|
BIOTECHNOLOGIA DROBNOUSTROJÓW W LABORATORIUM I W PRAKTYCE
DŁUGOŃSKI J. RED. wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2020, wydanie Icena netto: 65.80 Twoja cena 62,51 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Biotechnologia
drobnoustrojów w laboratorium i w praktyce
Teoria, ćwiczenia i
pracownie specjalistyczne
Biotechnologia,
w tym biotechnologia drobnoustrojów, jest nowoczesnym i
dynamicznie rozwijającym się obszarem wiedzy, integrującym osiągnięcia
wielu dyscyplin naukowych z ich zastosowaniem w praktyce, w
różnych obszarach działalności człowieka. Prezentowana
publikacja odzwierciedla te relacje. Impulsem do przygotowana tej
pozycji wydawniczej były przede wszystkim dwie książki opracowane
uprzednio pod redakcją naukową Jerzego Długońskiego: Biotechnologia
mikrobiologiczna. Ćwiczenia i pracownie specjalistyczne (Wydawnictwo
Uniwersytetu Łódzkiego, 1997) oraz Microbial Biodegradation:
From Omics to Function and Application (Caister Academic Press, 2016).
Oprócz zagadnień stanowiących podstawę biotechnologii
drobnoustrojów, takich jak metody pozyskiwania i hodowli
mikroorganizmów czy zastosowanie ich w przemyśle i ochronie
środowiska, uwzględniono nowoczesne techniki analityczne określane
ogólnym skrótem „omics”, a
także techniki cyfrowe wykorzystywane do rejestrowania niekorzystnych
zmian zachodzących w środowisku, w tym będących skutkiem szkodliwej
działalności bakterii i grzybów. Dołączono też kolorowy
atlas (rozdział 8) zawierający zdjęcia makroskopowe i mikroskopowe
grzybów omawianych w poszczególnych rozdziałach.
Podręcznik został przygotowany z wykorzystaniem wieloletniego
doświadczenia naukowego i dydaktycznego autorów,
prowadzących zajęcia na różnych kierunkach i specjalnościach
nauk przyrodniczych. Zaowocowało to interdyscyplinarnym charakterem
publikacji i pozwala sądzić, że będzie ona przydatna nie tylko
doktorantom i studentom kierunków biotechnologia i
mikrobiologia, lecz także ochrona środowiska, biotechnologie
ekologiczne, ekomiasto, biomonitoring, rewitalizacja miast, jak
również wszystkim zainteresowanym możliwością zastosowania
najnowszych osiągnięć tych obszarów nauki w praktyce.
Wprowadzenie
(J. Długoński) / 11
Wstęp do wydania podręcznika Biotechnologia mikrobiologiczna. Ćwiczenia
i pracownie specjalistyczne z 1997 roku (J. Długoński) / 15
1. Metody
pozyskiwania, hodowli, doskonalenia i przechowywania
drobnoustrojów o znaczeniu przemysłowym
/ 17
1.1. Ogólna charakterystyka drobnoustrojów
wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych (J. Długoński) / 19
1.2. Pozyskiwanie drobnoustrojów przydatnych w procesach
mikrobiologicznych (J. Długoński, K. Lisowska, N. Wrońska, K. Zawadzka,
A. Felczak) / 21
1.3. Metody hodowli oraz stabilizacji drobnoustrojów w
warunkach tlenowych (z uwzględnieniem bioreaktorów i
immobilizacji w żelach) (J. Długoński, P. Bernat, K. Lisowska, S.
Walisch) / 35
1.4. Hodowla drobnoustrojów w warunkach beztlenowych (M.
Krupiński) / 49
1.5. Protoplasty grzybów: otrzymywanie, właściwości,
zastosowanie (J. Długoński, K. Paraszkiewicz, M. Słaba, K. Milczarek) /
56
1.6. Doskonalenie szczepów – mutageneza, fuzja i
elektroporacja protoplastów (J. Długoński, D. Wilmańska, S.
Różalska, K. Lisowska, K. Milczarek) / 61
1.7. Sposoby przechowywania szczepów przemysłowych (K.
Zawadzka, N. Wrońska, S. Walisch, K. Milczarek, D. Wilmańska) / 77
Literatura / 84
2. Podstawy
nowoczesnych technik wykorzystywanych w biotechnologii
mikrobiologicznej i naukach pokrewnych
/ 89
2.1. Mikroskopia konfokalna, fluorescencyjna i spektrofluorymetria (S.
Różalska) / 91
2.2. Techniki izotopowe (izotopy promieniotwórcze) (J.
Długoński, S. Różalska) / 100
2.3. Chromatografia (R. Szewczyk) / 103
2.4. Spektrometria mas (R. Szewczyk) / 116
2.5. Absorpcyjna spektrometria atomowa (M. Słaba) / 127
2.6. Nowoczesne techniki cyfrowe stosowane do rejestrowania zmian
zachodzących w środowisku (A. Długoński) / 132
Literatura / 140
3. Określanie
przynależności taksonomicznej drobnoustrojów
/ 143
3.1. Genotypowe techniki różnicowania i identyfikacji
bakterii (M. Krupiński) / 145
3.2. Grzyby należące do Mucoromycota, Ascomycota i Basidiomycota
– cechy morfologiczne, biochemiczne i analiza genetyczna (M.
