|
STAN PRZEDCUKRZYCOWY I CUKRZYCA TYPU 2 DIETA I STYL ŻYCIA KOMPENDIUM
CICHOCKA A. wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2023, wydanie Icena netto: 48.80 Twoja cena 46,36 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2
Dieta i styl życia
Kompendium
Zamieszczone w
książce zagadnienia są zgodne z najnowszymi rekomendacjami Polskiego
Towarzystwa Diabetologicznego 2022 i wspólnymi
rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i
Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2022.
Autorka
omówiła cele wyrównania gospodarki
węglowodanowej, gospodarki lipidowej, nadciśnienia tętniczego,
dotyczące redukcji masy ciała, zagrożenia zdrowotne i powikłania
związane ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, ich czynniki
ryzyka, zasady rozpoznawania, koszty leczenia. Przedstawiono jak zmianą
diety i zwiększeniem aktywności fizycznej osoby ze stanem
przedcukrzycowym mogą zmniejszyć u siebie ryzyko i wystąpienia cukrzycy
typu 2. Omówiono praktyczne wskazówki dotyczące
diety, opisano produkty oraz składniki zalecane i przeciwwskazane,
przedstawiono wiele tabel, podających ile tych składników
zawierają poszczególne produkty. Opisano zagadnienia
dotyczące wymienników węglowodanowych (WW),
wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), indeksu
glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG).
Pomocą w praktycznej
realizacji codziennej diety jest podanie 14 przykładowych
jadłospisów na 1500 kcal oraz opracowany przez autorkę
„Talerz całodziennej diety diabetyka”.
Książka zawiera ponad 100 pozycji piśmiennictwa, w tym wiele
najnowszych rekomendacji polskich i międzynarodowych medycznych
towarzystw naukowych.
"Układ
merytoryczny poradnika gwarantuje, że Czytelnicy zaczynający lekturę od
krótkiego zapoznania się z aktualną wiedzą teoretyczną,
zyskują podstawy do zrozumienia procesów chorobowych
występujących w przebiegu zaburzeń tolerancji węglowodanów,
a następnie otrzymują bardzo konkretne i praktyczne
wskazówki, jak powinni układać swoją dietę, z czego powinny
składać się ich posiłki, a jakich składników powinno być w
nich jak najmniej. Dzięki tym jadłospisom nauka zdrowego żywienia w
cukrzycy i w stanie przedcukrzycowym jest możliwie najprostsza, a także
wizualnie przyjemna.
Podsumowując, w swojej kolejnej książce A. Cichocka udowadnia, że
właściwe żywienie w zaburzeniach węglowodanowych jest w zasięgu każdej
osoby dotkniętej tymi problemami zdrowotnymi, a wiedza w tym zakresie
może być przekazywana w sposób rzetelny, na podstawie
aktualnych zaleceń ekspertów ze świata diabetologii, a
jednocześnie atrakcyjny dla oka, co znacznie zwiększa szansę trwałego
przyswojenia zdobytych dzięki lekturze „Stanu
przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2 – dieta
i
styl życia” informacji i wskazówek."
Prof. dr hab. n. med.
i n. o zdr. Leszek Czupryniak
Kierownik Kliniki
Diabetologii i Chorób Wewnętrznych
Warszawski
Uniwersytet Medyczny
152 strony, Format:
17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|