|
METODY I PROGRAMY HODOWLI ZWIERZĄT
STRABEL T. wydawnictwo: PWN , rok wydania 2024, wydanie Icena netto: 149.90 Twoja cena 142,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Metody i programy hodowli zwierząt
W książce przedstawiono
zagadnienia związane z metodami doskonalenia genetycznego zwierząt,
rozszerzone o przykłady ich zastosowania w programach hodowlanych dla
bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej i drobiu.
Minimalna wiedza z zakresu dziedziczenia i statystyki jest wprowadzona
jako tło umożliwiające zrozumienie mechanizmów i narzędzi
wykorzystywanych w pracy hodowlanej. Dobór licznych
schematów, wykresów i tabel ułatwia przyswojenie
wiedzy oraz na licznych przykładach praktycznych demonstruje skutki jej
stosowania. Wiedza prezentowana jest w kontekście ciągłych zmian w
produkcji zwierzęcej i wskazuje na potrzebę dostosowania
celów hodowlanych do oczekiwań społecznych, aby dalszy
rozwój hodowli czynił ją jeszcze bardziej
zrównoważoną.
Zagadnienia omawiane w podręczniku wprowadzane są stopniowo,
rozpoczynając od podstaw dziedziczenia, zmienności cech i podobieństwa
genetycznego, aby przedstawić kluczowe pojęcie selekcji. Następnie są
rozwijane o wiedzę z zakresu wartości hodowlanej, w tym genomowej
wartości hodowlanej, która stanowi podstawę selekcji
genomowej i jest standardem w doskonaleniu wielu ras i
gatunków zwierząt gospodarskich. Podręcznik zawiera
również informacje na temat zasad prowadzenia doboru do
kojarzeń i krzyżowania, korzyści z coraz powszechniej stosowanych
biotechnik rozrodu oraz obszarów poszerzającej się
współpracy międzynarodowej.
Poszczególne elementy programów hodowlanych są
rozwinięciem wcześniej wprowadzonych zagadnień. Przystępnie
przedstawiono wiele podejść wykorzystywanych w zaawansowanych
programach hodowlanych do maksymalizacji postępu hodowlanego i
minimalizacji negatywnych skutków selekcji. Nie brakuje
także informacji na temat zasad optymalizacji programów
hodowlanych, organizacji hodowli oraz edukacji i doradztwa hodowlanego.
Przedmowa XIII
Podziękowania
XV
Wykaz wybranych akronimów
XVII
1. Uwarunkowania
hodowli zwierząt
1
1.1. Przesłanki społeczno-ekonomiczne
rozwoju hodowli
1
1.2. Początki, rozwój
wiedzy i efekty doskonalenia
6
1.2.1. Pierwsze metody i pierwsi hodowcy 6
1.2.2. Osiągnięcia doskonalenia
zwierząt 9
1.2.3. Inne skutki hodowli
zwierząt 10
1.3. Współczesne
wyzwania hodowli zrównoważonej
11
1.3.1. Zrównoważony
rozwój
11
1.3.2.
Ekonomika
14
1.3.3.
Środowisko
14
1.3.4.
Społeczeństwo
16
1.3.5. Hodowla
zrównoważona 17
2. Podstawy
genetycznego doskonalenia zwierząt
23
2.1. Podstawy
dziedziczenia
23
2.1.1. Nośniki informacji
genetycznej
23
2.1.2. Przekazywanie kodu
genetycznego 24
2.1.3. Powstawanie nowych
organizmów 29
2.1.4.
Współdziałanie alleli i
dziedziczenie
30
2.1.5. Rodzice a potomstwo 31
2.1.6. Inne zjawiska tłumaczące
mechanizm dziedziczenia
34
2.1.7. Zmiana frekwencji
alleli 35
2.1.7.1. Dryf genetyczny 35
2.1.7.2. Mutacje 36
2.1.7.3. Migracje 36
2.1.8. Selekcja
naturalna 36
2.1.9. Genom i markery
genetyczne
37
2.2.