Słaba, S. Różalska) / 163
3.3. Biotypowanie drobnoustrojów metodami LC-MS/MS i
MALDI-TOF/TOF (R. Szewczyk) / 183
Literatura / 197
4. Przemysłowe
wykorzystanie drobnoustrojów
/ 201
4.1. Procesy biosyntezy (J. Długoński) / 203
4.2. Procesy fermentacji (J. Długoński) / 257
4.3. Procesy biotransformacji (J. Długoński) / 292
Literatura / 304
5. Drobnoustroje
w ochronie środowiska i zdrowia człowieka
/ 313
5.1. Rewitalizacja zdegradowanych terenów zieleni miast (A.
Długoński) / 315
5.2. Analiza mikrobiologiczna skażonych środowisk –
sekwencjonowanie nowej generacji (S. Różalska) / 329
5.3. Biologiczne oczyszczanie ścieków / 336
5.4. Kompostowanie odpadów (A. Długoński, K. Lisowska) / 345
5.5. Wykorzystanie odpadów zieleni miejskiej do produkcji
energii w lokalnych biogazowniach i spalarniach oraz syntezy lakaz
grzybowych (A. Długoński, A. Góralczyk-Bińkowska) / 350
5.6. Biodegradacja toksycznych ksenobiotyków (J. Długoński)
/ 355
5.7. Mikrobiologiczna eliminacja metali ciężkich ze środowiska (M.
Słaba, J. Nykiel-Szymańska) / 384
5.8. Procesy detoksykacji skażonych środowisk. Testy toksykologiczne
(M. Krupiński) / 395
5.9. Wykorzystanie odpadów przemysłowych w biotechnologii
mikrobiologicznej (K. Paraszkiewicz, A. Góralczyk-Bińkowska,
A. Jasińska) / 401
5.10. Biodeterioracja wywołana przez grzyby (S. Różalska, M.
Słaba, A. Długoński) / 409
5.11. Charakterystyka i wykorzystanie enzymów
ligninolitycznych produkowanych przez grzyby w ochronie środowiska,
przemyśle i medycynie (A. Jasińska, A. Góralczyk-Bińkowska,
A. Długoński) / 417
5.12. Określanie właściwości przeciwdrobnoustrojowych makromolekuł
(dendrymery) i nowo syntetyzowanych związków srebra (A.
Felczak, K. Zawadzka) / 424
5.13. Grzyby entomopatogenne i ich wykorzystanie w biokontroli (S.
Różalska) / 429
5.14. Grzyby toksynotwórcze. Poszukiwanie i identyfikacja
aflatoksyn (K. Paraszkiewicz, M. Słaba, R. Szewczyk) / 434
Literatura / 445
6. Omics
w biotechnologii drobnoustrojów
/ 457
6.1. Proteomika w analizie mikrobiologicznej degradacji
ksenobiotyków (R. Szewczyk) / 459
6.2. Analiza metabolomiczna jako narzędzie służące do wielopoziomowej
charakterystyki procesu biodegradacji (R. Szewczyk) / 472
6.3. Zastosowanie lipidomiki w badaniu procesów detoksykacji
u drobnoustrojów (P. Bernat) / 478
6.4. Poszukiwanie biomarkerów w przemyśle i medycynie (R.
Szewczyk) / 485
6.5. Analiza ilościowa pestycydów – multimetody
(R. Szewczyk) / 490
Literatura / 497
7. Podłoża,
bufory (K. Milczarek, N.
Wrońska, A. Felczak) / 499
7.1. Podłoża / 501
7.2. Bufory / 519
Literatura / 521
8. Zdjęcia
makroskopowe i mikroskopowe szczepów grzybów
stosowanych w badaniach i w dydaktyce Katedry Mikrobiologii
Przemysłowej i Biotechnologii Uniwersytetu Łódzkiego
/ 523
8.1. Zdjęcia grzybów z hodowli prowadzonych w warunkach
laboratoryjnych (K. Milczarek, S. Różalska) / 525
8.2. Fotografie drzew i drewna porażonych przez grzyby ligninolityczne
(A. Długoński) / 556
Literatura / 569
Autorzy / 571
576
stron, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|