|

WSPÓŁCZESNE WYZWANIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO
KLUSEK T. ŁUKASIEWICZ K. PIETRZAK P. SOBCZAK-MALITKA W. wydawnictwo: CEDEWU , rok wydania 2025, wydanie Icena netto: 61.39 Twoja cena 58,32 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Współczesne wyzwania bezpieczeństwa żywnościowego
Bezpieczeństwo
żywnościowe jest jednym z największych wyzwań współczesnego
świata, o kluczowym znaczeniu dla naszej egzystencji. Dlatego tak ważne
jest podejmowanie wszelkich działań mających wpływ nie tylko na jego
obecny, ale i przyszły stan, dających możliwość identyfikacji
związanych z nim zagrożeń, źródeł ich powstawania oraz
sposobów eliminacji.
Monografia jest
przeznaczona dla szerokiego grona Czytelników.
Kolejne jej rozdziały
poświęcone zostały takim zagadnieniom jak:
• specyfika,
wymiary i uwarunkowania bezpieczeństwa żywnościowego,
• przegląd
literatury w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego,
• wyzwania
sektora rolno-spożywczego związane z zapewnieniem bezpieczeństwa
żywnościowego,
• działalność
szkół wyższych na rzecz popularyzacji bezpieczeństwa
żywnościowego.
Wstęp 7
Rozdział 1
Bezpieczeństwo
żywnościowe - specyfika, wymiary, uwarunkowania 9
1.1. Ogólna koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego 9
1.2. Warunki bezpieczeństwa żywnościowego 11
1.3. Wymiary bezpieczeństwa żywnościowego 13
1.4. Pomiar bezpieczeństwa żywnościowego - metody i wskaźniki 17
1.5. Samowystarczalność żywnościowa 20
1.6. Bezpieczeństwo żywności jako element bezpieczeństwa żywnościowego
22
1.6.1. Ogólna koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego 23
1.6.2. Sfery zagrożeń bezpieczeństwa żywności 25
1.6.3. Urzędowa kontrola żywności 30
Rozdział 2
Bezpieczeństwo
żywnościowe - systematyczny przegląd literatury 33
2.1. Wprowadzenie 33
2.2. Systematyczny przegląd literatury - metoda 37
2.3. Wyniki badania w ramach systematycznego przeglądu literatury 40
2.3.1. Podejście ilościowe 40
2.3.2. Podejście jakościowe 48
Rozdział 3
Bezpieczeństwo
żywnościowe jako wyzwanie sektora rolno-spożywczego 51
3.1. Wprowadzenie 51
3.2. Kluczowe wyzwania i zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego 53
3.3. Potencjalne kierunki zmian mające na celu uzyskanie stabilności w
zakresie bezpieczeństwa żywnościowego 66
Rozdział 4
Działalność
szkół wyższych w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego 79
4.1. Zrównoważony rozwój i
zrównoważony uniwersytet - ujęcie teoretyczne 79
4.2. Działalność publikacyjna polskich szkół wyższych na
rzecz bezpieczeństwa żywnościowego 85
4.3. Działalność dydaktyczna polskich szkół wyższych na
rzecz bezpieczeństwa żywnościowego 92
4.4. Współpraca krajowa i międzynarodowa polskich
szkół wyższych na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego 95
Zakończenie 99
Bibliografia 105
Spis tabel 121
Spis rysunków 123
124 strony, Format:
16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|