|
FRANCZYZA W PROCESIE TWORZENIA WARTOŚCI PRZEDSIĘBIORSTWA FRANCZYZODAWCY NA PRZYKŁADZIE BRANŻY GASTRONOMICZNEJ
JABŁOŃSKA Ż. wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 52.65 Twoja cena 50,02 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Franczyza w procesie tworzenia
wartości przedsiębiorstwa franczyzodawcy na przykładzie branży
gastronomicznej
Publikacja stanowi ważny
głos w dyskusji naukowej na temat rozwoju franczyzy w Polsce,
podkreślając jej znaczenie w procesie kreowania wartości
przedsiębiorstwa.
W Polsce taka działalność najczęściej jest wykorzystywana przez
franczyzobiorców jako sposób na
„sprawdzony biznes” gwarantujący łatwiejsze
zdobycie rynku oraz niższe ryzyko upadłości. Firmy, działając we
franczyzie, są w stanie znacznie szybciej wykreować swoją wartość
(zyskując udział w rynku, rozpoznawalną markę, lojalnych
klientów, korzystniejsze warunki zakupowe). W polskiej
literaturze istnieje luka badawcza na temat wpływu franczyzy na wartość
przedsiębiorstwa franczyzodawcy. Pojawia się więc potrzeba
przeanalizowania tego zagadnienia, a także prezentacji istniejących
mechanizmów. Wyniki przeprowadzonych badań stanowią cenne
źródło informacji zarówno dla
naukowców, jak i praktyków zainteresowanych
wdrażaniem franczyzy w biznesie.
Wprowadzenie
7
Rozdział I.
Istota i klasyfikacja franczyzy
13
1.1. Istota franczyzy – podstawowe założenia 13
1.2. Rodzaje franczyzy 16
1.3. Międzynarodowe i krajowe podstawy prawne regulujące prowadzenie
działalności franczyzowej 21
1.4. Franczyza a inne międzyorganizacyjne formy współpracy
gospodarczej 26
Rozdział II. Systemy franczyzowe w
świetle wybranych teorii ekonomii i zarządzania
31
2.1. Nowa ekonomia instytucjonalna wobec franczyzowej formy prowadzenia
działalności 31
2.2. Franczyza wobec organizacji sieciowych 39
Rozdział III. Rozwój
franczyzy w Polsce na tle innych krajów (ze
szczególnym uwzględnieniem branży gastronomicznej)
45
3.1. Rozwój koncepcji franczyzy w wybranych krajach 45
3.2. Rozwój franczyzy w Polsce 48
3.3. Charakterystyka gastronomicznych systemów franczyzowych
na tle sektora gastronomicznego w Polsce 53
Rozdział IV. Franczyza jako
szczególny model biznesu determinujący wartość
przedsiębiorstwa franczyzodawcy
59
4.1. Rola współczesnych modeli biznesu w zarządzaniu
przedsiębiorstwem 59
4.2. Mechanizmy kluczowe dla rozwoju systemów franczyzowych
75
4.3. Wpływ aktywów niematerialnych na wartość
przedsiębiorstwa franczyzodawcy 80
Rozdział V. Systemy
franczyzowe a wartość przedsiębiorstwa – wyniki badań własnych
93
5.1. Próba badawcza i metodyka badania 93
5.2. Wpływ franczyzy na wartość przedsiębiorstwa franczyzodawcy 98
5.3. Franczyza a alokacja ryzyka i kontroli 103
5.4. Budowanie marki a franczyza 108
5.5. Lojalność klientów 110
5.6. Franczyza a zdolności zakupowe przedsiębiorców 112
5.7. Franczyza a ekspansja zagraniczna 115
5.8. Analiza przypadku – restauracje Sphinx 117
Zakończenie 129
Bibliografia 133
Spis tabel 143
Spis rysunków 145
146
stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|