Cechy i ich podziały
40
2.2.1. Cechy zwierząt
gospodarskich 40
2.2.2. Zmienność
cech 41
2.2.3. Podstawowe składowe
zmienności 47
2.2.4. Zależności między
genotypem, środowiskiem a fenotypem
49
2.2.5.
Odziedziczalność
51
2.2.6. Inne składowe zmienności
56
2.2.7. Szacowanie wskaźnika
odziedziczalności 58
2.2.8. Błąd oszacowania
wskaźnika odziedziczalności 64
2.2.9. Zależności między
cechami 65
2.2.10. Szacowanie
współczynnika korelacji
genetycznej
69
2.2.11. Błąd szacowania
współczynnika korelacji
genetycznej
71
2.2.12.
Powtarzalność
71
2.2.13. Szacowanie
współczynnika powtarzalności
73
2.2.14. Cechy i ich parametry w
populacji 75
2.3.
Genetyczne podobieństwo zwierząt i kojarzenie w czystości
rasy
80
2.3.1. Rodowody i
pokrewieństwo
80
2.3.2.
Inbred
84
2.3.3. Obliczanie
współczynnika inbredu
87
2.3.4. Skutki
inbredu
88
2.3.5. Spokrewnienie 91
2.3.6. Obliczanie wielkości
spokrewnienia addytywnego
93
2.3.7. Macierz spokrewnień
addytywnych
95
2.3.8. Outbred 97
2.3.9. Inbred i spokrewnienie
molekularne 98
2.3.10. Inbred stary i
nowy 101
2.3.11. Inbred w populacjach
niepodlegających selekcji
102
2.4.
Podstawy selekcji i jej konsekwencje
103
2.4.1. Podstawy
selekcji
103
2.4.2. Różnica
selekcyjna i reakcja na selekcję
105
2.4.3. Ostrość selekcji i
odstęp międzypokoleniowy 108
2.4.4. Dokładność
selekcji
112
2.4.5. Rodzaje selekcji na
cechy ilościowe 115
2.4.6. Addytywne genetyczne
odchylenie standardowe 118
2.4.7. Skutki
selekcji
118
2.4.8. Skorelowana reakcja na
selekcję
122
2.5. Wartość
hodowlana i jej dokładność
124
2.5.1. Pojęcie wartości
hodowlanej 124
2.5.2. Szacowanie
wpływów alleli 124
2.5.3. Podstawowe własności
ocen wartości hodowlanej
130
2.5.4. Podstawy oceny wartości
hodowlanej 132
2.5.5. Indeks rodowodowy a
indeks rodzicielski
134
2.5.6. Oczekiwana wartość
użytkowa potomstwa 136
2.5.7. Dokładność selekcji
opartej na fenotypie własnym
139
2.5.8. Znaczenie informacji od
krewnych
140
2.5.9. Indeks
selekcyjny
142
2.5.10. Obliczanie wag indeksu
selekcyjnego
145
2.5.11. Rodzaje
indeksów selekcyjnych
148
2.5.11.1. Klasyczny indeks
selekcyjny
149
2.5.11.2. Indeks
ekonomiczny 149
2.5.11.3. Indeks
syntetyczny
149
2.5.11.4. Indeks
zbiorczy
149
2.5.12. Dokładność indeksu
selekcyjnego
150
2.5.13. Czynniki warunkujące
dokładność konwencjonalnych wartości
hodowlanych
158
2.5.14. Zmienność ocen wartości
hodowlanej 159
2.5.15. Zmienność wartości
hodowlanych potomstwa 163
2.6. Ocena
wartości hodowlanej
164
2.6.1. Początki oceny wartości
hodowlanej 164
2.6.2. Eliminacja
wpływów niegenetycznych
165
2.6.3. Definiowanie grup
jednoczesnego porównania
168
2.6.4. Stacje
testowe 171
2.6.5. Metoda
BLUP
171
2.6.6. Źródła
informacji w metodzie BLUP
177
2.6.6.1. Ocena na
potomstwie 178
2.6.6.2. Ocena z udziałem
krewnych bocznych
179
2.6.7. Selekcja z udziałem
BLUP
180
2.6.8. Modele oceny wartości
hodowlanej 182
2.6.8.1. Modele
wielocechowe 182
2.6.8.2. Modele
powtarzalnościowe i z losowymi regresjami 184
2.6.8.3. Modele z efektami
matczynymi 185
2.6.8.4. Grupy nieznanych
rodziców
185
2.6.8.5. Modele oceny
wielorasowej 186
2.6.8.6. Uwzględnianie inbredu
w czasie oceny wartości hodowlanej
186
2.6.8.7. Ocena przy dużej
ilości informacji 187
2.6.9. Ocena
komponentów wariancji dla złożonych
modeli
187
2.7.
