|
SKŁADNIKI OSOBLIWA CHEMIA TEGO CO JEMY I CZYM SIĘ SMARUJEMY
ZAIDAN G. wydawnictwo: MARGINESY , rok wydania 2022, wydanie Icena netto: 39.90 Twoja cena 37,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Składniki
Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się
smarujemy
George Zaidan, absolwent chemii
na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec
wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach
produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje
ciała.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co
się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami
tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy,
wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga?
Dzięki tej książce
poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne
produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest
szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na
ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy
diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na
słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z
radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy
pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi
o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno
prawdy?
Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na
mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko
użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać
w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.
Jeśli
sądziliście, że chemia może być naprawdę interesująca (a jest), ale nie
mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was.
George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, czytając opowieści
o cudach praktycznej, użytecznej nauki, a wszystko wytłumaczy na
przykładach genialnych porównań, które zrozumie
nawet jedenastolatek.
Daniel J. Levitin,
autor Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy
słuchasz muzyki
O
mój Boże, ta książka jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa,
napisana ciętym językiem i dodająca otuchy.
Kallie Moore,
prowadząca PBS Eons
Jeśli
chcecie dowiedzieć się prawdy o cheetosach, kremach z filtrem,
zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią,
zajrzyjcie do pełnych werwy Składników. Ale przede wszystkim
kupcie tę książkę, bo nauczy was myśleć jak błyskotliwy, oczytany i
diabelnie zabawny naukowiec.
Sam Kean, autor
Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu i Znikającej
łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści
Przedmowa 9
I.Po co to w
ogóle istnieje?
1. Przetworzona żywność szkodzi, prawda? 19
2. Rośliny próbują nas zabić 46
3. Mikroby próbują podebrać nam jedzenie 77
II. Jak bardzo nam to
szkodzi?
4. Dymiąca spluwa, czyli kilka słów o pewności 115
5. Spaleni słońcem, czyli kilka słów o mniejszej pewności 145
III.Zjeść tę chrupkę czy
nie?
6. Czy kawa jest eliksirem życia, czy krwią diabła? 189
7. Związki, czyli zawiłości matematyki 208
8. Co tak cuchnie na basenie? 233
9. Spóźniliście się na bardzo ważną randkę 258
10. Więc co mam robić? 285
Epilog 305
Dodatek: Czy modlitwa zmniejsza ryzyko zgonu? 311
Podziękowania 324
328 stron, Format:
14.0x21.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|