410
4.2.2.     Krzyżowanie          413
4.2.3.     Ocena wartości hodowlanej     414
4.2.4.     Selekcja i dobór do kojarzeń          416
4.2.5.     Nowe cechy     417

4.3.     Drób          418
4.3.1.     Cele hodowlane i uwarunkowania hodowli ras mięsnych          418
4.3.2.     Cele hodowlane i uwarunkowania hodowli kur nieśnych          419
4.3.3.     Strategie doskonalenia i ocena wartości hodowlanej  – kury mięsne     420
4.3.4.     Strategie doskonalenia i ocena wartości hodowlanej  – kury nieśne     421

4.4.     Bydło mięsne     423
4.4.1.     Uwarunkowania i organizacja hodowli     423
4.4.2.     Cele hodowlane i strategie doskonalenia     424
4.4.3.     Ocena wartości hodowlanej i selekcja          424

Bibliografia          427
Skorowidz          441

452 strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022