Ekonomika w hodowli zwierząt
188
2.7.1. Źródła
kosztów i zysków w
hodowli 188
2.7.2. Uwzględnianie ekonomiki
w celu hodowlanym 190
2.7.3. Indeks
ekonomiczny 191
2.7.4. Wyznaczanie wag indeksu
ekonomicznego 192
2.7.5. Indeks ekonomiczny na
bazie wartości hodowlanych
194
2.8. Selekcja
i sposoby jej prowadzenia
194
2.8.1. Uwarunkowania
prowadzenia selekcji
194
2.8.2. Selekcja na cechy
ilościowe 196
2.8.3. Genetyczna
różnica selekcyjna
199
2.8.4. Selekcja na cechy o
prostym dziedziczeniu
200
2.8.5. Jednoczesne doskonalenie
wielu cech 204
2.8.5.1. Selekcja z udziałem
indeksów wielocechowych
204
2.8.5.2. Niezależne poziomy
brakowania a indeksy selekcyjne
206
2.9.
Selekcja wspomagana markerami
208
2.9.1. Założenia selekcji
wspomaganej markerami
208
2.9.2. Genomowa wartość
hodowlana 212
2.9.3. Obliczanie genomowej
wartości hodowlanej 216
2.9.3.1.
GBLUP
216
2.9.3.2.
SNP-BLUP
217
2.9.3.3. Metoda jednego
kroku
217
2.9.3.4. Inne aspekty oceny
genomowej wartości hodowlanej
218
2.9.4. Walidacja oceny
genomowej 219
2.9.5. Dokładność genomowej
wartości hodowlanej 221
2.9.6. Optymalizacja oceny
genomowej wartości hodowlanej
223
2.9.7. Pozyskiwanie genomowych
wartości hodowlanych 224
2.9.7.1.
Mikromacierze
224
2.9.7.2. Imputacja 225
2.9.7.3. Organizacja pobierania
materiału genetycznego
225
2.9.8. Korzyści z genotypowania
i skutki selekcji genomowej
227
2.9.8.1. Tempo postępu
genetycznego
228
2.9.8.2. Zmiana dokładności
oceny wartości hodowlanej
229
2.9.8.3. Ostrość selekcji 231
2.9.8.4. Skrócenie
odstępu międzypokoleniowego
232
2.9.8.5. Wykorzystanie
zmienności mendlowskiej 233
2.9.8.6. Wzrost
zinbredowania
234
2.9.8.7. Doskonalenie nowych
cech 234
2.9.8.8. Ściślejsza kontrola
prowadzonych rodowodów
234
2.9.8.9. Dokładniejsze
monitorowanie zmian w populacjach
235
2.9.8.10. Zmiana frekwencji
alleli 235
2.9.8.11. Obniżanie zmienności
genetycznej
235
2.9.8.12. Dobór do
kojarzeń
236
2.9.8.13. Selekcja genomowa a
małe populacje 236
2.9.8.14. Inne
zmiany 238
2.9.9. Selekcja genomowa a
zrównoważony rozwój
238
2.9.10. Utrzymanie oceny
genomowej 239
2.9.11. Poszukiwanie QTL 240
2.9.12. Wykorzystanie sekwencji
DNA w ocenie wartości hodowlanej
243
2.10.
