Dieta na insulinooporność
50 przepisów na pyszne dania, dzięki
którym uregulujesz poziom glukozy i insuliny we krwi
Insulinooporność – jak
rozwija się w organizmie?
Glukoza to główne paliwo w organizmie człowieka. Chociaż
jest ona tylko cząsteczką cukru, wymaga asystenta, który
otworzy dla niej drzwi do narządów, aby nie pozostawała w
krwiobiegu. Tym pomocnikiem jest insulina. Hormon, który ma
tylko jedno zadanie: utrzymać równowagę między poziomem
glukozy we krwi a resztą organizmu. Ktoś, kto jest wrażliwy na
insulinę, potrzebuje jej mniej, aby przywrócić poziom
glukozy we krwi do normy. Ktoś, kto potrzebuje więcej insuliny do
takiej regulacji, uważany jest za insulinoopornego. Jeśli ten stan w
organizmie się przedłuża, może rozwinąć się insulinooporność.
Kto może
zachorować na insulinooporność? Czy to pierwszy objawy cukrzycy lub
innej choroby autoimmunologicznej?
Jakie są przyczyny i objawy insulinooporności? Olbrzymią rolę odgrywa
zła dieta. Jedzenie gotowych dań, bogatych w węglowodany i rafinowany
cukier to częsty zapalnik dla insulinooporności. Ściśle z nią związane
są także zaburzenia hormonalne. Insulinooporność często towarzyszy
chorobie kobiecej, jaką jest zespół policystycznych
jajników (PCOS). Kolejną przyczyną zaburzeń w pracy insuliny
jest istniejący w organizmie stan zapalny, który może
prowadzić do chorób autoimmunologicznych. A objawy?
Zasadniczo są zbliżone do cukrzycy. Odczuwanie głodu po posiłku,
nadmierne wydalanie moczu, przewlekłe zmęczenie, podatność na infekcje,
a także otyłość brzuszna.
Dieta na
insulinooporność – co można jeść, a czego nie?
Jeśli właśnie zdiagnozowano u ciebie stan przedcukrzycowy,
insulinooporność albo chorobę kobiecą, jaką jest zespół
policystycznych jajników (PCOS), i zastanawiasz się, jak
powinno wyglądać leczenie tego typu zaburzeń hormonalnych, sięgnij po
tę książkę! Z niej dowiesz się, że podstawową kwestią w odwracaniu
insulinooporności są aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana
dieta. Jak wygląda dieta na insulinooporność? Co można jeść, a czego
nie? Pomocą w układaniu jadłospisu i listy zakupów służy
Autorka, która jest doświadczoną dietetyczką. Każdy z
proponowanych przez nią przepisów składa się z
węglowodanów złożonych, niewielkiej ilości lub braku
cukrów dodanych oraz znacznej ilości białka,
które pomoże ci ustabilizować poziom glukozy we krwi.
Wszystkie przepisy są bardzo proste, większość zawiera tylko kilka
składników, a więc nie będziesz miał poczucia, jakbyś
spędzał w kuchni cały dzień.
Proste
receptury, gotowe plany posiłków i poręczne listy
zakupów
Muffinki pieczarkowe z serem feta, Chrupiący kurczak w panierce z curry
i kokosa, Zielone smoothie z kiwi, Kulki mocy z imbirem, Pudding chia o
smaku placka dyniowego… Brzmi pysznie, prawda? Już
wkrótce takie dania mogą zagościć na twoim stole. Wystarczy,
że sięgniesz po tę książkę! Żeby maksymalnie ułatwić ci start z dietą
na insulinooporność, Autorka przygotowała też proste plany
posiłków, abyś smacznie jadł nie tylko od święta. A także
poręczne listy zakupów. 5-stopniowy program,
który Marlee Coldwell proponuje w swojej książce, pomoże ci
cofnąć skutki insulinooporności lub choroby kobiecej, jaką jest
zespół policystycznych jajników. Bo zasadniczo
dieta w obu tych schorzeniach powinna wyglądać tak samo. Wiele miejsca
w książce Autorka poświęciła też metabolizmowi, dowiesz się na
przykład, jak go przyspieszyć.
Wypróbuj
przepis, przekonaj się, jak prosta jest dieta na insulinooporność i jak
dzięki niej przyspieszyć metabolizm
POKE BOWL Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Danie poke bowl stało się ostatnio bardzo popularne. Jeśli nigdy o nim
nie słyszałeś, jest to w zasadzie zdekonstruowana miska sushi,
składająca się ze wszystkich kluczowych składników, takich
jak ryż, ryba, warzywa i przyprawy.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 łyżka stołowa tamari
- ½ pokrojonego w kostkę ogórka
- 1 pokrojone w kostkę awokado
- 230 g niskosodowego wędzonego łososia
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- W średniej misce wymieszaj brązowy ryż z tamari.
- Stwórz indywidualnie każdą miskę, dzieląc
brązowy ryż pomiędzy dwie miseczki. Na każdą z nich nałóż
ogórek, awokado i wędzonego łososia. Udekoruj nasionami
sezamu. Podawaj na zimno.
Wstęp 8
CZĘŚĆ PIERWSZA
Zrozumieć
insulinooporność 11
ROZDZIAŁ PIERWSZY Problem insulinooporności 13
ROZDZIAŁ DRUGI 5 kroków do pokonania insulinooporności 31
ROZDZIAŁ TRZECI Dwutygodniowy plan posiłków wraz z
przepisami 45
CZĘŚĆ DRUGA
Przepisy dla
insulinoopornych 81
ROZDZIAŁ CZWARTY Śniadania i napoje typu smoothie 83
ROZDZIAŁ PIĄTY Wegetariańskie i wegańskie dania główne 91
ROZDZIAŁ SZÓSTY Dania główne zawierające
drób lub owoce morza 105
ROZDZIAŁ SIÓDMY Dania główne z wołowiną lub
wieprzowiną 119
ROZDZIAŁ ÓSMY Przekąski, dodatki i desery 131
ROZDZIAŁ DZIEWIĄTY Przyprawy, dressingi i sosy 145
Lista produktów wraz z ich indeksem oraz ładunkiem
glikemicznym 152
Dirty Dozen i Clean Fifteen 156
Przelicznik miar 157
Źródła 159
Odniesienia 160
O Autorce 161
168 stron, Format:
16.0x24.0cm, oprawa miękka