|
RECEPTUROWANIE KOSMETYKÓW I PROCES ICH WDROŻENIA
UZDROWSKA K. wydawnictwo: PWN , rok wydania 2023, wydanie Icena netto: 129.20 Twoja cena 122,74 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia
Recepturowanie
kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej
i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych
kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europejski.
Publikacja służy
również rozstrzyganiu wszelkich niejasności dotyczących
oznakowania produktów kosmetycznych, a tym samym właściwego
czytania treści ich etykiet, kryteriów certyfikacji
kosmetyków naturalnych i wegańskich oraz faktów i
mitów dotyczących testów kosmetyków na
zwierzętach. Jest to zbiór fundamentalnej wiedzy na temat
formułowania receptur nowych kosmetyków, stanowiący wartość
dydaktyczną zwłaszcza dla początkujących technologów.
Nadrzędnym celem książki jest propagowanie rzetelnych informacji o
recepturowaniu i wdrażaniu na rynek kosmetyków.
Publikacja skierowana jest głównie do studentów
kierunków związanych z chemią kosmetyczną, technologią
produkcji kosmetyków oraz kosmetologią,
profesjonalistów z branży kosmetycznej chcących pogłębić
swoją wiedzę w tematyce projektowania kosmetyków,
właścicieli marek kosmetycznych oraz konsumentów chcących
zrozumieć tajniki dotyczące rynku kosmetycznego. Czytelnicy krok po
kroku poznają proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek, doboru
opakowań i fizykochemicznych formach kosmetycznych, co jest
szczególnie ważne dla osób marzących o marce
własnej.
1. Słowo wstępne
1
2.
Wprowadzenie
3
3. Projektowanie
produktów kosmetycznych – kluczowe pojęcia i
ciekawostki
. 7
3.1. Definicja produktu kosmetycznego oraz klasyfikacja
kosmetyków ze względu na
funkcje
9
3.2. Podstawa prawa kosmetycznego w Unii Europejskiej i w
Polsce 11
3.3. „Dystrybutor” a „osoba
odpowiedzialna” w pojęciu unijnego prawa
kosmetycznego
. 13
3.4. Fizykochemiczne formy
kosmetyczne
. 16
3.5. Dobór opakowań do fizykochemii i rodzaju
kosmetyku 19
4. Recepturowanie
kosmetyków
. 25
4.1. Technologia wytwarzania
kosmetyków
27
4.2. Wytyczne do stworzenia nowej receptury
kosmetycznej . 29
4.3. Aspekty prawne recepturowania kosmetyków –
substancje
dopuszczone do stosowania w kosmetykach oraz substancje
dopuszczone do stosowania z zastrzeżeniem określonych
ograniczeń
. 31
4.4. Europejska baza składników kosmetyków
CosIng
32
4.5. Recepturowanie
roztworów
. 34
4.6. Recepturowanie hydrożeli i
oleożeli
. 39
4.6.1. Reologia mas
kosmetycznych
. 49
4.7. Recepturowanie
emulsji
53
4.7.1. Charakterystyka układów
emulsyjnych
59
4.7.2. Podział emulsji
kosmetycznych
60
4.7.3. Otrzymywanie układów
emulsyjnych
61
4.7.4. Metody identyfikacji typu otrzymanej
emulsji . 64
4.8. Recepturowanie kosmetyków
myjących
. 65
4.8.1. Mechanizm usuwania brudu przez detergenty i
mydła . 73
4.9. Recepturowanie kosmetyków
promieniochronnych
. 77
4.9.1. Fototypy
skóry
81
4.9.2. Rodzaje filtrów
UV
81
4.9.3. Wskazówki dotyczące recepturowania
kosmetyków
przeciwsłonecznych
83
4.9.4. Skuteczność ochrony przeciwsłonecznej według wskaźnika
SPF
84
4.10. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości w
przemyśle
kosmetycznym
87
5. Weryfikacja
stabilności otrzymanych formulacji kosmetycznych
91
5.1. Typy stabilności formulacji kosmetycznych oraz ich znaczenie dla
jakości
produktu
92
5.2. Stabilność mikrobiologiczna – metody
weryfikacji
. 94
5.3. Stabilność termiczna – istota i uwarunkowania
wykonywania testów przyspieszonego
starzenia
. 102
5.4. Stabilność
mechaniczna
104
5.5.
Fotostabilność
105
5.6. Stabilność emulsji
kosmetycznych
. 106
6. Uwarunkowania
skuteczności działania kosmetyków
113
6.1. Budowa i fizjologia
skóry
114
6.2. Drogi przenikania substancji bioaktywnych w głąb
skóry . 116
6.3. Charakterystyka przenikania
przeznaskórkowego
119
6.4. Mechanizmy przezkomórkowego przenikania
składników
aktywnych
120
6.5. Mechanizm międzykomórkowego przenikania
składników
aktywnych
121
6.6. Uwarunkowania skuteczności przenikania składników
biologicznie czynnych przez
skórę
. 121
7. Kosmetyki naturalne i
wegańskie
. 129
7.1. Rynek kosmetyków naturalnych i
wegańskich
. 130
7.2. Obliczanie stopnia naturalności kosmetyków –
Norma ISO
16128
. 131
7.3. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i
wegańskich
134
8. Proces wdrożenia
nowego kosmetyku na rynek krok po kroku
141
8.1. Jak poprawnie zgromadzić dossier produktu kosmetycznego
–
PIF
. 142
8.2. Badania wdrożeniowe produktów
kosmetycznych
. 146
8.3. Istota oceny bezpieczeństwa produktu kosmetycznego
oraz proces rejestracji kosmetyku w portalu
CPNP
. 148
8.4. Opcjonalne badania skuteczności działania produktów
kosmetycznych
. 155
8.5. Testowanie produktów kosmetycznych na zwierzętach
– fakty i
mity
. 158
9. Oznakowanie
produktów kosmetycznych
161
9.1. Wymagania prawne oznakowania produktu
kosmetycznego . 162
9.2. Tworzenie składu jakościowego na etykietę
kosmetyku
163
9.3. Jak interpretować skład jakościowy produktu
kosmetycznego . 165
9.4. Deklaracje marketingowe na opakowaniu
kosmetyku
166
9.5. Symbole graficzne stosowane na opakowaniach
kosmetyków 173
10. Pozostałe aspekty
bezpieczeństwa produktów kosmetycznych
. 177
10.1. Jakość mikrobiologiczna produktu
kosmetycznego
178
10.2. Odczyn i pH kosmetyku – jakie powinny być i jak je
zweryfikować? Regulatory
pH
180
10.2.1. Jak samodzielnie zweryfikować odczyn
kosmetyku? . 181
10.2.2. Regulatory
pH
182
10.3. Mikroelementy i makroelementy a problem metali ciężkich w
kosmetykach
. 186
10.4. System szybkiej wymiany informacji o produktach niebezpiecznych
–
RAPEX
. 190
Bibliografia
191
O
Autorze
195
204 strony, Format:
16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|