Dobór do kojarzeń i krzyżowanie
244
2.10.1. Rola doboru do kojarzeń
244
2.10.2. Dobór do
kojarzeń a postęp genetyczny
245
2.10.3. Dobór do
kojarzeń a zinbredowanie
247
2.10.4. Dobór do
kojarzeń a wady genetyczne
248
2.10.5. Dobór do
kojarzeń i selekcja
249
2.10.6.
Krzyżowanie
249
2.10.6.1.
Heterozja
249
2.10.6.2. Komplementarność
populacji 251
2.10.6.3. Systemy
krzyżowania
252
2.10.6.4. Krzyżowanie a
rozpowszechnianie postępu genetycznego
253
2.10.7. Tworzenie nowych
ras 253
2.10.7.1. Nowe
rasy 253
2.10.7.2. Rasy
syntetyczne
254
2.11. Biotechniki rozrodu w
doskonaleniu genetycznym
254
2.11.1. Przesłanki do
stosowania biotechnik rozrodu 254
2.11.2. Sztuczne
unasienianie 256
2.11.3. Przenoszenie i
pozyskiwanie zarodków
258
2.11.4. Seksowanie nasienia i
zarodków
260
2.11.5. Klonowanie 263
2.12. Współpraca
międzynarodowa w hodowli zwierząt
264
2.12.1. Współpraca w
zakresie kontroli użytkowości
265
2.12.2. Współpraca w
zakresie oceny wartości hodowlanej
266
2.12.2.1. Podnoszenie jakości
oceny wartości hodowlanej 266
2.12.2.2.
Współdzielenie populacji
referencyjnej
267
2.12.2.3. Międzynarodowa
współpraca naukowa i
organizacyjna
267
2.12.2.4. Współpraca
w celu rozszerzania ocenianej populacji
268
2.12.3. Międzynarodowa ocena
wartości hodowlanej 268
2.12.3.1.
Interbull
268
2.12.3.2.
Interbeef
271
2.12.3.3. Intergenomics 272
2.12.3.4. InterGenomics
Holstein 272
2.12.3.5. Genomowe wartości
hodowlane dla małych populacji 272
2.12.4. Jedno zwierzę
– różne wartości
hodowlane 272
2.13. Interakcja
genotyp–środowisko
274
2.13.1. Perspektywa
międzynarodowa
274
2.13.2. Perspektywa
lokalna 276
3. Programy
hodowlane
279
3.1.
Pojęcie programu hodowlanego 279
3.2. Strategie
hodowlane 279
3.2.1. Selekcja między
rasami 281
3.2.2.
Krzyżowanie
281
3.2.3. Selekcja w ramach
ras 282
3.3. Wybór strategii
doskonalenia 282
3.4. Organizacja pracy
hodowlanej 284
Ad I. Cel hodowlany 285
1. Formułowanie celu
hodowlanego
285
2. Doskonalone
cechy 289
3. Rola czasu w programach
hodowlanych
290
4. Liczba cech w programie
hodowlanym 291
5. Indeksy ekonomiczne w
praktyce
292
6. Tworzenie
indeksów życzeniowych
294
7. Interpretacja wag w
indeksach syntetycznych
296
8. Historia rozwoju
celów hodowlanych na przykładzie bydła
mlecznego 296
Ad II. System gromadzenia
danych (ocena wartości użytkowej)
300
1. Zakres i sposób
gromadzenia informacji 300
2. Nowe
technologie
304
3. Wykorzystanie technologii
sztucznej inteligencji
306
4. Jakość gromadzonych
informacji 308
Ad III. Metody i narzędzia oceny wartości
hodowlanej 310
1. Procedura oceny wartości
hodowlanej 312
2. Wyrażanie wartości
hodowlanej
314
3. Publikowanie
wyników oceny wartości
hodowlanej
318
4. Obciążenie oceny wartości
hodowlanych
323
5. Ośrodki obliczeniowe 324
6. Utrzymanie i
rozwój systemów oceny wartości
hodowlanej 324
Ad IV. Selekcja i
dobór do kojarzeń 326
1. Ścieżki
selekcyjne
326
2. Hodowla
zarodowa
328
3. Dobór do kojarzeń
a selekcja
330
4. Optymalny udział
przodków
335
5. Dobór do kojarzeń
w praktyce
337
6. Genetyczne zarządzanie
stadem 338
7. Komponenty warunkujące
użytkowość mieszańców
339
8. Szacowanie podstawowych
komponentów warunkujących użytkowość
mieszańców 341
9. Przewidywanie użytkowości
mieszańców 343
10. Systemy krzyżowania 344
11. Ograniczanie zinbredowania
351
Ad V. Struktura przekazywania
uzyskanego postępu do populacji produkcyjnej 357
Ad VI. Następstwa prowadzenia pracy hodowlanej i ich monitorowanie 360
1. Zmiana wartości
hodowlanej 361
2. Zmniejszanie zmienności
genetycznej
364
3. Wzrost poziomu
zinbredowania
367
4. Wady genetyczne i ich
rozprzestrzenianie
371
5. Skutki
ekonomiczne 374
6. Monitorowanie
skutków pracy hodowlanej 375
3.5. Programy
hodowlane MOET i hodowli zachowawczej 378
3.5.1. Programy hodowlane
MOET 378
3.5.2. Programy hodowli
zachowawczej
381
3.6.
Organizacja hodowli
382
3.6.1. Uczestnicy
programów hodowlanych
382
3.6.2. Uregulowania prawne 386
3.7. Projektowanie
i optymalizacja programów hodowlanych
388
3.7.1. Projektowanie
programów hodowlanych 388
3.7.2. Struktura
programów hodowlanych
389
3.7.2.1. Zdolności
reprodukcyjne
390
3.7.2.2. Infrastruktura
społeczna 390
3.7.2.3. Cel
hodowlany 392
3.7.2.4. Doskonalone cechy 392
3.7.2.5. Parametry
cech 392
3.7.2.6. Interakcja
genotyp–środowisko 393
3.7.3. Optymalizacja i
rozwój programów
hodowlanych
393
3.7.3.1. Przesłanki do
ulepszania programów hodowlanych 393
3.7.3.2. Wykorzystanie
programów symulacyjnych
395
3.7.4. Czynniki ograniczające
ostrość selekcjii skuteczność programów hodowlanych 396
3.8. Edukacja
i doradztwo hodowlane
397
3.8.1. Potrzeba
kształcenia 397
3.8.2. Edukacja
rolnicza
398
3.8.3. Doradztwo
hodowlane 399
3.8.3.1. Obszary do
doskonalenia 399
3.8.3.2. Podmioty
realizujące
400
4. Doskonalenie
wybranych gatunków zwierząt
gospodarskich
401
4.1.
Bydło mleczne
401
4.1.1.
Uwarunkowania
401
4.1.2. Cel hodowlany i ocena
użytkowości 402
4.1.3. Ocena wartości
hodowlanej 405
4.1.4. Selekcja genomowa i
ścieżki doskonalenia 406
4.1.5. Krzyżowanie 409
4.1.6. Efekty
doskonalenia 410
4.2. Trzoda chlewna 410
4.2.1. Organizacja, cele
hodowlane i ocena użytkowości
410
4.2.2.
Krzyżowanie
413
4.2.3. Ocena wartości
hodowlanej 414
4.2.4. Selekcja i
dobór do kojarzeń
416
4.2.5. Nowe
cechy 417
4.3. Drób
418
4.3.1. Cele hodowlane i
uwarunkowania hodowli ras mięsnych
418
4.3.2. Cele hodowlane i
uwarunkowania hodowli kur nieśnych
419
4.3.3. Strategie doskonalenia i
ocena wartości hodowlanej – kury
mięsne 420
4.3.4. Strategie doskonalenia i
ocena wartości hodowlanej – kury
nieśne 421
4.4. Bydło
mięsne 423
4.4.1. Uwarunkowania i
organizacja hodowli 423
4.4.2. Cele hodowlane i
strategie doskonalenia 424
4.4.3. Ocena wartości
hodowlanej i selekcja
424
Bibliografia
427
Skorowidz
441
452 strony, Format:
16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|